Maszkviselés a fővárosi járatokon: vegyes tapasztalatokról számolt be a BKK

Belpol

A közlekedési központ szerint a leggyakoribb hiba, hogy nem takarják el az orrukat az utasok a maszkkal.

„A maszk használatát elsősorban az ellenőrök, illetve a metróbejáratoknál ellenőrzést végző utaskoordinátorok ellenőrzik. Ha azt látják, hogy egy utason nincs maszk, első körben udvariasan felszólítják az illetőt az előírások betartására. Pótdíjat nem szabnak ki, de ha a felszólítás nem vezet eredményre, akkor leszállíthatják az adott személyt a járműről. Ezt a BKK utazási feltételei is lehetővé teszik: »aki veszélyezteti utastársai egészségét, azt kizárhatják az utazásból«” – válaszolta megkeresésünkre a Budapesti Közlekedési Központ (BKK). Lapunk az utasok maszkviselével, a szabálytalanságok szankcionálásával kapcsolatban érdeklődött a budapesti közlekedési cégnél.

A Fővárosi Önkormányzat több járványügyi szigorítást is bejelentett a közelmúltban, köztük azt is, hogy a BKK járatain a maszkot nem vagy szabálytalanul viselő utasok az utazásból történő kizárás mellett 8000 forint pénzbüntetéssel sújthatók.

Szigorít a BKK: 8000 forintra bírságolják azt, aki nem visel maszkot a járatokon

És kötelező lesz a maszkviselés a fővárosi piacokon és színházakban is. „A Fővárosi Operatív Törzs ülése után szigorító intézkedéseket hozott a Fővárosi Önkormányzat a járvány megfékezése érdekében. A szociális intézményekben elrendelt látogatási és kijárási tilalom mellett a kulturális intézmények védelmét is megerősítették, a közösségi közlekedés járatain pedig mostantól pénzbüntetéssel szankcionálható, ha valaki nem vagy szabálytalanul viseli a maszkot."

Orrot eltakarni!

„Az utasok túlnyomó többsége szabálykövető, együttműködő, és megértette a maszkviselés fontosságát. A maszkviselésre vonatkozó szabály bevezetésekor az utasok közel 100 százaléka betartotta az előírásokat, a BKK nem reprezentatív felmérése szerint augusztus közepén ez a száma 85 százalék körül, vagy egy kicsivel afölött mozgott – a visszaesés egyik oka minden bizonnyal a kánikula” – fogalmazott a Magyarnarancs.hu-nak küldött levelében a BKK.

A leggyakoribb hiba a társaság tapasztaltai szerint az, hogy sokan nem takarják el az orrukat, ami jelentősen csökkenti a maszk használatának hatékonyságát. „A különböző felületeinken folyamatosan felhívjuk utasaink figyelmét mind az orr, mind a száj eltakarására lehetőség szerint maszkkal, de ennek hiányában akár kendővel vagy sállal is” – szögezte le a közlekedési központ.

A BKK kollégáinak beszámolója szerint sok esetben volt már arra példa, hogy ki kellett zárni valakit a „közösségi közlekedési szolgáltatásból” az előírások be nem tartása miatt, azonban legtöbbször „már az udvarias figyelmeztetésnek is van hatása”.

Az ellenőrök munkáját a közterület-felügyelők is segíthetik; jogosultak az érintett személyt az utazásból kizárni, ha nem, vagy nem megfelelően takarja el az arcát az utazás során. „Hatósági jogkörében eljárva segíti a jegyellenőr intézkedését” – húzta alá a BKK. Kérdésünkre válaszolva a társaság közölte, jelenleg nem terveznek szigorító intézkedéseket a járatokon, illetve megállóhelyeken.

Nemcsak a BKK-nak kell a maszkviselés betartására komolyabb energiát fordítania, a Volánbusz is hasonló helyzetben van, ugyanakkor a távolsági buszjáratokat szolgáltató társaságnak már nincsenek annyira pozitív tapasztalatai.

Hiába intézkedhetnek a rendőrök, egyre többen utaznak maszk nélkül a Volánbusz járatain

Eddig nem tűnik sikeresnek a hatósági felügyelet. „Az elmúlt időszakban sajnálatos módon egyre többen utaznak maszk nélkül" - válaszolta a Narancs.hu megkeresésére a Volánbusz Zrt. A társaság pár hete közölte, hogy a nagyobb autóbusz-állomásokon ellenőrzi a rendőrség a közegészségügyi, járványügyi előírások - például a maszkviselési kötelezettség - betartását.

Figyelmébe ajánljuk

Az állatkert igazgatója nem fogadja el, hogy a vegánok szerint az intézmény kizsákmányolja az állatokat

Pénteken tartották az Állatkertek Éjszakáját, amivel egyidőben vegán aktivisták demonstráltak a fővárosi állatkert előtt. Egy évvel korábban is hasonló megmozdulás történt, ami mély nyomokat hagyott az intézmény igazgatójában. Az aktivisták szerint az állatkertek a fajmegőrzéssel védekeznek, valójában szórakoztatóipari egységeket működtetnek. 

Le az ünneplővel!

  • narancs.hu

Hétfőn lesznek az iskolákban az évnyitó ünnepségek, de mit vegyenek fel a gyerekek?