Gyömrő

Bosszút áll az önkormányzat

  • M. B.
  • 2012. július 31.

Belpol

Bontják a raktárhelyiségük tetejét, és eltűntek az adománynak szánt tárgyak. Ezzel szembesült szombaton a gyömrői civil szervezet, amely teljes gőzzel támadja a Horthy-reneszánszban lubickoló önkormányzatot.

Feltörték a raktárhelyiség ajtaját, és többek közt adománynak szánt tárgyakat vittek el attól a gyömrői civil szervezettől, amely korábban tiltakozott a főtér Horthy térré való átnevezése ellen (erről mi is beszámoltunk cikkben és videóban is), majd részt vett a budapesti Hősök terén a Horthy-reneszánsz ellen rendezett tüntetés szervezésében, később pedig többedmagával népszavazást kezdeményezett a tér visszanevezésével kapcsolatban. (A civileknek annyit sikerült elérniük, hogy végül a térnek „csak” egy része viseli Horthy nevét.)

A Környezet, Ifjúság és Gyermekvédelmi Egyesülettől (KIGYE) elvitték a gyerekrendezvényeikhez használt sátrakat, bútorokat, az egyesület dokumentumait és a már említett, adományként elosztandó tárgyakat – játékokat, iskolai füzeteket, több ezer gyermekmatricát, konyhai felszereléseket, számítógépet, LCD monitorokat. Mint Kavalecz Gergely elnök a narancs.hu-nak elmondta, különösen szomorú a történtekben, hogy éppen az iskolakezdés előtt fosztották ki őket, mert így a szükséges eszközöket már nem tudják szétosztani. „Nekünk nincsen milliós bankszámlánk, mi tárgyi adományokat kérünk, és azokat juttatjuk el a rászorulóknak. Tehát mondhatjuk, hogy az egyesület teljes vagyona és munkája elveszett.” Legalább ennyire sajnálatos, hogy úgy tűnik, nem egyszerű lopásról és rongálásról van szó, bár a KIGYE egy közleményben reményét fejezi ki, hogy „az eset nem függ össze azzal, hogy bizonyos kérdésekben egyesületünk az önkormányzattal szemben nemtetszését nyilvánosan is ki merte fejezni”.

Az egyesület raktára egy, az önkormányzat tulajdonában lévő épületben volt, amit az utóbbi időközben eladott, csak éppen erről és a közelgő bontásról az egyesületet senki nem értesítette, így ők nem tudták, hogy költözniük kellene. Annak ellenére történhetett ez így, hogy az egyesület tagot delegált az önkormányzati ingatlanok értékesítésével foglalkozó bizottságba. Hallama János elmondása szerint a bizottsági ülésen ő csak arról értesült, hogy tervezik az ingatlan értékesítését, de a tényleges adásvételről nem volt tudomása.

Az önkormányzat kommunikációs referense, Hauser Antal szerint viszont az egyesületnek volt lehetősége tájékozódni: a testületi döntés megtalálható a honlapon, és „talán a helyi újságban is megjelent, de ezt így nem tudom megmondani”. Megpróbáltunk utánanézni, hogy az önkormányzat honlapján megtalálható-e az értékesítésről szóló hirdetmény. Hosszas keresgélés után a képviselő-testület 2011. november 7-i ülésének jegyzőkönyvében bukkantunk arra a határozatra, amely 2011. november 15-re az ingatlan versenytárgyaláson történő értékesítését írja elő. A versenytárgyalás végeredményére utaló információt nem találtunk. Hauser elmondása szerint vizsgálják, hogy volt-e hivatalos bérleti szerződés az önkormányzat és az egyesület között. „Ha ilyenre bukkannánk, természetesen felvetődne az önkormányzat felelőssége – bár már 2008-ig visszamenőleg megnézték a kollégák, és még nem találtak írásos szerződést.” A szerződés meglététől függetlenül pedig azért nem értesítették őket, mert az önkormányzatnak nem is volt tudomása arról, hogy az egyesület raktérként használja az egyébként életveszélyes épületet. „Külön kategória, hogy ők milyen jogon mászkáltak be oda.” Az egyesület tulajdonának elhordásáról Hauser Antal nem tudott mit mondani, mert „az nem a mi illetékességi területünk, hogy azóta az új tulajdonos egyeztetett-e bárkivel az ott lévő értéktárgyakkal kapcsolatban”. Kérdésünkre, hogy ki az új tulajdonos, nem tudott válaszolni.

Az egyesület sem állítja, hogy volna írásos szerződés arról, hogy a korábban tüdőszűrőnek, majd játszóháznak, később Fidesz-irodának is otthont adó épületet bérbe vették volna. A KIGYE elnöke viszont határozottan cáfolja, hogy ennek ellenére az önkormányzat ne tudott volna az ottlétükről. Mint mondta, 2008-ban született egy önkormányzati határozat arról, hogy az egyesületnek helyet kell biztosítani, arról pedig szóbeli megállapodás volt, hogy ők abban a konkrét épületben rendezkedtek be. Az elmúlt években a raktárat számos rendezvényhez használták – olyanokhoz is, amit az önkormányzattal közösen tartottak. Az épület bejárati ajtaján és a raktárhelyiség ajtaján is kint volt a logójuk, elérhetőségük, sőt velük együtt a város Településfejlesztő és Városüzemeltető Nonprofit Kft.-je is használta raktározásra az épületet. „Nyilván nem önhatalmúlag költöztünk be ebbe az épületbe. Eleve az önkormányzattól kaptuk meg a kulcsokat.” Az önkormányzat érvelését, miszerint nem is tudtak az egyesület ottlétéről, meglehetősen gyengíti, hogy még a helyi újság – amelybe az önkormányzat hozzájárulása nélkül nyilván semmilyen tartalom nem kerülhet be – is hírt adott az egyesület rendezvényeiről. A 2009. októberi lapszámban (lásd illusztrációnkat) például a virtuális focibajnokság helyszíneként szerepel a szóban forgó, Szent István út 2. címen található épület. (A cikk folytatódik a kép alatt.)


 

A KIGYE természetesen feljelentést tett a rendőrségen. Mindenesetre van arra némi esély, hogy az értéktárgyak egy része utóbb megkerül, mert van, ami a bontást végző vállalkozónál van, és ő hajlandó őket visszaszolgáltatni. A kár így is többmilliós: a tárolt eszközöknek a megbontott tetejű ingatlanban maradt kisebb része az esőzések következtében tönkrement, ráadásul – az egyesület információi szerint – a bontáskor az önkormányzat egyik alkalmazottja az új, eredeti csomagolású adománytárgyakat mint „lomokat” szabad prédává nyilvánította.

Figyelmébe ajánljuk

Önarckép feketével

  • - turcsányi -

Ha van igazság a földön, Bert Schneiderből hétcsillagos hollywoodi aranyifjú válik. Egy léha, semmirekellő alak a sztárjelöltek örökké vidám, szőke és bikinis karéjában, a nyitott tetejű sport Mercije oldalának támaszkodva, golfhoz öltözve néz el a távolba, s számolja Los Angeles mindig felhőtlen egén az angyalokat.

Kiszámolós

Ha Ed Sheerannek van harminc kamionja, hat pengető alakú óriáskivetítője, öt saját fejlesztésű looper pedálja a forgószínpad öt különböző pontján, és 135 percet játszik – saját állítása szerint – nagyjából 70 ezer embernek, akkor hány keringős lüktetésű balladát játszhat el?

Az egyedüli boldogság

  • Balogh Magdolna

A dán írónő (1917–1976) bő öt évtizeddel ezelőtt befejezett, 1967 és 1971 között írt ön­életrajzi trilógiája azt az utat mutatja meg, ahogyan egy szegény sorsú, munkáskörnyezetben felnőtt lányból ismert és népszerű, számos díjjal kitüntetett szerző válik.

Térerő

A modern nagyváros az ipari forradalom következménye; a korábbiaktól gyökeresen eltérő termelési struktúra nyomán alakult ki az a térszövet, amelyben az európai civilizáció máig élni, bár lassan inkább csak túlélni próbál.

A vasutasok kérték

Talán Stephenson óta nem fordult elő, hogy egy működő vasúttársaság arra biztatta volna utasait, hogy ne vegyék igénybe a szolgáltatásait.

Magyar western fűnyíróval

Ha azt mondom, vásári bábjáték, azt mondod, Vitéz László. És persze Kemény Henrik. A műfaj magyarországi történetének meghatározó alakjai máig ott állnak minden, e hagyományt követő előadás mögött.

Veszélyes álmok

  • Eörsi Mátyás

Mire gondol az olvasó, ha azt hallja: „Zöld, biztonságos, versenyképes”? Vagy ezt: „Helyreállítás, erő és a hovatartozás érzése”? Esetleg ezt: „Együtt. Ellen­álló. Európa.”?