Baranyi Krisztina: "A Fudanról országos népszavazást is lehetne tartani"

Belpol

Habár a kormány igyekszik megkerülni Fudan-ügyben a kerületet, Baranyi Krisztina ferencvárosi polgármester továbbra is szeretne népszavazást kezdeményezni a témában.

Narancs.hu: Miért tartotta kezdettől fontosnak, hogy kerületi népszavazás legyen a Fudan Egyetemmel kapcsolatban?

Baranyi Krisztina: Mert azt gondolom, hogy ennek az egyetemnek az ügyét - amely egy jelentős nagyberuházás – a hivatalos út teljes mellőzésével próbálja meg a kormány olyan állapotba hozni, ami már visszafordíthatatlan válik, tehát nem látok arra esélyt, hogy a Budapesti Közfejlesztések Tanácsával, a kerülettel és a fővárosi vezetéssel egyeztessenek a projektről. Normális esetben, az összes érintett fél bevonásával, részletes egyeztetések után lehetne dönteni egy ilyen beruházásról.

Narancs.hu: Amíg kifejezetten csak a Diákváros megépültéről volt szó, milyen volt az együttműködés a kerület és Fürjes Balázs Budapest és a fővárosi agglomeráció fejlesztéséért felelős államtitkár között?

BK: Amikor az elején feltételként kértük a Diákváros megépültét, konkrétan 8000 kollégiumi férőhelyet, onnantól kezdve rendszeresen folytak az egyeztetések nemcsak ezzel, de az atlétikai stadionhoz köthető, általunk kért összes fejlesztési elemmel kapcsolatban is. Azt tudom mondani, hogy zavartalan, operatív munkakapcsolat kezdődött meg a Budapesti Fejlesztési Központ (BFK) és a kerület között. A legkülönbözőbb szempontok és teendők mentén jártuk körbe a Diákváros projekt témáját, azonban egyetlen egyszer sem jött szóba, hogy egyébként a kormány egy akkora egyetemet szán oda, amely a teljes fejlesztési területet lefedné.

Narancs.hu: Nemrég elkerült Fürjes Balázstól a Diákváros ügye, amit Palkovics László Innovációs és Technológiai Minisztériumot vezető miniszterhez rendeltek át. Fürjes és ön között volt bármiféle kommunikáció arról, hogy miért történik ez?

BK: Kizárólag annak a tisztázása történt meg, hogy a stadionnal kapcsolatos megállapodásnak mely részei maradnak a BFK-nál és mi az, ami elkerül. A BFK-nál maradó fejlesztésekben továbbra is folyamatos az egyeztetés, de a Fudan Egyetem témáját kínosan kerülik.

Narancs.hu: A megállapodás mely részei maradtak a BFK-nál?

BK: A Ferencvárosi Szabadidőpark fejlesztése, a ferencvárosi szakrendelő új épület építése és a Koppány-Földváry tömbrehabilitáció.

Narancs.hu: Palkovics László megkereste már önt a Fudan Egyetemmel kapcsolatban?

BK: Nem. Miután napvilágra került a projekt, Palkovics miniszter nyilvánosan ígéretet tett arra, hogy majd egyeztetni fog a kerületvezetéssel és a fővárossal is. Nemhogy egyeztetés nem történt, de arra a levelemre sem válaszolt, amit aznap írtam, amikor a sajtóból értesültem a projekt részleteiről.

Narancs.hu: Mindeközben azt kommunikálja a kormány, hogy a Diákváros sértetlenül felépül, azt nem befolyásolja a Fudan kampusza. Mi alapján állíthatják ezt, ha egyelőre úgy tűnik, hogy az egyetem a Diákváros teljes területét elfoglalná?

BK: Ez nagyon jó kérdés. Legutóbbi információim szerint a Fudannal kötött kormányzati megállapodásban világosan szerepel, hogy az egyetem fejlesztése 26 hektáron valósul meg. Azonban az eredeti tervek alapján a Diákváros is 26 hektárt foglalna el ezen a területen. A számok tehát eléggé ellentmondanak annak a kommunikációnak, amely azt hirdeti, hogy a kettő megfér egymás mellett.

Narancs.hu: Kedden jelent meg az a kormányrendelet, amely megkerülné azt, hogy az államnak egyeztetnie kellene a kerülettel az említett vagyonátadással kapcsolatban, ugyanis a rendelet szerint kizárólag állami területen épülhetne meg a kínai kampusz. (Az interjú elkészülte után jelent meg egy újabb hír, mégpedig az, hogy Palkovics László kezdeményezésére kiemelt beruházás lesz a Fudan Egyetem - a szerk.) Ön a rendelet megjelenése után úgy nyilatkozott, hogy ettől függetlenül megtartaná a népszavazást, mivel nemcsak a vagyonátadásról lehetne kérdezni a helyi lakosokat. Miről még?

BK: Például arról, hogy mi, magyarok fizessünk-e 500 milliárdot azért, hogy Kína egyetemet nyithasson Európában. Akarják-e, hogy Ferencvárosban kollégiumi férőhelyeket és egy kompakt városrészt építsünk és ezzel a lakhatási válságot is kezeljük, vagy egy elitegyetem jobb lenne? Szeretnék-e használni a Duna-part ezen részét, vagy oda csak az egyetemi polgárok mehessenek-be?

Narancs.hu: Hogyan értékeli a keddi kormányrendeletet?

BK: Próbálják kitalálni, hogy hogyan lehet bennünket megkerülni.

Narancs.hu: Eddig három párt (Magyar Kétfarkú Kutya Párt, LMP, Momentum) állt be a kerületi népszavazási kezdeményezés mögé. Várható, hogy összellenzéki támogatottsága lesz a népszavazásnak?

BK: Az MSZP is jelezte támogatását, illetve a DK helyi parlamenti képviselő-jelöltje is csatlakozna az ügyhöz, bár a DK kommunikációja arról szól, hogy 2022 után akadályoznák meg a Fudan projektet. Azt gondolom, hogy ’22 előtt is van erre esély. Az említett pártokon kívül Karácsony Gergely is támogatja a kezdeményezést, továbbá egy budapesti népszavazás elindítását is, hiszen fővárosi közgyűlési tagként el szeretnék indítani egy budapesti népszavazást is. A kerületi kérdés egyébként nagyon konkrét lett volna azzal kapcsolatban, hogy a kerülethez tartozó ingatlanvagyont – amely a fejlesztési területen található – átadjuk-e az államnak a Fudan egyetem megépültéhez. Az érintett 26 hektáron lévő ingatlanok negyede kerületi tulajdonban van. A budapesti népszavazási kérdés a kerületinél tágabb és mélyebben politikai témájú lenne, de erről még zajlanak az egyeztetések.

Narancs.hu: A budapesti népszavazás terve továbbra is aktuális marad a kormányrendelettől függetlenül? Ha igen, miért fontos, hogy legyen a Fudannal kapcsolatban fővárosi népszavazás is?

BK: Természetesen. A Fudanról országos népszavazást is lehetne tartani, hisz a Kínának való jelentős eladósodás minden egyes embert érint ebben az országban. Az pedig, hogy egy magánegyetem épüljön-e közpénzből ebben a városban, amelynek oly nagy szüksége lenne jelentős közlekedési, útfejlesztési, városfejlesztési beruházásokra, iskolák, közintézmények felújítására - és még sorolhatnám - nos, ezt a budapestieknek kell eldönteniük.

 

 

Figyelmébe ajánljuk