Ellenzéki esélyek Óbudán és a főváros VI–VII. kerületében

A program nem számít

Belpol

E két körzetben 2014-ben a baloldal nyert, és az ellenzék most is elhozhatná mindkét mandátumot, ám az Együtt egyik jelöltjén kívül eddig senki nem szánta rá magát, hogy az esélyesebb javára visszalépjen.

Budapest 10. számú országgyűlési egyéni választókerületébe (oevk) a III. kerületi Óbuda és Békásmegyer tartozik. Itt a mérések szerint egyértelműen az MSZP–Párbeszéd jelöltje, Szabó Tímea az esélyes ellenzéki induló – csakhogy egyelőre egyik ellenzéki párt sem akar visszalépni az ő javára. Pedig Szabó fideszes ellenfele 2006-ban és 2014-ben is vereséget szenvedett a szocialista jelölttől. Menczer Erzsébet négy évvel ezelőtt ráadásul egy csúnya lakásbotrányba is beleszaladt: a fideszes képviselő is megszavazta, hogy rászorultsági alapon – mivel a szülői ház már nagyon szűkös – az óbudai önkormányzat a fiának és az ő barátnőjének önkormányzati bérlakást utaljon ki. Az 51 négyzetméteres, összkomfortos, Kaszásdűlőn lévő ingatlant ezek után az önkormányzat közel 4 millió forintért újította fel. Mi több, Menczer a szavazáskor mélyen hallgatott arról, hogy a rászoruló fiatalember a saját fia. Az igazság nem sokkal a 2014-es választások előtt derült ki, és ez döntőnek bizonyult: Menczer a szavazatok 35 százalékát kapta, míg a 2014-es baloldali ellenzéki összefogás jelöltje, Kiss László 38 százalék körül teljesített. Ez nem nagy eltérés, ráadásul most versenyben van Óbudán az LMP, a Jobbik, a Momentum és az Együtt is. Négy éve az LMP-s Száraz Dorottya majdnem 9 százalékot kapott, a jobbikos Z. Kárpát Dániel, aki az idén is indul, 13,27 százalékot.

 

Önzetlenül segíteni

Menczer most hasonló eszközökkel kampányol, mint a VI–VII. kerületben induló kollégája, Bajkai István: a saját nevével ellátott ajándékokkal próbálja rávenni az óbudaiakat, hogy rá szavazzanak. Karácsonykor például az önkormányzat által adott ajándékok mellé az egyik nyugdíjasklubban Menczer Erzsébet nevével ellátott varrókészletet és csokit is osztogattak. Ahogyan azt egy interjúban korábban kifejtette, megpróbál mindenkinek segíteni, aki felé nyújtja a kezét. A fideszes jelöltnek egyébként már évekkel ezelőtt is remek ötletei voltak; arra a kérdésre, hogy milyen törvényjavaslatot tartana a legfontosabbnak, a következőt válaszolta: „Számomra óriási siker lenne, ha születhetne arról egy törvény és elfogadná a parlament, hogy az a személy, aki bármely módon rátör saját hazájára, nemzetére, aki fizikailag, szellemileg, anyagilag egyszer már visszaélt hatalmával és ártalmára volt a társadalomnak, az többet ne lehessen választható, és ne kerülhessen semmilyen döntési pozícióba.” Menczer egyik példaképe egykori általános iskolai osztályfőnöke, akitől többek között megtanulta, hogyan kell az embertelenségben is tisztességesnek maradni, hogyan kell önzetlenül másokra figyelni és természetesen azt, hogy adni jobb, mint kapni.

Szabó Tímea néhány hete azt mondta egy interjúban, hogy Óbudán az LMP-n múlhat az ellenzék választási győzelme, mert ebben a választókerületben az ő visszalépésük is elegendő volna. Egy esetleges összefogáshoz semmi szükség a Jobbikra, sőt a Jobbik visszalépése inkább a Fideszt erősítené. A közelmúlt összes előrejelzése Szabót hozta ki győztesnek – de ha más baloldali ellenzéki párt is indul, az a fideszes Menczer Erzsébet győzelmét eredményezheti. Szabó és az LMP-s Ábrahám Júlia hasonló témákkal kampányolnak, mindketten sokat beszélnek az egészségügyet érintő gondokról, illetve azonos álláspontot képviselnek a római-parti mobilgát ügyében. „Valóban nincsenek nagy különbségek az egészségügyet vagy a Római-partot illetően, viszont a Párbeszéd az a párt, amelyik már régóta nagyon aktív a mobilgáttal kapcsolatban. Több olyan intézkedés is fűződik a nevünkhöz, amellyel eddig sikerült megakadályoznunk a part ledózerolását” – mondja Szabó, egyebek mellett az Együtt-tel közösen benyújtott helyi népszavazási kezdeményezésre utalva, amelynek nyomán Tarlós István főpolgármester tavaly októberben visszavonta a Fővárosi Közgyűlés azon határozatát, amely engedélyezte a mobilgát megépítését. Továbbá Jávor Benedek, a Párbeszéd EP-képviselője volt az, aki fölhívta a figyelmet arra, hogy a főváros jogsértő módon, pályáztatás nélkül jelölte ki a Fővárosi Csatornázási Műveket a mobilgát tervezési feladataira. A Közbeszerzési Hatóság ezt követően nemcsak bírságot szabott ki, de eljárást is kezdeményezett az ügyben. Jávor volt az is, aki beadványával elérte, hogy az Európai Bizottság is vizsgálódik a mobilgát ügyében.

Ábrahám Júlia, az LMP egészségügyi kabinetvezetője kampányvideójában szimpatikus családanyaként jelenik meg, aki Duna-parton sétáltatja a kutyáját, és felelősséggel neveli három gyermekét. „Számomra a politika nem cél, hanem eszköz, amivel hozzájárulhatok a változáshoz” – hangzik el a felvételen.

A legutóbbi ellenzéki tárgyalások sikertelensége óta meglehetősen zavaros az LMP viselkedése: miután a pártnak nem sikerült sem a baloldallal, sem a Jobbikkal megállapodást kötnie, bejelentették, hogy a jövőben nem kezdeményeznek egyeztetést, ugyanakkor mindent megtesznek a magas részvétel érdekében. A bejelentést követően viszont Kassai Dániel visszalépett a budapesti 15. számú oevk-ban az esélyesebb Kunhalmi Ágnes (MSZP) javára. Megkérdeztük Ábrahám Júliát, hogy elképzelhető-e hasonló gesztus Óbudán is, de erről egyelőre nem kívánt nyilatkozni.

„Az ellenzéki pártok esetében – mondta lapunknak Szabó Tímea – jelenleg nem a program a leghangsúlyosabb, hanem az esélyes jelölt győzelmének biztosítása a Fidesz jelöltjével szemben, hiszen csak így válthatók le országosan is Orbánék. Bízom abban, hogy előbb-utóbb a többi ellenzéki párt is belátja: nincs most fontosabb cél, mint mindent megtenni a kormányváltás érdekében. Azokban a választókerületekben, ahol megverhető a Fidesz, minden százalék, minden szavazat számít, az együttműködés hiánya pedig a Fidesz hatalmon tartását segíti elő.” Szabó a városrész érdekében nemcsak a Római-part ügyével foglalkozik, hanem Karácsony Gergellyel közösen konkrét panelprogramot is hirdetett. „A Kaszásdűlőn egy átlagos panellakás rezsije 65 ezer forint havonta, ami elképesztően megterhelő egy többgyerekes család számára. Április 8. után az EU által biztosított forrásból minden panellakás felújítására vissza nem térítendő állami támogatást nyújtunk, amelybe beletartozik az energiahatékony szigetelés biztosítása, a nyílászárók cseréje és a fűtés korszerűsítése. Ezzel egy átlagos lakás rezsije 40–50 százalékkal csökkenthető. Ez az igazi rezsicsökkentés” – állítja az MSZP–Párbeszéd jelöltje.

A bulinegyedet is magába foglaló 5. számú oevk-t négy éve a 2014-es ellenzéki összefogás jelöltje, Oláh Lajos hozta el. Igen szoros volt a küzdelem, Oláh a szavazatok 38,68 százalékával nyert a fideszes Rónaszékiné Keresztes Monikával szemben, aki 38,06 százalékot gyűjtött.

 

Ingyentojás

Az idén a Fidesz nem Rónaszékinét indította, hanem az Orbán család ügyvédjeként ismert Bajkai Istvánt. Az Index szerint Bajkai jogi ügyekben nemcsak Orbán Ráhelt képviseli, hanem Orbán Viktort is, tudniillik a miniszterelnökkel kapcsolatban többször nyújtott be a laphoz helyreigazítási kérelmet. Bajkai kezdettől részt vett a Fidesz életében, bár a háttérben maradt, és jogi karrierjét építette. Neve nem ismeretlen a Teréz-, illetve Erzsébetvárosban élők előtt, hiszen 1990 és 1994 között a VI., 2014-től pedig a VII. kerületben önkormányzati képviselő, sőt 2014-től Erzsébetváros alpolgármestereként is tevékenykedik. Politikai pályája mellett ügyvédi munkássága is figyelemre méltó: egy olyan ügyvédi iroda (SBGK) résztulajdonosa és elnökségi tagja, amely az utóbbi években többmilliárdos állami megbízásokat kapott tanácsadásra. Megjegyzendő, hogy 2016-ban Bajkai fizette be a legtöbb pénzt a Fidesz pártkasszájába.

A kormánypárti jelöltcsere oka sajtóinformációk szerint az, hogy Rónaszékiné a bulinegyedről folytatott vitában nem a kerületben működő vendéglátók, hanem a hangoskodás, a szemét és a sok külföldi vendég miatt panaszkodó lakók oldalára állt – ellentétben pártjával. Az Index úgy tudja, hogy a bulinegyedben sok fideszes érdekeltségű vállalkozás van, ezért nem csoda, hogy Bajkai egy esetleges éjféli zárórával nem akart keresztbe tenni nekik, és a pártnak sem állt volna jól egy olyan képviselőjelölt, aki kellemetlen helyzetbe hozta volna a helyi vendéglátókat.

Erzsébet-, illetve Terézvárosban gyakorlatilag hónapok óta a csapból is Bajkai folyik: a róla készített fotókkal rendszeresen megjelenik a Körúti Korzóban, a nevével ellátott tojásokat osztogattak rászorulóknak (erről a fideszes jelölt azt nyilatkozta, hogy a tojásokat a saját pénzén vette, nem az önkormányzat adománya). Nemcsak tojást ajándékozott, lehetett tőle tejet, karácsonyfát és kutyapiszok-gyűjtő zacskót is kapni.

A körzetet ezzel együtt is megtarthatná a baloldali ellenzék, ha az LMP vagy két kisebb párt visszalépne. Nyíri Gábor, az Együtt képviselőjelöltje megtette ezt a gesztust. „Én nem teszek keresztbe a Fidesz legesélyesebb ellenfelének – írta március elején közleményében Nyíri. – Azt javaslom minden más ellenzéki jelöltnek Teréz- és Erzsébetvárosban az LMP-től a Momentumig, hogy lépjenek vissza a DK-s Oláh Lajos javára, különben ők is felelősek lesznek egy esetleges vereségért és a Fidesz helyi győzelméért. A választókat pedig arra kérem, hogy pártjuk döntésétől függetlenül is, egyéniben szavazzanak Oláh Lajosra!”

„Banánhéjon táncolunk, annyit mondhatok, hogy nagyon sok minden azon fog múlni, hogy az LMP mit lép a következő napokban. Nem az az érdekes, hogy engem vagy a DK-t megválasszák, hanem az, hogy az Orbán-kormányt leváltsuk” – mondja Oláh Lajos, a DK jelöltje, akit a taktikai szavazás elnevezésű felmérésre hivatkozva a hódmezővásárhelyi győző, Márki-Zay Péter is támogatásra ajánl. Oláh egyébként nyílt vitára hívta Bajkait, aki azonban – nem meglepő módon – válaszra sem méltatta. Az ellenzéki képviselőjelölt többek között a Liget-projekt leállításával, a tao-támogatások átcsoportosításával kampányol, továbbá szeretné elérni, hogy az állam a hivatalos kampányidőszakban semmilyen, a kampányhoz köthető tevékenységet ne folytathasson.

Oláh amúgy feljelentést tett a rendőrségen választási csalás miatt, mivel 341 esetben meg­egyeztek a Lendülettel Magyarországért Párt jelöltjének ajánlásai Bajkai ajánlásaival, csak az aláírás volt más; ez szerinte arra utal, hogy meghamisították a szignókat, nem beszélve arról, hogy Oláh szerint az íveken több esetben szerepel elhunyt személy neve is.

Ugyancsak érdekes, és könnyen a választást is befolyásoló fejlemény lehet az, amit a Népszava írt meg: a választókerület egyik szavazókörében december óta megnégyszereződött a választásra jogosultak száma (530-ról 2264-re); a hirtelen növekedés voksturizmusra utalhat, és ne feledjük, Oláh 2014-ben mindössze 273 szavazattal győzte le a fideszes Rónaszékinét.

Bár úgy tudjuk, egy esetleges ellenzéki megállapodás nem elképzelhetetlen, néhány nappal ezelőtt az LMP indulója, a ligetvédő Moldován László a 444-nek úgy nyilatkozott, esze ágában sincs Oláh javára visszalépni, intenzív kampányra készül. Az LMP színeiben 2014-ben indult Csiba Katalin 12 százalék körül teljesített, a most is induló jobbikos Stummer Jánosnak pedig a szavazatok kicsivel több mint 10 százalékát sikerült elvinni; szerinte a visszalépés megfontolás tárgyát sem képezheti. Tovább nehezítheti az ellenzéki győzelmet Bokros Lajos indulása is, aki lapunknak úgy nyilatkozott, hogy pártja, a Modern Magyarország Mozgalom bármelyik jelöltjét hajlandó visszavonni abban az esetben, ha hasonló rugalmasságot tapasztal más demokratikus pártok részéről. „Az ugye nem lehet a megállapodás alapja, hogy mi sehol sem indulhatunk” – mondta a MoMa elnöke.

A visszaléptetésekre április 6-ig van lehetőség.

Figyelmébe ajánljuk