Bayer Zsolt: Tudatosan hazudtam

  • narancs.hu
  • 2024. február 4.

Belpol

Nem kérte ki nagyapja aktáit, pedig korábban ezt állította.

A kormánypárt fő propagandistája most az mondja, hogy valójában nem kért ki nagyapja, Gyimes Károly ügynökaktáit az Állambiztonsági Szolgálatok Történeti Levéltárából. Pedig egy 2016-os interjúban ezt állította a Mandiner újságírójának.

„Úgy gondoltam, amint közlöm, hogy az egyik nagyapám nyilas volt, meg besúgó, az jókora vihart kavar. Nem akartam, hogy emiatt zaklassák a már akkor is idős rokonomat”

– védekezett Bayer. „Ha úgy tetszik, tudatosan hazudtam” – fogalmazott az Index kérdésre tegnap, egy sajtótájékoztatón.

Korábban mi is írtunk róla, hogy Ungváry Krisztián történész nyomozásából kiderült, a propagandista nagyapja a Horthy-rendszerben nyilas volt, majd 1945 után besúgóként segítette a kommunista államhatalmat, és bár nem lett volna muszáj, a zsidó nők hüvelyi motozását ő tanította be az őröknek a kiskőrösi gettóban. Bayer később egy válaszcikkben azt írta: „Iszonyodom attól a nagy, erős, csöndes embertől, aki a nagyapám volt.”

Annyira mégsem akar szembenézni a múlttal Bayer, hiszen azóta Ungváryra ráállt a fideszes sajtóbirodalom, a propagandistát pedig álló tapssal köszöntötte a HírTV közönsége. Arra Bayer úgy reagált az adásban: „Nagyon kedvesek, és azt is pontosan tudom, hogy minek szól.”

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk

Cserna-Szabó András: „Csinálnék egy kocsmát”

Megjelent új novelláskötete, az ösztöndíjakat és a kitüntetéseket elfogadja, ha adnak neki, és nem kérnek cserébe, de abbahagyná az írást, ha rengeteg pénze lenne. Épp ezért senki ne adjon neki! Az utolsó magyarokért is kár lett volna. Cserna-Szabó Andrással beszélgettünk.

Lefotózta a Kígyó-sziget egyik védőjét, aki visszaszólt az oroszoknak

Emeric Lhuisset fotográfus fényképein valódi harctereket és igazi katonákat látunk, még akkor is, ha a kompozíció klasszikus festményeket idéz. Mi a viszonya valóságnak és beállításnak, hogyan nyerhetik vissza hangjukat a történelem tényleges főszereplői, és hogyan sikerült lefotózni a Kígyó-sziget védőjét, aki rádión szólt be az orosz hadihajónak? Budapesti kiállítása apropóján beszélgettünk.