Tartalom

MaNcs 32. évf. 30. sz. (2020-07-23)

Publicisztika

Antal Dániel

Publicisztika

A holland fickó

Miért haragszik Mark Ruttére Orbán Viktor?

Orbánék új mumusa nem öreg, nem gazdag és nem zsidó, hanem középfiatal (1967-ben született), zsugori és holland. „Magyarellenessége” egyszerű fideszes propagandatermék, ami a jogállamisági követelmények figyelembevételét előíró uniós pénzköltési szabályokról próbálta elterelni a figyelmet.

Dawid Warszawski

Publicisztika

Első Recep, a Hódító

A Hagia Sophia átalakítása és Konstantinápoly újbóli bevétele

Senkit nem lepett meg Recep Tayyip Erdo­ğan török elnök pár héttel ezelőtti bejelentése, miszerint megfosztja múzeumi mivoltától az isztambuli Hagia Sophiát, és visszaalakítja me­csetté – mely státuszt az egykori pravo­szláv bazilika 1453-ban nyerte el, mikor is II. (Hódító) Mehmed szultán csapatai elfoglalták Konstantinápolyt.

A szerk.

A szerk.

A szerk.

Kastélyom

Megnyílt végre a Botaniq Turai Kastély nevű szálloda, volt röhögni? Tényleg így hívják, különösen ez a Botaniq tetszik nekünk nagyon benne, teljesen jogos elnevezés a maga kicsit rusztikus módján, hisz a szállóhoz tartozik egy hatalmas ősfás park is, ahonnan az épület renoválása során valamiért nem is vágták ki az összes fát, tényleg csak néhányat.

A szerk.

A szerk.

Puska a falon

Most lesz-e, vagy nem lesz-e „jogállamiság mechanizmus”? És nyert-e Orbán Viktor, vagy nem nyert?

Belpol

Időközi országgyűlési választás előtt a tiszaújvárosi-szerencsi kerület

Belpol

Bebillenhet

Októberben borsodi választók dönthetnek arról, helyreállítják-e a Fidesz kétharmados parlamenti többségét, mivel a 6. számú országgyűlési választókerületben időközi választást tartanak a motorbalesetben elhunyt Koncz Ferenc mandátumáért. Esélye csakis egyetlen, közös ellenzéki jelöltnek lehet.

Könyv

Interjú

Könyv

„Egy családi luxusproduktum”

Lendvai Zsóka kiadóvezető

A bécsi Nischen Verlag az egyetlen külföldi kiadó, amely csak kortárs magyar szépirodalmat ad ki. Az alapító Lendvai Zsóka és Paul Lendvai célja már kilenc éve az, hogy német nyelven is minél többeknek megmutathassák a kiemelkedő kortárs magyar alkotásokat.

Könyv

Könyv

Magyar virtus

Bajomi-Lázár Péter: A patrónusi-kliensi médiarendszer. Magyarorszá́g 2010–2018

Miért működik másképpen a média nálunk, mint Nyugaton?

Zene

Interjú

Zene

„Konszolidálniuk kell a hatalmukat”

Lovasi András zenész, előadóművész

A zenész szerint a kormány azért halogatja az 500 főnél nagyobb létszámú koncertek tiltásának bejelenté­sét, mert valami jót is akar mondani a rossz mellett, de még nem találta ki, hogy mit. Mindemellett Demeter Szilárd könnyűzenei programjával nincs baj, és Bródy Jánost sem ítéli el, amiért felkereste a kormánybiztost.

A pandémia hatásai az emberi fülre

Zene

Hangtáj béke után

A koronavírus miatti vészhelyzet korai időszakában a nagyvárosokban a légszennyezettség radikális csökkenése mellett a csend volt a legáthatóbb pozitív változás. Budapesten az elmúlt évtizedekben egyszer lehetett ezt megtapasztalni: a taxisblokád alatt, 1990-ben.

Képzőművészet

Kiállítás

Képzőművészet

Csempészett közművelődés

Egymásra hangolva – A Magyar Nemzeti Galéria és a hetvenéves Budapest Bábszínház gyűjteményének találkozása

Sztárparádé címmel mutatta be első, felnőtteknek szóló előadását 1951 februárjában az akkor alig egyéves Állami Bábszínház.

Interaktív

Rádió

Interaktív

Szűk térben

Daltörténetek a Klubrádióban

Műfaji törvényszerűség, hogy a rádió alapvetően a dialogikus megszólalásban tud erős lenni, még a rádiós sportközvetítéseknek is általában az a legérdekesebb része, amikor a kommentátorok nem pusztán közvetítenek, hanem megvitatnak egy-egy helyzetet vagy közösen elemeznek izgalmasnak tűnő momentumokat. Magyarul beszélgetni muszáj, de természetesen nem mindegy, hogy hogyan.

Színház

Színház

Színház

Semmit nem teszünk

Christopher Hampton: Egy német sors

Joseph Goebbels gépírónője, Brunhilde Pomsel 2016-ban, 102 évesen adott interjút egy osztrák televíziós stábnak, a hosszúra nyúlt beszélgetésből könyv, majd monodráma készült, amelyet tavaly Londonban, a Bridge Theatre-ben, Jonathan Kent rendezésében mutattak be, az Oscar-díjas Maggie Smith játszotta Brunhildét. Vagyis magasan volt a léc, amikor Máté Gábor rendező és Török Tamara dramaturg megfelelő hangot keresett Pomsel megszemélyesítésére.

Kiállítás

Színház

Viki

Herceg a vasfüggöny mögül

Kiugrások és töréspontok, kötődés és rugalmas elszakadás, radikális ön­átformálás és tabusított életmozzanatok sora – Róna Viktor korjellemző pályafutása és a legendás balett-táncos emlékének szentelt új kiállítás korántsem csupán a hajdani rajongók és a tánctörténet mai búvárlói számára lehet érdekes.

Tudomány

Légrády Sándor munkássága és a történelem

Tudomány

„Átitatva magyar levegővel”

A szocializmus éveiben nem volt olyan magyar állampolgár, aki ne látta volna legalább egy művét. A nevét azonban a bélyeggyűjtők kivételével kevesen ismerték.

Családfakutatás Magyarországon

Tudomány

Az idő egésze

A rendszerváltás óta a családfakutatás töretlen népszerűségnek örvend Magyarországon, az érdeklődés pedig a digitalizációval és a széles körben elérhető genetikai vizsgálatok elterjedésével csak nő.

Kőleves nagykanállal

Tudomány

Magyarország a bányák földje

Hazánk valóságos nagyhatalom az építkezési és ipari célú ásványok bányászatában. Az állam is terjeszkedne az amúgy is NER-közeli vállalkozások által dominált szférában.

Lélek

Interjú

Lélek

„Visszafordíthatatlan folyamatokat indít el”

Kerezsi Klára kriminológus és Vaskuti András, a Kúria Büntető Kollégiumának bírája a Btk. szigorításáról

Júniusban egy hét különbséggel nyújtott be Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes két törvénymódosító csomagot, mindkettő szigorítaná a Büntető törvénykönyvet (Btk.).

Gasztro
Lokál

Lokál

A betonpark – Városfejlesztés, ahogy nem kéne: a Széllkapu projekt

A Széll Kálmán tér–Széna tér vidéke Budapest egyik urbanisztikai fekete lyuka: a Széllkapu projekt e környék rendezetlenségén segíthetett volna. A parkberuházásként reklámozott terület hónapok óta készen, ám egyelőre zárt kapukkal várja az augusztusra jósolt átadást. De vajon mi az, ami elkészült? Közpark, ahogy ígérték? A nagyberuházás izgalmas és tanulságos története.

Mikrofilm

Sorozat

Mikrofilm

Be Like Mike

Michael Jordan – Az utolsó bajnokságig

A sorozat magyar címe is árulkodó: Michael Jordan – Az utolsó bajnokságig. Az ESPN és a Netflix közös gyártású, tízrészes dokumentumszériája az Egyesült Államokban egyszerűen The Last Dance címen futott, de a magyar nézőknek a gyártó már inkább a főszereplő nevével kívánta eladni a produkciót.

Film

Mikrofilm

Csúcsdísz

Maria Sødahl: Remény

Anjának, a negyvenes koreográfusnak szép karrierje, szerető családja, tágas oslói lakása és gyógyíthatatlan agytumorja van.