„Az oktatás vértanúi” – molinóval emlékezett meg a kirúgott tanárokról Pankotai Lili

  • narancs.hu
  • 2023. október 6.

Belpol

Társaival Az Aradi Vértanúk Emléknapján hívták fel a figyelmet „bizonyos párhuzamokra”.

„Csak az idő és a körülmények változnak, de a módszerek maradnak!” – írta Facebook-posztjában Pankotai Lili azzal a molinóval kapcsolatban, amit a Budai Váralagút fölé lógattak ki. A molinón a tizenhárom aradi vártanú portréja mellett tizenhárom kirúgott tanár fotója látható „Akkor” és „Most” felirattal. 

A pedagógustüntetésekben aktív szerepet vállaló Pankotai Lili a Telex megkeresésére azt mondta:

a saját ötlete volt, hogy az Aradi Vértanúk Emléknapján felhívják a figyelmet bizonyos, a jelennel kapcsolatos párhuzamokra.

A molinót néhány ismerősével együtt 2 óra körül kötözték ki az alagút felső korlátjához, és azt tervezték, hogy 6 és fél 7 között, sötétedéskor veszik le onnan. „Van az a mondás, hogy egyetlen dolgot tanulunk a történelemből: azt, hogy az emberiség nem tanul a történelemből. A jelenlegi oktatási rendszer pedig nem is törekszik arra, hogy rámutasson, mit tanulhatunk belőle, és milyen párhuzamokat lássunk, hogy felismerjük azokat az előjeleket, amik egy-egy rendszerben aztán újra visszaköszönnek” – fogalmazott Pankotai Lili, majd kifejtette, pontosan hogyan érti a Pintér-Haynau párhuzamot: „A módszerek változnak és fejlődnek, de a rendszer célja és lényege vérontás nélkül is ugyanaz: a megfélemlítés, a példastatuálás.”

AZ OKTATÁS VÉRTANÚI Haynau 13 honvédtiszt = Pintér 13 tanár Csak az idő és a körülmények változnak, de a módszerek maradnak: példastatuálás és megfélemlítés…

Posted by Lili Pankotai on Friday, October 6, 2023

Ahogy arról korábban mi is beszámoltunk, szeptember elején a Momentum képviselői fújták fel harminc távozó tanár nevét a Belügyminisztérium épülete előtti járdára. Ők akkor azt írták: „Oktatás sírásói, Elüldöztétek a tanárainkat”.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk