Időközi országgyűlési választás előtt a tiszaújvárosi-szerencsi kerület

Bebillenhet

Belpol

Októberben borsodi választók dönthetnek arról, helyreállítják-e a Fidesz kétharmados parlamenti többségét, mivel a 6. számú országgyűlési választókerületben időközi választást tartanak a motorbalesetben elhunyt Koncz Ferenc mandátumáért. Esélye csakis egyetlen, közös ellenzéki jelöltnek lehet.

„Nézze meg, mi a nevünk: Fiatal Demokraták Szövetsége. És kiket látnak a választók? Hetven−nyolcvan éves fideszeseket. Ez a kínálat már itt sem vonzza az embereket. Ha nem találnak fiatalabb, jó nevű, ismert jelöltet, reménytelen a győzelem” – kesergett a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei 6. számú egyéni országgyűlési választókerületben az indokoltnál pesszimistább hangot megütve a kormánypárt észak-magyarországi aktivistája. Mint mondja, a pártbeli generációváltás a keleti végeken egyelőre „nagyon nem megy”, és szerinte ezzel egyenes arányban csökken a parlamenti mandátum őszi megtartásának az esélye.

Koncz Ferenc, a választókerület fideszes országgyűlési képviselője július 10-én szenvedett halálos közúti balesetet Bekecsen, amikor motorkerékpárjával egy autóval ütközött. Mivel a kormánypárt mindössze egyfős többséggel, 133 szavazattal biztosította az Országgyűlésben kétharmados többségét, Koncz Ferenc elvesztésével ennek egyelőre vége.

 

Kerületi természetrajz

A politikus búcsúztatásán legalább háromszázan vettek részt. A helyben elismert és népszerű Koncz temetésén a borsodi (ózdi) születésű Balog Zoltán volt emberminiszter meghatódva idézte fel a Fidesz 2002-es vereségével indult korszak kezdetét. „A vesztes csata után az embereket és új utakat kereső volt és jövendő miniszterelnökkel” látogatták meg azon a nyáron szerencsi otthonában Konczot, aki „a feltámadás esélyéről” kérdezte őket. A szerencsi képviselő is sokat vesztett akkor: a választáson példátlanul szoros küzdelemben maradt alul a BAZ megyei 11-es választókerületben, végül bíróság döntött arról, hogy 2 szavazattal maradt le a parlamenti mandátumról szocialista ellenfelével szemben.

Koncz a Fidesz csapatának stabil, megbecsült tagja volt, ha kellett, a cserepadon is elüldögélt; a miniszterelnök iránta való bizalmát jelezte az is, hogy 2005-ben Répássy Róbert és Rubovszky György mellett a Fidesz őt delegálta Az Orbán család állami forrásból történő gazdagodása, különös tekintettel a szőlőbirtokokra elnevezésű, rövid életű parlamenti vizsgálóbizottságba. Négy cikluson át ült a Fidesz frakciójában, 1998-ban megyei listáról, 2004-ben országos listáról, az Európa Parlamentbe igazolt Gyürk András helyett került az Országgyűlésbe. 2010-ben hozta először a szerencsi választókerületi mandátumot. Hazai pálya volt ez a számára, a matematika−fizika szakos végzettségű Koncz 1990-től a városban önkormányzati képviselőként, 2006-tól alpolgármesterként, míg 2010-től polgármesterként, a zempléni régió ismert befolyásos politikusaként dolgozott. 2014-től nem volt tagja a 199 fősre visszavágott Országgyűlésnek, majd 2018-ban hívta ismét az országos pályára a pártja, miután a térség akkori erős fideszes embere, Mengyi Roland csúnyán megbukott.

Fideszes forrásunk szerint a magát gyakran Voldemort nagyúrnak, sőt, egy tiszaújvárosi étteremben „főispán uramnak” szólíttató Mengyi után Konczra bízták a feladatot, hogy a 6. számú választókerületet megtartsa a Fidesznek. A befolyással üzérkedés és költségvetési csalás kísérlete miatt tavaly négy évre börtönbe küldött Mengyi 2010-ben 52 százalékkal nyert az addig baloldalinak elkönyvelt Tiszaújváros központú kerületben. Pedig a Fidesz akkor még nem rajzolta – rajzolhatta – át a választókerületi térképet; erre 2011-ben került sor, amikor a megyében a korábbi 13-ból csak 7 választókerület maradt. Mengyi 2014-ben az inkább jobbos szerencsi körzet településeivel felturbózott volt tiszaújvárosi választókerületben az élen végzett, de már hanyatló népszerűséggel, 12 százalékponttal kevesebb szavazatot szerezve.

Koncz aztán 2018-ban ismét nyerő embernek bizonyult, Voldemort nagyúr négy évvel azelőtti eredményét felülmúlva 25 ezer 662 voksot gyűjtött be Tokaj-Hegyalján, az érvényes szavazatok 49,3 százalékát. Sikerének persze az ellenzéki széttartás is erősen megágyazott: a Jobbik, az MSZP és az LMP 2018-ban is önállóan indult. 2014-ben az MSZP–DK–Együtt–PM–MLP-jelölt Pap Zsolt 23 százalékot ért el, a jobbikos Balla Gergő 29 százalékot, Mengyi pedig akkor már csak 40 százalékra volt képes. 2018-ban újra a jobbikos jelölt emelkedett ki az ellenzéki mezőnyből, Bíró László 32 százalékot szakított, de ez is majdnem 10 ezer szavazattal kevesebb volt, mint ahányan Kon­czot választották. A szocialista és az LMP-s jelölt együttesen majd’ 9 ezer szavazata viszont azt jelzi, hogy a választókerület egy teljes ellenzéki együttműködés esetén klasszikus billegő körzetnek tekinthető.

 

A hallgatag ember

Papíron a helyi alapszervezetek és a választókerületi elnök ajánlását is figyelembe véve az országos választmány dönt, miután a jelölt(ek) személyéről a Fidesz elnöksége is tárgyalt – erősítette meg Kriza Ákos volt miskolci polgármester, a nagyváros fideszes választókerületi elnöke, aki kérdésünkre nem kívánt sem véleményt mondani a jelölésről, sem beleszólni abba. A döntés-előkészítési folyamatban azonban helyi szinten a legfőbb szava a területi pártigazgatónak van, aki az észak-magyarországi régióban Bíró Márk országgyűlési képviselő. Bírót szinte lehetetlen szóra bírni, és nemcsak a sajtónak, de párttársainak is – jellemezte a rejtőzködő politikust egy fideszes forrásunk. Ő az a képviselő, aki egy évtizede nem szólalt fel a parlamentben, és abban is kivételes, hogy nem töltött fel önéletrajzot magáról. Mindössze középfokú végzettségének helyét, a Táncsics Mihály Közgazdasági, Ügyviteli, Kereskedelmi és Vendéglátóipari Szakközépiskolát tette közzé. Miután az Azonnali.hu megírta, hogy a képviselők többségével ellentétben még e-mail címe sincs az Országgyűlés honlapján, csinált egyet, de pár nap múlva az is eltűnt. (Fideszes forrásainktól annyit sikerült megtudnunk még Bíró Márkról, hogy rajong az old timer autókért – egy 1973-as Mercedes a vagyonnyilatkozatában is feltűnik –, e szenvedélye miatt többször utazott az Egyesült Államokba.) A hallgatag képviselő mindazonáltal bizonyította: ha kell, képes a tettek embere lenni, az Országházban ősszel ugyanis Orbán esetlen próbálkozása után nyolcadmagával sikerült Hadházy Ákos kezéből kicsavarni a tiltakozó táblákat.

Úgy tudjuk, Bíró iránt annak ellenére töretlen Kubatov Gábor országos pártigazgató bizalma, hogy az őszi helyhatósági választásokon a hozzá tartozó borsodi régió városait sorra elbukta a Fidesz: odalett Miskolc, Szikszó, Szerencs, Tiszaújváros, Tokaj. Fideszes informátorunk e rokonszenvet annak tulajdonítja, amiről 2013-ban az akkor még NER-mentes Origo számolt be Szabó Bálint volt szombathelyi MSZP-s politikus – azóta sem cáfolt – állítása alapján. Az őszödi beszéd kiszivárogtatásáról van szó; a kétezres évek elején Pásztón autószerelőként dolgozó Bíró ugyanis szorosabb kapcsolatba került az akkoriban onnan nem messze, Szurdokpüspökiben élő Rózsa-Flores Eduardóval, akinek kulcsszerepe lehetett a hangfelvétel 2006-os publikálásában. Becsó Zsolt pásztói fideszes képviselő, a Nógrád megyei Fidesz korábbi frakcióvezetője akkor úgy nyilatkozott az Origónak, hogy ha „lett volna ilyen megkeresés, ha Rózsa-Flores Eduardo engem keres meg a felvétellel, akkor erkölcsi kötelességem lett volna, hogy segítsek, hogy ez eljusson a nyilvánossághoz. Ha Bíró Márknak volt hozzá köze, akkor jól cselekedett.” Az mindenesetre tény, hogy Bíró Márk pártbéli karrierje 2006-ban vett nagy lendületet: az addig titkárként, kampányfőnökként mozgó Bírót megyei képviselővé választották, regionális pártigazgató lett, és 2010-ben listáról bejutott a parlamentbe. (Bíró Márkot kerestük a Fidesz-központon és titkárnőjén keresztül is, de lapzártánkig nem reagált.)

 

A még ismeretlen ember

Az ellenzék októberben a BAZ megyei 6. számú választókerületben ismét vizsgázhat együttműködésből: ha sikerül közös jelöltet állítani, reális esélyük lehet a mandátumra – de csakis ez esetben. Az előző két választáson a választókerületben a Jobbik volt a legerősebb ellenzéki párt, a hajdani szocialista jelölt, Papp Zsolt várhatóan ezúttal nem kerül képbe. Jakab Péter, a Jobbik elnöke lapunknak azt mondta, az előző választáson 32 százalékot hozó Bíró László készen áll arra, hogy az ellenzék jelöltje legyen, és ezt kérdésünkre maga az érintett is megerősítette. Jakab pedig hozzátette: rajtuk nem fog múlni a megegyezés, amit elsősorban a tárgyalóasztalnál szeretnének elérni. Ha nem lesz konszenzus, előválasztáson is hajlandók részt venni. A jobbikos elnök szerint heteken belül elő kell állni a közös ellenzéki jelölttel. Bíró László számára a 2018-as választás egyetlen tanulsága az ellenzéki összefogás szükségessége; mint lapunknak mondta, ha nem lesz közös jelölt, akkor lényegében ők maguk tolják a kormánypárt képviselőjének a szekerét, egészen az Országházig.

Molnár Zsolt, az MSZP pártigazgatója az előválasztásra gyakorlati okok miatt csekély esélyt lát, hiszen azt 42 kistelepülésen kellene lebonyolítani még augusztusban. Szűk az idő, augusztus végén már gyűjteni kell az ajánlásokat, a választók szabadságon vannak, kevés az aktivista ehhez. Molnár egyébként az eddigi országgyűlési választásokon nem megismert közéleti embert szeretne közös jelöltként látni, akinek lehetnek önkormányzati képviselőként szerzett tapasztalatai. Jakabnál annyiban optimistább, hogy szerinte lapunk megjelenése után, akár ezen a hétvégén is megnevezhetik ezt a közös jelöltet.

Varju László, a DK országgyűlési képviselője is a tárgyalásos kiválasztást támogatja; mint a Narancsnak elmondta, a múlt pénteki temetésig nem foglalkoztak a jelöléssel, ezekben a napokban kezdik az egyeztetéseket. Biztos abban, hogy megtalálják a Fidesz-jelölt esélyes kihívóját – bár szerinte még nem ezen a héten –, ha kell, előválasztáson is indulnak. A Momentum a 2022-es választás főpróbájaként tekint az időközi választásra, tudatta lapunkkal a párt sajtóirodája. Ennek megfelelően az elnökség kiemelten foglalkozik ezzel, és csakis közös ellenzéki jelölttel, egy az egy elleni küzdelemben tudja elképzelni az őszi választást.

Az időközi választás jelöltállításakor az ellenzéknek érdemes majd egy pillantást vetnie a választókerület jobboldali területét reprezentáló Szerencs polgármester-választására. Koncz Ferenc városában a Fidesztől menet közben függetlenedett Nyiri Tibor ősszel tönkrevert mindenki mást. Koncz a 2018. áprilisi országgyűlési választási sikere után Nyiri Tibort ajánlotta utódjául a város élén, és Nyirit, miután időközin polgármesternek választották, annyira vitalizálta a város vezetése, hogy 2019 őszére kibújt a Fidesz–KDNP-nek a város irányítását is befolyásoló öleléséből. Októberben nagy fölénnyel, 64 százalékkal utasította maga mögé a mezőnyt. A helybélieket a kampányban sem a kormánypárti jelöltet, Egeli Zsoltot ajánló Koncz Ferenc, sem a Jobbik–MSZP–Momentum-jelölt Bíró László levele nem győzte meg. A kormánypárt 30, az ellenzéki összefogás 5 százalékot kapott.

Figyelmébe ajánljuk

Mit jelent számunkra az új uniós médiatörvény?

  • Polyák Gábor
Március 13-án az Európai Parlament is rábólintott, és így uniós jogszabállyá lett az európai mé­dia­szabadságról szóló törvény. A rendelet végleges szövegét hamarosan ki is hirdetik az európai közlönyben. Mit jelent ez az új szabályozás a magyarországi sajtóviszonyokra, és mit az európaiakra nézve?