Balázsékat több mint 4 millióra bírságolta, a HírTV hírhamisítást viszont nem büntette a Médiatanács

  • narancs.hu
  • 2023. szeptember 8.

Belpol

Nem találták jogsértőnek, hogy angol szurkolókat mutattak „győzelmi mámorban úszó ukránok” helyett.

A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) kommunikációs igazgatósága az MTI-hez eljuttatott közleményében arról írt, a Médiatanács 4,15 millió forintos bírságot szabott ki a Rádió 1-re a Balázsék című reggeli műsor egyik adása miatt, továbbá hat különböző, a SkyShowtime streamingszolgáltatáson elérhető filmmel kapcsolatban tárt fel jogsértést.

A Rádió 1 szolgáltatójára egy bejelentés nyomán indult eljárás eredményeképpen rótta ki a bírságot a testület, a Balázsék című műsor március 17-én reggel sugárzott adásában elhangzottak miatt. A vizsgálat megállapította, hogy a reggel 6 és 10 óra között sugárzott adás nem felelt meg a szolgáltató által meghatározott III. korhatár-kategóriának, annak nyelvezete alapján azt a 16 éven aluliak számára nem ajánlott, IV. korhatár-kategóriába kellett volna sorolni. A médiahatóság ezen kívül többek között a SkyShowtime kínálatában szereplő A boszorkány, Babylon, Chucky kultusza és Overlord című filmeket is vizsgálta, amelyeket a Nemzeti Filmiroda a 18 éven felülieknek szóló kategóriába sorolt, a szolgáltató viszont „16+” korhatár-megjelöléssel tette elérhetővé azokat.

A közlemény szerint a hatóság a HírTV-n július 17-én többször is adásba került híradóra érkezett panaszokat is vizsgálta, amelyekben a bejelentők azt kifogásolták, hogy a műsor egyik tudósításában egy orosz-ukrán háborús hír illusztrációjaként egy angol futballszurkolókat ábrázoló bejátszást használtak fel. A hírhamisításról korábban mi is beszámoltunk: a „Győzelmi mámorban úsznak az ukránok a Kercsi-híd felrobbantása után” szalagcímmel közölt tudósítást egy olyan videóval illusztrálták, amelyben éneklő tömeg ünnepel egy szórakozóhelyen. Csakhogy a videó nem ünneplő ukránokról, hanem angol szurkolókról készült még 2016-ban, akik a futball Európa-bajnokság egyik mérkőzését nézik egy kocsmában.

A bejelentések nyomán lefolytatott hatósági ellenőrzés ennek ellenére nem állapított meg jogsértést.

Az NMHH közleményez szerint azért, mert a műsorban gyűlöletkeltésre, kirekesztésre alkalmas tartalom nem jelent meg. A Médiatanács „hatáskör hiányában” nem is vizsgálhatta „a mulasztás tényleges megtörténtét, tekintettel arra, hogy a médiaszabályozásban foglalt rendelkezések megsértésének gyanúja nem merült fel.”

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk