Kazincbarcika, Miskolc, Ózd

Billegő Borsod

Belpol

Borsod megye első négy választókerülete tarka képet mutat: indulnak volt MSZP-sek függetlenként, újrázó baloldaliak és fideszesek, erősödik a Jobbik, a helyi politika pedig kihat az országosra.

„Persze, hogy elmegyek szavazni, mindig elmegyek, ez nagyon fontos” – mondja egy idősebb férfi Ózd egyik, főként cigányok lakta részén, Somsályon. Az utcákon semmi jele a közelgő választásnak, egyetlen plakátot vagy matricát sem látni, amióta befordultunk egy forgalmasabb útról. „Ez így volt már négy éve is, erre egy plakátot sem raknak ki, és nem is jön ide senki, majd csak egy héttel a választás előtt. Az Erzsébet-utalványt megküldték, éppen ma kaptam meg. Más nincs, se kampány, se politikus. Felénk se néznek.”

Az általunk megkérdezett választópolgárok közül egytől egyig mindenki elmegy szavazni. A politikusok szerint kormányváltó hangulat van, de Borsod megye első négy választókerületében a közvélemény-kutatások szerint minden megtörténhet. A Márki-Zay Péter-féle esélyes jelöltek listáján és a volt miniszterek által (V18) közzétett névsorban azonban leginkább a jobbikos képviselőjelöltek szerepelnek.

Borsod megye 3. számú országgyűlési egyéni választókerületében (oevk) jelen állás szerint 29 jelölt közül lehet választani, a legtöbb indulót a helyiek nem is ismerik. Négy és nyolc éve Riz Gábor nyert a Fidesz–KDNP színeiben, mögötte majdnem 8 százalékkal maradt le a jobbikos Egyed Zsolt, aki az idén Borsod megye 4. számú oevk-jában, Kazincbarcikán indul. 2014-ben harmadikként futott be Nyakó István, a baloldal jelöltje, nem sokkal lemaradva Egyedtől. Riz Gábort ismerik és szeretik a környéken, így nem csoda, hogy a Fidesz ismét őt indítja. A helyiek szerint a képviselő nemcsak Ózdért, de a választókerület kisebb települései­ért is dolgozik, korábban ő és a felesége is Arlóban tanított. Mielőtt országgyűlési képviselő lett, 2006 és 2010 között önkormányzati képviselő volt. A mostani jobbikos jelölt is az önkormányzat tagja: Farkas Péter Barnabás a szintén jobbikos városvezető, Janiczak Dávid mellett alpolgármester. Farkas 2016 őszén csatlakozott az önkormányzathoz, előtte muzeológusként, öt évig pedig a városi múzeum igazgatójaként dolgozott. A helyiek okos, művelt fiatalemberként emlegetik, jó jelöltnek tartják.

A polgármesterrel és a Jobbikkal viszont nem szimpatizálnak. „Sok az ígéret, közben a város nem fejlődik, az eddigi legnagyobb teljesítmény egy többmilliós közvécé átadása volt. A helyi tévében csak jobbikosok szerepelnek, hívhatnánk lassan Janiczak Tv-nek is. Az idősek csak azt nézik, a Facebookot nem látják. Nekik visz narancsot meg édességet a polgármester az idősek otthonába, ezért a Jobbikra szavaznak. Mi biztosan nem” – mondják többen, hozzátéve, hogy nem hisznek a Jobbik néppártosodásában. „Kamu az egész. Inkább százszor legyen Orbán Viktor, mint egyszer Vona Gábor!”

A Jobbikra nem szavaznak, mégis úgy látják, a Fidesz nem tud nyerni a választókerületben, mert a Jobbiknak nagy a támogatottsága. A baloldal szerintük labdába se rúghat, mert „ideküldtek egy miskolci DK-s jelöltet, azt sem tudjuk, kicsoda”. Varga Gergő korábban (2014-ig) valóban miskolci önkormányzati képviselő volt, Ózdon most néhány plakátról mosolyog, de a helyiek szerint a valóságban nem nagyon látni. Az LMP, az Együtt és a Momentum indulói pedig még plakátokon is alig bukkannak föl. „Gyurcsányból elég volt, Vonát csak a hatalomvágy hajtja, marad Orbán. Nézze, én sem szeretem a Fideszt, de ha azt akarjuk, hogy Ózdra jusson forrás és fejlesztés, hogy legyenek új munkahelyek ebben a régióban, akkor a kormánypárt mellé kell simulnunk.”

Ilyesmi járhatott Tamás Barnabás putnoki polgármester, a körzet volt országgyűlési képviselőjének a fejében is, amikor februárban a környék polgármestereivel tanácskozott a helyi kistérségi társulási tanács ülésén. A Hír Tv beszámolója szerint a politikus azt mondta: „Ha nem fideszes lesz a képviselőnk, akkor bizony szopni fogunk. Lófaszt fognak adni olyan területre, ahol nem fideszes a képviselő. Az az igazság, hogy én sem adnék.” Putnokon mi is jártunk, ám a helyiek nem voltak beszédesek; elmennek szavazni, persze, a jelenlegi képviselővel meg vannak elégedve, és „különben is, ha új jönne, miért volna az jobb?”

 

Csak ígéret

Tapasztalataink alapján az önkormányzattal való elégedettség vagy szimpatizálás máshol is befolyásolja a választópolgárokat az országgyűlési választásnál. Még ha tévesen is. „Elégedett vagyok a polgármesterrel, ezért oda szavazok, a Demeter Zoltánra meg az Orbán Viktorra. Szerintem maradjon, támogatom, ha más kerülne oda, az nem ugyanígy csinálná? Dehogyisnem!” – mondja egy közmunkás nő. Kazincbarcika polgármestere azonban 2006 óta az MSZP-s Szitka Péter.

Demeter Zoltán a Fidesz–KDNP színeiben 2014 óta a kazincbarcikai központú 4. számú oevk országgyűlési képviselője, elődje a már említett putnoki polgármester, Tamás Barnabás volt. Négy éve Demeter majdnem 10 százalékpontot vert mind a baloldali, mind a jobbikos kihívójára, akik között viszont kevesebb mint fél százalékpont volt a különbség a baloldali jelölt javára. Az idén mindkét jelölt új a körzetben: Egyed Zsolt a Jobbik, Gúr Nándor az MSZP–Párbeszéd részéről. Utóbbi már volt a megyében országgyűlési képviselő, az akkor még 8. számú oevk-ban (Edelény), mindössze 3 (!) szavazattal előzte meg fideszes ellenfelét. Egy helyi lakos szerint nagy viták folynak a választópolgárok között, ebben a harcban pedig csak a Fidesz és az MSZP rúghat labdába. „A Fidesznek nagy a támogatottsága, de az idősebbek még mindig az MSZP-re voksolnak. Régen ez a környék erősen szocialista volt, a polgármesterünk is az, de nemcsak miatta támogatják az MSZP-t, hanem a hagyomány miatt is. A Jobbik szerintem elszúrta, nálunk nincs esélye.”

Egyed Zsolt, a Jobbik választókerületi elnöke és országgyűlési képviselőjelöltje szerint „kormányváltó hangulat van”, a kitelepüléseik alkalmával sok támogatást kaptak, a választás közte és a Fidesz között fog eldőlni, az MSZP nem tud nyerni. „Demeter Zoltán sok mindent megígért, de nem lett belőle semmi. Ami itt épül, az az önkormányzatnak köszönhető, de a Kazincbarcikán kívüli településeket mindenki elfelejtette, ott semmi fejlődés nincs” – mondja Egyed, aki szerint sok a megoldandó kérdés a környéken és a városban, például a helyi kórház rendbetétele, mert az jelenleg inkább rendelőintézetként funkcionál, a megyei kórházba jutást viszont megnehezíti a rossz minőségű úthálózat. „A munkanélküliség is óriási, vagy közmunkában dolgozik valaki, vagy nem csinál semmit. Ösztönözni kellene a vállalkozókat, hogy a kisebb településeken is létesítsenek munkahelyeket. A digitalizációval és az internetelérés jobbá tételével pedig biztosítani lehetne a távmunkát, amivel a fiatalokat is jobban otthon lehetne tartani.”

A koordinált indulásnál a választópolgárok bölcsességében bízik, hogy a legesélyesebb jelöltre húzzák be az ikszet. „Ha visszalépne valaki a javamra, megköszönném, de senkit nem kérek ilyesmire, és nem is érkezett egyelőre ilyen megkeresés. Magamat tartom a legesélyesebbnek, és sokan mondták is, hogy egyéniben rám fognak szavazni, listán viszont inkább másra, baloldali pártra. Rendben is van ez így.” A cigányok körében is magas a támogatottsága, mondja, sokan jelentkeztek nála például szavazatszámlálónak. „Mondták, hogy a Fidesz megkereste őket, de elegük van, változást akarnak.” Hasonlóképpen nyilatkozott egy a választókerületben élő cigány férfi: „Itt eszméletlenül nagy a szegénység, már a hónap első felében elfogy a pénz, munka csak akkor van, ha az önkormányzat foglalkoztat, sokan inkább a nagyobb városokban próbálkoznak, mint hogy 50 ezer forintból éljenek. Ide politikus csak a választás előtt néhány héttel jön, akkor megígérnek mindent, aztán felénk se néznek. A Fidesz még nem jött, a baloldal nincs jelen, a jobbikosok viszont kampányolnak felénk is. Szerintem jó a programjuk” – mondja, és kérdésemre, miszerint a cigányok nem tartanak-e attól, hogy a néppártosodás csak álca, és a Jobbik eddig ismert arculata is megmarad, ezt válaszolja: „Benne van a pakliban.”

Miskolcon és környékén más a tapasztalat: Váradi Gábor, a miskolci roma önkormányzat elnöke szerint az ellenzék nincs jelen a cigányok által lakott területeken, sem a baloldal, sem a Jobbik. „Plakátok a főbb útvonalak mentén vannak, egyébként inkább csak a cigánypártok plakátjai láthatók. Úgy látom, leginkább a Fidesz van jelen az olyan területeken, mint például Lyukóvölgy, törekednek arra, hogy megszólítsák a cigányokat. Például cigány aktivistákat toboroznak, igyekeznek bevonni őket a kampányba.” Mint mondja, a kampány előtti tűzifaosztás nem jellemző, ha adnak, minden évben adnak, választástól függetlenül. Úgy látja, az ellenzék jó pár szavazatot vesztett a cigányság körében, amiért a Jobbikkal való összefogást szóba hozta. Váradi március elején egyébként igencsak felháborodott, amikor Orbán Viktor a miskolci látogatásakor migránsnak nevezte a cigányokat. Megkérdeztük, szerinte ez mennyire befolyásolja a választást. Úgy véli, ha mindez három nappal a választás előtt történik, akkor érdemben befolyásolta volna, és sok szavazatot vesztett volna a miniszterelnök szavai miatt a Fidesz – de így, hogy hetek teltek el, kevésbé romboló a hatása.

 

Két szocialista?

Míg 2006-ban Miskolc egyértelműen szocialista városnak számított, 2010-ben mindent behúzott a Fidesz a városban. 2014-re az összevonások nyomán a város négy választókörzetéből kettő maradt. Az elsőben a fideszes Csöbör Katalin nyert, a jobbikos jelölt viszont mindössze 3 százalékponttal, és a harmadik baloldali is csak 5 százalékponttal maradt le mögötte. A 2. számú oevk.-ban a baloldali összefogás által támogatott Varga László jött ki győztesen, fél százalékponttal megelőzve a fideszes és egy kicsit többel a jobbikos jelöltet. Utóbbi választókerületben csak a fideszes jelöltet cserélték le: Sebestyén László helyett a jelenlegi önkormányzati képviselő, Hubay György száll ringbe a jobbikos Pakusza Zoltánnal és az újrázni kívánó Varga Lászlóval, aki ezúttal az MSZP–Párbeszéd színeiben indul, de mint mondta, a baloldali pártok szempontjából most is ugyanaz a helyzet, mint négy éve, hiszen sem a DK, sem az Együtt, sem a Liberálisok nem indítanak vele szemben jelöltet.

Jelölt így is akad bőven, Borsod megye 2. számú választókerületében egészen pontosan 22. Sok a kamupárt, indulóikat a helyiek nem ismerik. Érdekesség, hogy függetlenként elindul a körzetben az a Cseh László, aki 2002 és 2010 között az MSZP színeiben politizált, önkormányzati képviselő is volt. 2010-ben úgy érezte, hogy „olyan dolgok történtek a pártban, amit egy komoly ember már szégyell”, ezért otthagyta az MSZP-t, mondta nemrég a Miskolci Naplónak. Az is rosszulesett neki, hogy úgy érezte, a pártban meg akarnak szabadulni az idősebb generációtól. Ezért úgy határozott, most elindul; plakátjai Miskolc-szerte megtalálhatók, érdekes módon leginkább az MSZP–P jelöltje, Varga László (és az őt támogató Karácsony Gergely miniszterelnök-jelölt) plakátjai alatt, mellett és között, azt hirdetve, hogy „Cseh László az igazi szocialista”.

Varga Lászlót egy kitelepülésre is elkísértük az Újgyőri főtérre, ahol sok aktivista és támogató megfordult, „győzni fogunk!”, „kormányváltást!” jelszavakkal biztatva egymást. Varga szerint a kormányváltó hangulat általános a városban, ami egyre inkább az ő támogatottságával párosul. Tapasztalatai szerint a kisebb baloldali pártok szavazóiban nagy az átszavazási hajlandóság, ahogy a bizonytalan szavazókban is. A teljes koordinációra ugyan a Jobbik elzárkózása miatt nincs esély, de visszalépésekre még lehet számítani a javára, például az LMP esetében.

A politikus szerint küzdelmes négy év van mögötte, egy fideszes kormányzat és városvezetés alatt nem könnyű ellenzéki képviselőként dolgozni. „Sok ötletem elől elzárkóztak, a költségvetéssel kapcsolatos javaslataimat rendre leszavazták a fideszes képviselők. Pedig rengeteg a teendő a környéken, az egészségügyre és az oktatásra itt is nagy hangsúlyt kell fektetni, fontosnak tartom, hogy a tao-pénzeket erre a két területre is lehessen fordítani, ne csak a sportra. Létbiztonságot kell teremteni, hogy érdemes legyen hazajönni vagy a környéken maradni.” Varga körzetéhez tartozik a Lyukóvölgy is, ahonnan szerinte az állam kivonult; ezért egyrészt rendet kell tenni, másrészt vissza kell vinni az alapvető szolgáltatásokat. „A kormány és a városvezetés miatt kialakult helyzetet csupán rendészeti és csupán szociális eszközökkel nem lehet kezelni, a kettőt egyszerre, együtt kell meglépni.” A komplex megoldást több beszélgetőpartnerünk is sürgeti mind Miskolcon és környékén, mind az általunk bejárt borsodi településeken, mert a „szociális bomba” ezeken a területeken jóval gyorsabban és intenzívebben ketyeg annál, mint gondoljuk.

 

Erodálódás

Bár Lyukóvölgy nem az ő körzetébe tartozik, Jakab Pétert, Borsod megye 1. számú választókerületének jobbikos jelöltjét szintén foglalkoztatja a terület sorsa. Hasonlóan Vargához, ő is úgy látja, „kivonult a törvény az olyan helyekről, mint Lyukóvölgy vagy a számozott utcák”. Jakab szerint a rendészetnek van kapacitása a probléma megoldására, a rendőri jelenlét mellett viszont az „elvárások fokozatos erősítésére” is szükség van. Kérdésünkre, miszerint mit jelent pontosan a „törvény visszavitele”, Jakab úgy felel, hogy szociális oldalról (is) fel kell lépni, vagyis „ha a gyermekvédelmi szakemberek vagy a védőnők nem mernek kimenni, akkor adni kell melléjük két rendőrt, hogy ne féljenek”. Jakab a Miskolcon élő körülbelül 20 ezres roma populációt politikailag befolyásolhatónak tartja, „oda szavaznak, akitől az utolsó bablevest kapják”, és ezt szerinte a Fidesz ki is használja.

Úgy véli, az egészségügy, a bérkérdés és a közbiztonság hármasa a legégetőbb probléma a környéken: tizenegy év alatt 23 ezer ember hagyta el a területet, a KSH adatai szerint 100 ezer forintnyi a különbség a Borsod megyei és a fővárosi átlagbérek között. Szerinte a néppártosodásra is azért volt szükség, hogy „kijöjjünk a lövészárkokból és mindenkit megszólítsunk, és mindenkinek megoldást kínáljunk”. A négy évvel ezelőttihez hasonló szoros küzdelemre készül, de azt tapasztalja, hogy annyira elegük van a Fideszből az embereknek, hogy ezúttal le tudja győzni Csöbör Katalint. A koordinációról ugyanazt gondolja, mint Egyed Zsolt: nem a visszalépésekben, hanem a választópolgárok bölcsességében kell bízni. Az pedig, hogy ő lépjen vissza, nem merült fel. „Ha egy jobbikos lép vissza, egyébként sem fognak az emberek átszavazni a DK-ra.”

Ezt Debreczeni József, a Demokratikus Koa­líció jelöltje az 1. számú oevk-ban nem így látja, felmérésekre hivatkozva állítja, igenis lenne átszavazási hajlandóság a választópolgárokban. Arra azonban ő sem gondolt, hogy visszalépjen a jobbikos jelölt javára. „A politikát csapatjátéknak tartom, ezért ha lenne országos koordináció a pártok között, így a DK és a Jobbik között, akkor átgondolnám és megtenném. De ha erre nincs hajlandóság a Jobbik részéről, akkor nincs visszalépés sem.” Debre­czeni József szerint a közvélemény-kutatások alapján mind ő, mind Jakab Péter esélyes lehet a győzelemre, abban viszont nagyon bízik, hogy bárhogy is lesz, Csöbör Katalin és a Fidesz csupán a harmadik helyet kaparintja meg. Azt látja ugyanis, hogy a Fidesz folyamatosan és mindenhol erodálódik. „Nemrégen tartottam Alsózsolcán egy lakossági fórumot, ahol jól látszott, mennyire elegük van az embereknek a Fideszből. Egy lakos odajött hozzám a fórum után, és amit mondott, jól összefoglalta az emberek véleményét a regnáló rendszerről. Azt mondta, 2010-ben még boldog volt, hogy ők adják a terület képviselőjét, Csöbör Katalint, 2014-ben már voltak fenntartásai a személyét illetően, 2018-ban pedig azt érzi, mindenképpen el kell zavarni a képviselő asszonyt.”

Debreczeni sok fórumot tart, eddig a környező településekre koncentrált, Miskolcon plakátokkal volt jelen, ámbár azokból sokat letéptek. Beszélgetésünkkor érkeztek meg az újabb adag plakátok és matricák, az MSZP-től kölcsönkapott táblákra erősítve tették ki a friss szóróanyagot. A két párt között azonban nem volt mindig példaértékű az együttműködés, lassan indultak be a közös rendezvények, mondja Debreczeni. „Mára azonban ez rendeződött, a március 14-i MSZP-s ünnepségen beszédet tartottam én is.” A 2. számú oevk-hoz hasonlóan itt is indul egy volt MSZP-s, aki egészen idén március 1-jéig a szocialista párt tagja volt, akkor azonban kilépett, és függetlenként próbálkozik. Fodor Zoltán sokak szerint népszerű Miskolcon, önkormányzati képviselőként magasan nyerte a körzetét. Több beszélgetőpartnerünk összekötötte őt a Fidesszel, Fodort ugyanis egy önkormányzati cég foglalkoztatja. „Élnék a gyanúperrel – mondja egyik forrásunk –, hogy a Fidesz buzdította az indulásra.”

Neked ajánljuk