Az ügyvédi kamara elnöke és a gödöllői polgármester is szerepel a megfigyeltek listáján

  • narancs.hu
  • 2021. július 19.

Belpol

Bánáti János és Gémesi György is 2018-ban került célkeresztbe.

Sorra hozza nyilvánosságra a Direkt36 azoknak a személyeknek a nevét akiknek telefonszámai szerepelnek az izraeli kémprogram kiszivárogtatott listáján. A portál azt írja, hogy a megfigyeltek között szerepel Bánáti János az ügyvédi kamara korábbi elnöke.  Bánáti 2018 végén vált célponttá, akkor, amikor már zajlott a nyomozás legismertebb ügyfele, Gyárfás Tamás ellen. 

Bánáti különösebb felindultság nélkül fogadta a hírt, a történtekről így nyilatkozott: „Aki 30-40 éve ilyen horderejű ügyekben dolgozik védőként, mint én, annak nem lehet úgy élni, hogy tart a megfigyeléstől” – mondta, hozzátéve, hogy „az ember mindennapjait az nem befolyásolhatja, hogy akkor most [vajon] követnek, lehallgatnak, megfigyelnek”.

A lap arra is kitér, hogy

Bánátin kívül még kilenc magyar ügyvédet azonosítottak a célszemélyek között, büntetőügyekben eljáró védőügyédeket éppúgy, mint polgári joggal (cég, ingatlan, kártérítés stb.) foglalkozó ügyvédeket.

 Szintén szerepel a listán Gémesi György Gödöllő polgármestere is, aki ugyancsak 2018-ban vált célponttá.

Gémesit elmondása szerint évek óta zaklatják, fenyegetik, lakására is betörtek és a nyilvánosság előtt is beszélt arról a gyanújáról, miszerint a magyar titkosszolgálatok megfigyelik. A támadások szerinte azután sokasodtak meg, amikor a Magyar Önkormányzatok Szövetségét vezető Gémesi több polgármestertársával megpróbált egy új, a Fidesztől független jobboldali pártot felfuttatni.

Az ellenzéki polgármesterrel egy időben, 2018 végén választották ki a kémszoftver célpontjává Gémesi egy kormányzati ismerősét. Emellett két olyan telefonszám is felbukkan a kiszivárgott listán, melyek Gémesi párttársához és volt alpolgármesteréhez kötődnek.

Vasárnap este robbant a hír, hogy magyar újságíróikat, üzletembereket is megfigyeltek az NSO izraeli cég Pegasus nevű kémprogramjával. A Pegasus az okostelefonokon futó szoftverek hiábit használja ki, észrevétlenül jut be a készülékekbe, hozzájutva az e-mailekhez, egyéb üzenetekhez, képekhez és videókhoz.

A Direkt36-at a 300 magyarországi célpont közül számos konkrét személyt azonosított már:

  • négy újságírót – köztük a lap két munkatársát, Panyi Szabolcsot és Szabó Andrást, valamint a hvg.hu egyik korábbi újságíróját, Dercsényi Dávidot –, egy fotóst.
  • Varga Zoltánt, a 24.hu-t is kiadó Central Médiacsoport tulajdonosát,
  • Chikán Attila közgazdászt,
  • Simicska Lajos egykori oligarcha fiát
  • és a CEU egyik külföldi diákját, Adrien Beauduint azonosította.

Fontosabb híreink a témában:

Kedves Olvasónk!

Üdvözöljük a Magyar Narancs híroldalán.

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők. De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Figyelmébe ajánljuk