Maszkviselés a fővárosi járatokon: vegyes tapasztalatokról számolt be a BKK

Belpol

A közlekedési központ szerint a leggyakoribb hiba, hogy nem takarják el az orrukat az utasok a maszkkal.

„A maszk használatát elsősorban az ellenőrök, illetve a metróbejáratoknál ellenőrzést végző utaskoordinátorok ellenőrzik. Ha azt látják, hogy egy utason nincs maszk, első körben udvariasan felszólítják az illetőt az előírások betartására. Pótdíjat nem szabnak ki, de ha a felszólítás nem vezet eredményre, akkor leszállíthatják az adott személyt a járműről. Ezt a BKK utazási feltételei is lehetővé teszik: »aki veszélyezteti utastársai egészségét, azt kizárhatják az utazásból«” – válaszolta megkeresésünkre a Budapesti Közlekedési Központ (BKK). Lapunk az utasok maszkviselével, a szabálytalanságok szankcionálásával kapcsolatban érdeklődött a budapesti közlekedési cégnél.

A Fővárosi Önkormányzat több járványügyi szigorítást is bejelentett a közelmúltban, köztük azt is, hogy a BKK járatain a maszkot nem vagy szabálytalanul viselő utasok az utazásból történő kizárás mellett 8000 forint pénzbüntetéssel sújthatók.

Szigorít a BKK: 8000 forintra bírságolják azt, aki nem visel maszkot a járatokon

És kötelező lesz a maszkviselés a fővárosi piacokon és színházakban is. „A Fővárosi Operatív Törzs ülése után szigorító intézkedéseket hozott a Fővárosi Önkormányzat a járvány megfékezése érdekében. A szociális intézményekben elrendelt látogatási és kijárási tilalom mellett a kulturális intézmények védelmét is megerősítették, a közösségi közlekedés járatain pedig mostantól pénzbüntetéssel szankcionálható, ha valaki nem vagy szabálytalanul viseli a maszkot."

Orrot eltakarni!

„Az utasok túlnyomó többsége szabálykövető, együttműködő, és megértette a maszkviselés fontosságát. A maszkviselésre vonatkozó szabály bevezetésekor az utasok közel 100 százaléka betartotta az előírásokat, a BKK nem reprezentatív felmérése szerint augusztus közepén ez a száma 85 százalék körül, vagy egy kicsivel afölött mozgott – a visszaesés egyik oka minden bizonnyal a kánikula” – fogalmazott a Magyarnarancs.hu-nak küldött levelében a BKK.

A leggyakoribb hiba a társaság tapasztaltai szerint az, hogy sokan nem takarják el az orrukat, ami jelentősen csökkenti a maszk használatának hatékonyságát. „A különböző felületeinken folyamatosan felhívjuk utasaink figyelmét mind az orr, mind a száj eltakarására lehetőség szerint maszkkal, de ennek hiányában akár kendővel vagy sállal is” – szögezte le a közlekedési központ.

A BKK kollégáinak beszámolója szerint sok esetben volt már arra példa, hogy ki kellett zárni valakit a „közösségi közlekedési szolgáltatásból” az előírások be nem tartása miatt, azonban legtöbbször „már az udvarias figyelmeztetésnek is van hatása”.

Az ellenőrök munkáját a közterület-felügyelők is segíthetik; jogosultak az érintett személyt az utazásból kizárni, ha nem, vagy nem megfelelően takarja el az arcát az utazás során. „Hatósági jogkörében eljárva segíti a jegyellenőr intézkedését” – húzta alá a BKK. Kérdésünkre válaszolva a társaság közölte, jelenleg nem terveznek szigorító intézkedéseket a járatokon, illetve megállóhelyeken.

Nemcsak a BKK-nak kell a maszkviselés betartására komolyabb energiát fordítania, a Volánbusz is hasonló helyzetben van, ugyanakkor a távolsági buszjáratokat szolgáltató társaságnak már nincsenek annyira pozitív tapasztalatai.

Hiába intézkedhetnek a rendőrök, egyre többen utaznak maszk nélkül a Volánbusz járatain

Eddig nem tűnik sikeresnek a hatósági felügyelet. „Az elmúlt időszakban sajnálatos módon egyre többen utaznak maszk nélkül" - válaszolta a Narancs.hu megkeresésére a Volánbusz Zrt. A társaság pár hete közölte, hogy a nagyobb autóbusz-állomásokon ellenőrzi a rendőrség a közegészségügyi, járványügyi előírások - például a maszkviselési kötelezettség - betartását.

Figyelmébe ajánljuk

A falnak is szeme van

Túlzás lenne azt állítani, hogy a Radiohead különösebben sok vidámságot csalt volna az arcunkra, épp ezért furcsa a némiképp utódzenekarának tekinthető The Smile névválasztása.

Mélyen tisztelt publikum!

  • - turcsányi -

„Vándorcirkuszos szeretnék lenni, hóban-esőben a cirkusszal menni…” – köszöntötte az új évtizedet 1970-ben Karda Beáta.

Szabó, baka, kém

Hogyan válhatott a II. világháború kulcsfontosságú alakjává egy divattervező? Miért hízelegtek nagy hatalmú német vezetők egy töpörödött francia nőnek?

Elfordított arccal

  • SzSz

Hosszú percekig kitartott, éjfekete vászonnal indulunk, amelyet hirtelen vált fel az idilli kép: családi délután a folyóparton, a madárcsicsergést csak a játék és hancúrozás hangjai szakítják meg. Jonathan Glazer filmjében ugyanis a sötétség és a fényesség a szó szoros értelmében egymás szomszédságában honol.

Fejjel a falnak

A rasszizmus mindig újratermelődik, és már csak emiatt is elemi érdekünk, hogy újra és újra elővegyük a tiszaeszlári történetet, és beszéljünk róla.

A jelmez hatalma

A zalaegerszegi színház minden évadban műsorra tűz egy kötelező olvasmányból készült előadást; az idén a Tartuffe-öt a színház színművésze, Farkas Ignác állította színpadra.

Boldogan éltek, míg

Három, fehér menyasszonyi ruhába öltöztetett próbababa tájol minket a lépcsőfordulóban, körülöttük papírból kivágott virágok és levelek, mintha egy kicsit sután berendezett menyasszonyi szalon kirakatát látnánk.

A nem haszonelvű szeretet

Ennél abszurdabb és szerencsétlenebb szituációt nehezen lehetett volna elképzelni, erre tessék. A Kossuth rádión ugyanis épp Balog Zoltán mondta el a reggeli imát aznap, amikor egész mást kellett volna mondania.

A szomorú bohóc

  • Domsa Zsófia

Hjalmar Bergman a svéd próza és dráma egyik klasszikusa. A történetcsokor első darabjában egy svéd vidéki kisvárosban járunk, a múlt század elején, a szerző legjobban sikerült elbeszéléseinek idején. Bergman a realizmust fantasztikummal, a vígjátékot mély tragédiával vegyítő írásmód mestere. A Nagymama és az Úristen egy matriarcha életét és elmúlását, egy társadalom átrendeződését tárja elénk.

Az utolsók

Már az első magyarázkodásuk is átlátszó és röhejes volt: az tudniillik, hogy Svédország NATO-tagsága miatt „vita van” a kormány és a Fidesz-frakció között. Volt ám ilyen vita Finnország ügyében is! Aztán amikor Törökország, amellyel a baráti magyar kormány együtt mozgott a két ország tagságának a blokkolásában, bejelentette, hogy a finnek részükről jöhetnek, Orbán is meggondolta magát.