A hatvani fideszes képviselő körzetében is nyomozás indult a helyi közbeszerzések miatt

Belpol

Szabó Zsolt körzetében hasonló módszerrel irányíthatták a TOP-os pályázatok kimenetelét, ahogyan az Boldog István esetében is történt.

„Versenyt korlátozó megállapodás közbeszerzési és koncessziós eljárásban bűntettének megalapozott gyanúja miatt a nyomozást elrendeltem” – értesítette levélben a Heves Megyei Rendőr-főkapitányság bűnügyi osztályának vezetője Hadházy Ákost, amiről a képviselő a Facebookon számolt be.

A független politikus még júliusban tárt fel dokumentumokat Szabó Zsolt, a Fidesz-KDNP Heves megyei, hatvani központú körzetét illetően. A gyanú szerint a térségben hasonló módszerekkel irányíthatták a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program (TOP) keretében zajló közbeszerzések menetét, ahogyan az Boldog István Jász-Nagykun-Szolnok megyei körzetében is történt – mint ismeretes, a kormánypárti képviselő ellen ügyészségi nyomozás indult.

A Magyar Narancs a közelmúltban részletesen foglalkozott a témával, ugyanis a Boldog-modell feltételezhetően nemcsak a két választókerületben működött. Cikkünkben többek között megszólaltattuk Szabó Zsoltot, továbbá egy, a térségben rendszeresen sikeresen pályázó cég (Moviád-Energy Kft.) vezető tisztségviselőjét, a helyi közbeszerzéseket lebonyolító, a feltételezések szerint a források „megfelelő” helyre irányításában kulcsszerepet vállaló társaság (Heves Projekt Regionális Gazdaságfejlesztési Kft.) ügyvezetőjét, valamint több hatóságot, köztük a Központi Nyomozó Főügyészséget.

Irányított közbeszerzések: Boldog István módszerét másolják

Az ügyészség nyomozást folytat a képviselő ellen, de nemcsak az ő körzetében figyelhető meg ugyanaz a közbeszerzési szisztéma. Utánakérdeztünk, milyen szakaszban járnak az eljárások. Polgármesterek, önkormányzati tisztségviselők tiltakoznak - néhol kiszivárogtatásokkal - az irányított közbeszerzési gyakorlattal szemben. A településfejlesztési pénzek becsatornázása sok helyütt hasonló szisztéma alapján működik, ahogyan Boldog István országgyűlési képviselő választókerületében is.

„Boldog István ellen azért folyik nyomozás, mert a választókörzetében több polgármester is fellázadt az ocsmány rendszer ellen. Azzal zsarolta őket, hogy akkor kapnak uniós pénzt, ha az általa előírt cégek fogják végezni a munkát. Ez a módszer nem csak az ő körzetére igaz. Eddig vele együtt négy esetben, négy képviselő körzetében, a hozzájuk tartozó közbeszerzéseket vizsgálva egyértelműen és kétséget kizáróan megállapítható, hogy ugyanúgy részt vettek ők is a pályázatok manipulálásában, mint Boldog István” – mondta korábbi megkeresésünkre Hadházy Ákos.

A képviselő szerint a vizsgált közbeszerzéseken kötelező öt ajánlatot bekérni ahhoz, hogy valódi versenyben a legjobbat ki lehessen választani. Ám ha megnézzük, mely cégek nyertek és kiket hívtak meg, látható, hogy mind a négy körzetnek megvan a maga „kedvence”; ezek mindig nyernek, miközben minden faluban ugyanazt a négy másikat hívják meg, amelyek rendszerint nem működő társaságok, sokszor nem is adnak be ajánlatot, így értelemszerűen nem is nyernek.

zabó Zsolt, a térség fideszes országgyűlési képviselője a Magyar falu program keretében megvalósuló fejlesztések bemutatásán a Heves megyei Nagykökényesen 2020.

Szabó Zsolt a Magyar falu program keretében megvalósuló fejlesztések bemutatásán a Heves megyei Nagykökényesen 2020. június 24-én

fotó: MTI/Komka Péter

A politikus akkor elárulta lapunknak azt is, hogy hamarosan újabb körzettel fog jelentkezni, ami pár héten belül meg is történt: Czunyiné Bertalan Judit komáromi körzetéből mutatott be dokumentumokat. Hadházy arról is tájékoztatott, hogy Szabó Zsolt Heves megyei körzetét illetően megtette a feljelentést, a történet most jutott el odáig, hogy a hatóság nyomozást rendelt el.

Figyelmébe ajánljuk