Bács-Kiskun - Rés vagy bástya?

Belpol

Bács-Kiskun megye 10 egyéni körzetében 1998 óta kizárólag jobboldali győzelem született. Április 9-én e tradíció megszakadt - időlegesen. Ám hogy beszélhetünk-e valamiféle fordulatról, az csak két hét múlva válik el.
Bács-Kiskun megye 10 egyéni körzetében 1998 óta kizárólag jobboldali győzelem született. Április 9-én e tradíció megszakadt - időlegesen. Ám hogy beszélhetünk-e valamiféle fordulatról, az csak két hét múlva válik el.

A két volt MDF-es - Tiszakécskén Lezsák Sándor, Soltvadkerten Font Sándor -, Kunszentmiklóson pedig az egykori kisgazda Balogh József a Fidesz közös jelöltjeként könnyedén győzött, ám több körzet is billeg; ezekben április 23-án bármilyen eredmény születhet. Olyan is, amely követi a hagyományokat, de az ellenkezője is.

Kiskunfélegyházán példának okáért bár első helyről fordulhat Endre Sándor (Fidesz), mindössze 10 voks az előnye a szocialista Garai Istvánnal szemben, aki valószínűleg számíthat az SZDSZ 2037 támogatójára is. Kalocsán hasonló a helyzet: a Bagó Zoltán (ő volt az MDF szerint "a zsaroló fideszes" jelölt) helyébe lépő Semjén Zsolt 13 372 szavazattal megy a jövő vasárnap elé, ám Alföldy Albert elvileg befoghatja, hiszen az ő és az SZDSZ-es Török Gusztáv Andor együttes támogatottsága nagyobb a vendégjátékosénál. Négy éve - nagyjából hasonló állásnál - az MSZP lépett vissza a szabaddemokrata polgármester javára, aki, ha csak néhány tucattal is, de elvesztette a választást.

Meglepetésre mind a két kecskeméti körzetben a jelenlegi kormánykoalíció jelöltjei végeztek az első helyen. Akadnak persze, akik szerint Szécsi Gábor (SZDSZ-MSZP) polgármesternek illett volna már az első körben győzni Horváth Zsolt (Fidesz) ellenében, ám még ők is elismerik: Balogh László (MSZP-SZDSZ) nagy fegyvertényt hajtott végre, hogy maga mögé utasította Nyitray Andrást (Fidesz). Föltehető, hogy ezekért a helyekért iszonyú lesz a harc, presztízs- és egyéb okokból egyaránt. Például ha veszít, sem Horváth, sem Nyitray nem kerül az Országgyűlésbe, mivel listás helyeik nem mandátumszerzők.

Ami egyébként a kecskeméti kampányban záporozott az "emberekre", nem volt mindennapi. A budapesti szerkesztésű - ám a helyben nagy példányszámban terjesztett - Hírös Riport az első számától kezdve becsületében próbálta lejáratni - a maga "objektív" módján - az egykori fideszes Szécsi Gábort. Horváth Zsolt a saját kampánylapjában egyenesen úgy nyilatkozott: "Be kell szüntetni a felelőtlen luxusköltekezést a városházán. Ehhez először kormányváltás kell, majd le kell cserélni a polgármestert és cinkosait." Mármost Horváth Kecskemét alpolgármestere - ám valószínűbb, hogy nem magát értette a polgármester cinkosaként. Orbán Viktor kecskeméti nagygyűlésén is téma volt Szécsi. "Áruló!" - zúgta Horváth Zsoltnak válaszul a tömeg. A helyi televízió választási vitaműsorában (e sorok írója volt a moderátor) a fideszes politikus az utóbbi négy év legnagyobb meglepetésének azt nevezte, hogy a polgármester az SZDSZ-MSZP koalíciós támogatásával indul a választásokon.

Egyszer azonban minden cérna elszakad, és ez itt sem történt másképp: a Kecskemétiek Baráti Köre kiadásában megjelent egy négyoldalas újság, amely Defektes Tricikli címmel visszavágott Nyitraynak és Horváthnak (a két fideszes jelölt - óránként 300 forintos díjért - triciklire szerelt plakátokkal népszerűsítteti magát, innen a cím). Az alkalmi kiadványban az érzékelhetően jól értesült szerzők megírják a Szécsi és a helyi Fidesz-csoport szakításának igaz történetét, és bemutatják Horváth és Nyitray helyi mérlegét is (mekkora tiszteletdíjat vesz föl az alpolgármester, mennyi lelépési díjat kapott önkormányzati bérlakását elhagyva, illetve mennyit ér az, hogy Nyitray ingyen használ egy önkormányzati irodát). A tételmondat mindkét esetben az: ebben a ciklusban egyetlen forint pályázati támogatást sem hoztak a városnak.

A fideszes politikusok rettentő módon fölháborodtak, sajtótájékoztatón próbálták bírálni a helyi ballib médiát, ám csak egy elutasító petíciót kaptak válaszul. Ráadásul - a kampánycsend előtt kevesebb mint 24 órával - az Index cikket közölt arról, hogy Horváth Zsolt egy katolikus papot próbált rábeszélni a Fidesz melletti kampányolásra (az esetről hangfelvétel készült).

Ilyen előzmények és a vasárnapi eredmény után sokan vélik úgy: Kecskeméten a második fordulóban akár MSZP-SZDSZ győzelem is születhet. Kiszámíthatatlan persze, hogy addig mi történik. A városban a hangulat Gyurcsány Ferenc kecskeméti nagygyűlése után változott meg alapvetően, utána kezdték el hinni a szocik, hogy akár nyerhetnek is. Az sem mellékes, hogy például Balogh körzete szociológiai értelemben neki áll: a lakótelepek népe inkább fogékony a bal-, mint a jobboldali ígéretekre. A végső döntés tehát Orbánon és Gyurcsányon múlik: amelyik eljön ide újra, és jobban szerepel, az könnyen maga felé billentheti ezeket a körzeteket.

Figyelmébe ajánljuk