Az Ódry Színpadot a református egyháznak adná az SZFE kuratóriuma

  • narancs.hu
  • 2021. január 14.

Belpol

"Már előrehaladott állapotban vannak a tárgyalások" - mondják.

A Színház- és Filmművészeti Egyetem (SZFE) kuratóriumi vezetése "visszaszolgáltatná" a Magyarországi Református Egyháznak (MRE) a Vas utcai épületegyüttes egyik részét, a Vas utca 2/C alatt található épületrészt, amely jelenleg az Ódry Színpadot is magában foglalja- írja Magyar Nemzet.

A lap szerint a kuratórium és az egyházvezetés között már előrehaladott állapotban vannak a tárgyalások. 

A Magyar Nemzet megkeresésére a kuratórium megerősítette a hírt, de hozzátették, ez egyelőre még csak szándék. Hozzátették: "A Vas utcai ingatlanegyüttes részben az egyetem szolgálatában marad, részben pedig más fontos társadalmi szolgálatot látna el".

A cikkben emlékeztetnek arra, hogy a mai Ódry Színpadnak helyet adó épület eredetileg a Keresztyén Ifjúsági Egyesület Nemzeti Szövetségének székháza volt, és benne protestáns helyőrségi templom is működött. Az ingatlant 1950-ben államosították, majd yolc évvel később kamaraszínháznak építették át, mai nevét 1959-ben kapta, és azóta az épület a Színház- és Filmművészeti Egyetem tulajdona.

Korábban az ATV számolt be arról, hogy a kuratórium eladja az SZFE épületeit, az intézmény jétszóhelye pedig az Uránia lesz. A kuratórium akkor azt közölte, hogy sok újdonság várható február elsejétől, de az újdonságokról majd időben tájékoztatást adnak az egyetem polgárainak, és azt állították, hogy a hallgatók nem fognak rosszabb körülmények közé kerülni.

 

 

Figyelmébe ajánljuk