Hivatali visszaélés: forrósodik a levegő Vác korábbi kormánypárti alpolgármestere körül

Belpol

Mokánszky Zoltán KDNP-s önkormányzati képviselő, korábbi alpolgármester a gyanú szerint hatáskörét túllépve megemeltette egy intézményvezető fizetését. Az ügyben feljelentés született, a rendőrség nyomoz, képek tanúsága szerint Mokánszky ügyvédével együtt járt a kapitányságon. Amennyiben beigazolódik a bűncselekmény, három év szabadságvesztésre is ítélhetik. 

Minden bizonnyal napjaink egyik legmeghatározóbb váci közéleti történése a helyi focicsapat lejtmenete, és a hozzá köthető kudarcos, ám az önkormányzat részéről jelentősen megtámogatott beruházások. Az ügy összeforr Pető Tibor korábbi fideszes alpolgármester nevével, aki a Vác Városi Labdarúgó Sportegyesület (VVLSE) elnöke (a klub tündöklésével és bukásával részletesen foglalkozott a Magyar Narancs a közelmúltban). Azonban ezzel egyidőben a Dunakanyarban fekvő város egy másik korábbi alpolgármesterét is egy kínos ügy miatt hozták hírbe, ami mostanra pörgött fel igazán.

Az önkormányzat még februárban posztolt arról, hogy Matkovich Ilona polgármester (lapunk korábbi szerzője) 2021 októberében tett feljelentése nyomán a rendőrség nyomozást rendelt el. A KDNP-s Mokánszky Zoltán ugyanis közvetlenül az önkormányzati választás előtt, a polgármester nevében és helyette eljárva 2019. október 1-i hatállyal arra utasította a város egyik gazdasági vezetőhelyettesét, akihez a helyi Bölcsődék és Fogyatékosok Intézménye tartozott, hogy az igazgató havi illetményét 100 ezer forinttal emelje meg. Ez éves szinten az önkormányzati intézménynek 1,2 millió forint plusz járulékok kiadási többlettel járt. 

 
Fördős Attila korábbi kormánypárti polgármester mellett Pető Tibor és Mokánszky Zoltán korábbi alpolgármesterek

Az önkormányzat beszámolója szerint ehhez Mokánszkynak se felhatalmazása, se aláírási joga, se megfelelő pecsétje nem volt. Az is kiderült, hogy a korábbi polgármester, Fördős Attila nem adott ehhez az ügylethez felhatalmazást az alpolgármesternek – nem is adhatott, mert akkor semmi nem akadályozta őt a hatásköre gyakorlásában. 

A városvezetés bejegyzésében azt is hozzátette, hogy a hivatalos pecsét helyett Mokánszky Zoltán egy városi díszpecsétet nyomott a fizetésemelést elrendelő utasítás aljára, ami „persze teljesen alkalmatlan volt a rendes pecséthez kötött joghatás kiváltására”. 

„Talán ki se kellene mozdulni az irodából a nyomozóknak, hiszen a dokumentumok feltárták, hogy mely pontokon sérthetett előírást a cselekedete során Mokánszky Zoltán” 

– írta az önkormányzat. 

Három év is járhat érte

A februári bejegyzés óta eltelt jó pár hónap. A közelmúltban a Vác és Környéke nevű ellenzéki portál képeket közölt, mely szerint Mokánszky Zoltán az ügyvédével együtt megjelent a váci rendőrségen. Pár nappal később már arról írt a lap, hogy a korábbi alpolgármestert rabosították; a rendőrség arról tájékoztatta a portált, hogy egy főt hivatali visszaélés bűntettével gyanúsítottak meg. 

A helyi televízió, az ESTV is foglalkozott az esettel. A felvételen (7:15-től) látható, ahogyan a riporter megpróbálja szóra bírni Mokánszky Zoltánt, de ő nem kívánt a helyszínen nyilatkozni. A tévé e-mailes megkeresésére annyit válaszolt; „az elmúlt közel három év azzal telt el, hogy a szivárványkoalíciós városvezetés folyamatosan visszamutogat és próbáltak, próbálnak lejáratni. Úgy látszik, nagyon el akarják terelni a figyelmet valamiről.” 

Megkerestük a Pest Megyei Rendőr-főkapitányságot, hogy valóban megtörtént-e a rabosítás. Azt a tájékoztatást kaptuk a rendőrségtől, hogy a vonatkozó törvény szerint „a büntetőeljárás hatálya alatt állók nyilvántartásában annak adatait kell nyilvántartani, akivel a büntetőeljárásban megalapozott gyanút közöltek”, amivel lényegében elismerték Mokánszky nyilvántartásba vételét. Ugyanakkor a Váci Rendőrkapitányság Bűnügyi Osztályán folyamatban lévő büntetőeljárás további nyomozási cselekményeiről a rendőrség nem ad tájékoztatást. 

Kíváncsiak voltunk rá, hogy amennyiben beigazolódik a bűncselekmény, úgy milyen büntetésre számíthat a korábbi alpolgármester. A rendőrség szerint az a hivatalos személy, aki azért, hogy jogtalan hátrányt okozzon vagy jogtalan előnyt szerezzen, hivatali kötelességét megszegi, hivatali hatáskörét túllépi, vagy hivatali helyzetével visszaél, három évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő. 

Megkerestük az önkormányzatot is, de a városvezetés a hivatalos információk és a konkrét tények ismerete nélkül nem kíván reagálni médiahírekre. „Amennyiben a vizsgálatról – amelyet az önkormányzat kezdeményezett a rendőrségnél – hivatalos tájékoztatást kap önkormányzatunk (és az nyilvánosságra hozható), kommunikálni fogjuk azokat” – fogalmaztak. 

„Politikai támadás”

Felhívtuk Mokánszky Zoltánt. Az önkormányzati képviselő szerint évek óta támadják, a mostani egy újabb politikai támadás, ahhoz meg senkinek semmi köze, hogy ő hol jár, mit csinál, a szóban forgó rendőrségi üggyel kapcsolatban pedig keressük a hatóságokat. A lejáratás mögött az áll szerinte, hogy az emberek szeretik, népszerű, ezért próbálják a reputációját rongálni. 

Állítása szerint nem lépte túl a hatáskörét, 

de az üggyel nem foglalkozik, csak csinálja azt a dolgát, amiért az emberek megválasztották. Azzal kapcsolatban, hogy nyilvántartásba vették-e, esetleg a rendőrség meggyanúsította-e, nem kívánt nyilatkozni. 

A korábbi alpolgármester ügye vélhetően a következő hetekben is témát fog szolgáltatni Vácnak. Még pikánsabbá teszi az ügyet, hogy a térség fideszes országgyűlési képviselője, Rétvári Bence a rendőrséget is felügyelő Belügyminisztérium államtitkára, miniszterhelyettese. 

(Címlapképünk forrása: Vác.hu. A képen balról jobbra Fördős Attila korábbi polgármester, Pető Tibor és Mokánszky Zoltán korábbi alpolgármesterek láthatók.) 

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk

Mit jelent számunkra az új uniós médiatörvény?

  • Polyák Gábor
Március 13-án az Európai Parlament is rábólintott, és így uniós jogszabállyá lett az európai mé­dia­szabadságról szóló törvény. A rendelet végleges szövegét hamarosan ki is hirdetik az európai közlönyben. Mit jelent ez az új szabályozás a magyarországi sajtóviszonyokra, és mit az európaiakra nézve?