Az önkormányzati választás elé időzítenék a diákok nyelvi programjának első próbaútjait

  • narancs.hu
  • 2019. április 1.

Belpol

Egyéni utakat is finanszíroznának.

Miniszteri biztos viszi majd az Orbán Viktor által minden diáknak beígért külföldi nyelvtanfolyam-programját, a pozíció várományosa egy fideszes országgyűlési képviselő - derül ki a hvg.hu birtokába került jelentésből, amit Kásler Miklós tárcája készített. .

Az Emmi ha kell, már most ősszel az önkormányzati választásokhoz időzített „első próbautakat" indíthat, a megaprogram arcának pedig egy fideszes országgyűlési képviselőt javasolnak. Ez derül ki a tárca kormány számára készített jelentéséből.

A minden magyar diáknak járó, kétszer két hetes külföldi kurzus állami finanszírozását Orbán Viktor a Várkert Bazárban elmondott, évértékelőben jelentette be február 10-én.

A nagyszabású kormányfői beharangozó után a területért felelős Kásler Miklós miniszter azt mondta, hogy a program a 2020/2021-es tanévtől startol, de a jelentés szerint az EMMi készen áll arra, is hogy már ősszel beindítsa a programot az önkormányzati választások elé időzített próbautakkal. Némi szómágiával ugyanis „egyes ERASMUS+ Programban megvalósuló projektek akár próbautaknak is tekinthetőek.

A jelentésben az szerepel, hogy a program minél „attraktívabb igazgatási és kommunikációs megjelenítése érdekében” miniszteri biztost neveznének ki. Az újabb kormányzati pozíciót a munkaanyag egy fideszes országgyűlési képviselőnek, az agrárvégzettségű Bartos Mónikának szánja,  ő felelne „a szakmai  program koordinációjáért, politikai kommunikációjáért és nemzetközi megjelenítéséért”.

Az Emmi idegen nyelvi képzésért felelős szakemberei által készített, március 25-i dátumot viselő jelentés hamarosan a kormány elé kerülhet. „A program megvalósításával járó előnyök és esetleges kockázatok” azonosításakor arra jutottak, hogy „a pedagógusok és a diákok bevonása kulcsfontosságú a program sikeréhez”, ezért célzottan meg kell őket szólítani, amint elkészülnek a tájékoztató felületek. Az érintettek megmozgatása a Klebelsberg Központra, a Szakképzési Centrumokra, a nyelvtanítás terén működő szervezetek szakmai tömörüléseire és a „bevett egyházakra” feladata lenne. Ezt fogná össze az EMMI által létrehozott munkacsoport, amiben részt vesz a tanfolyami pályáztatást gyakorlatban szervező Tempus Közalapítvány igazgatója, Tordai Péter, és a köznevelésért felelős helyettes államtitkár, Maruzsa Zoltán is, illetve a miniszteri biztos, Bartos Mónika is.

A program költsége, ha minden, gimnáziumba és szakgimnáziumba járó, 9. és 11. évfolyamos hallgató „vállalja az utazást”, akkor  évente mintegy 90 milliárd forintot visz el.

A célországokkal megtörtént „a diplomáciai kapcsolatfelvétel”: az Emmi személyes egyeztetéseken tájékoztatta a nagyköveteket vagy delegáltjukat a tervről és kértek tőlük egy listát az „ajánlható, akkreditált, jó hírű nyelviskolákról, intézményekről”. Erre nézve ígéretet is kaptak, ahogy fogalmaznak, a kormány megkeresését „minden fél örömmel fogadta, üdvözölte a programot”.

A pályázati rendszert a Tempus Közalapítvány fogja menedzselni, Az iskolák egy külföldi partneriskolával együttműködve pályázhatnak, a magyar tanulók tanári kísérettel utaznának ki, jellemzően családoknál kell elszállásolni őket. Ott bekapcsolódnának a fogadó iskola életébe, részt vennének közös órákon és szabadidős programokon, mindent a magyar, illetve a külföldi partner iskola szervezne, vállalva a felelősséget, inkább nyáron kerülne sor a csoportos kiutazásra, de mivel a célországokban tovább tart a tanév, akár tanév közben is megvalósítható. A 2 hetes kint tartózkodás alatt legalább heti 20-25 nyelvórának megfelelő tényleges nyelvgyakorláson vegyenek részt a magyar diákok.

Az egyéni pályázatoknál a diákok maguk pályáznának, ők választanák ki, melyik országba, és melyik tanfolyamra. Az EMMI ezeknek a „szakmai tartalmát" ellenőrizné, bár az nem derül ki, hogy miképpen.  De számolnak azzal, hogy „az ismerősök, barátok össze fogják hangolni az utakat”.

A tárca előzetes várakozása szerint 50-50 százalékban fog megoszlani a jelentkezők aránya a két típusú alprogram között. A köznevelés információs rendszerén, a KIR-en keresztül követnék nyomon, hogy mindenki összesen kétszer, egy évben pedig csak egyszer vegye igénybe „az állam nagyvonalú támogatását”, vagyis senki ne csaljon.

Az utak pályáztatásával megbízott Tempus Közalapítvánnyal már február óta folyik a technikai részletek kidolgozása, megkezdték a pályázati felület megtervezését és a tájékoztató anyagok készítését. A program minőségbiztosítását egyrészt a partnerországok nyelvoktatási akkreditációja, ajánlása révén biztosítanák, másrészt „online szavazási, értékelési lehetőséget” teremtenének a résztvevő tanulók számára, hogy orientálják őket.

A HVG által megkérdezett szakértő szerint kérdéses, hogy a célországi iskolák minőségi módon ki tudják-e majd szolgálni az igényeket, hiszen például Angliát amúgy is valósággal elözönlik a nyelvtanulók nyáron. Reális a veszélynek tartja, hogy ezek az utak gyakorlatilag egy osztálykirándulások lesznek. Ráadásul a különböző szintű nyelvtudással rendelkezők egyszerre utaznak, azonos programokon vesznek részt. De az sem derül ki, hogy mi lesz azokkal, akik nem kívánnak vagy nem tudnak élni ezzel a lehetőséggel. Mert mondjuk a családjuk nem tudja hozzáadni a szükséges pluszpénzt. De az is elképzelhető, hogy néhány gyereket  szülei nem engednek el.

Figyelmébe ajánljuk

Mit jelent számunkra az új uniós médiatörvény?

  • Polyák Gábor
Március 13-án az Európai Parlament is rábólintott, és így uniós jogszabállyá lett az európai mé­dia­szabadságról szóló törvény. A rendelet végleges szövegét hamarosan ki is hirdetik az európai közlönyben. Mit jelent ez az új szabályozás a magyarországi sajtóviszonyokra, és mit az európaiakra nézve?