Botrány után - Főváros, XVIII. kerület

Érdekes kampány elé néz Budapest XVIII. kerülete, hiszen megváltoztak az egyéni választókerület határai, kirobbant a Simon Gábor-botrány, a kerület fideszes többségű önkormányzatáért nem rajonganak a helyiek, és színre lépett egy fiatal szocialista politikusnő. Vajon utóbbi elég-e ahhoz, hogy feledtesse a skandalumot?

A XVIII. kerület (Pestszentlőrinc és Pestszentimre) területe két választókerületbe tartozott 2011 előtt: nagyobbik része a 27. számú országgyűlési egyéni választókerülethez, míg a kisebbik és a X. kerület bizonyos részei a 26.-ba. Ez aztán az országgyűlési képviselők választásáról szóló 2011. évi CCIII. törvénnyel - amelynek 2. számú melléklete tartalmazza az egyéni választókerületek új területi beosztásait - megváltozott. A XVIII. kerület egyetlen országgyűlési egyéni választókerület lett, a fővárosi 15. számú. Kőrös Péter, a XVIII. kerületi MSZP képviselőcsoportjának elnöke szerint szervezeti szempontból egyszerűbb lesz kampányolni az új kerülethatárok között, hiszen nem kell átjárni Kőbányára.

"A 176 választókerület helyett jelenleg 106 van, s mivel az eddigi átlagos 45 ezres létszám 75 ezerre változott, nyilvánvaló, hogy egyetlen régi kerület sem maradt érintetlen" - mondta lapunknak László Róbert, a Political Capital választási szakértője. A választókerületek újrarajzolása azonban korántsem problémamentes, hiszen a kerülethatárok átalakítása manipulált, az új választókerületek erősen jobbra húznak. A PC friss elemzése (lásd: Hány szavazó kell az Összefogásnak a parlamenti többséghez?, www.valasztasirendszer.hu) is ezt támasztja alá, miszerint az "új választási rendszerben legalább 300 ezer belföldi szavazattal kell többet szereznie a baloldali ellenzéknek a Fidesz-KDNP-nél ahhoz, hogy megszerezze a parlamenti többséget". Mivel a választási törvény és így a választókerületi térkép megváltoztatásához kétharmados parlamenti többség kell, a dolgok jelenlegi állása szerint legalább még egy választás fog lezajlani e szabályok szerint. László Róbert szerint az lett volna jó, ha a térképrajzoló ceruzát kiveszik a politikusok kezéből, és brit mintára egy független határkijelölő bizottságnak adják, de az ilyesmi Magyarországon illúzió.

A XVIII. kerület ebből a szempontból azért érdekes, mert a korábbi két éles választáskor (2002-ben és 2006-ban, amikor országosan kiegyenlített volt a két nagy tábor támogatottsága) a szocialista jelöltek már az első fordulóban nagy fölénnyel nyertek, de a 2010-es Fidesz-győzelem az addigi kerületi MSZP-képviselőket, Simon Gábort és Mester Lászlót (aki 1994-től 2010-ig a kerület polgármestere is volt) is elsöpörte. A Fidesz-KDNP jelöltjei, Kucsák László és Ughy Attila meggyőző fölénnyel nyertek, sőt az utóbbi 2010 őszén a polgármester-választást is abszolválta. Ughy idén - az új összeférhetetlenségi szabályok miatt - csak a polgármesterségért indul újra. Van mitől tartania, népszerűsége ugyanis a kerületben nem egyértelmű: példának okáért a varosatyak.hu oldalon feltett "Mennyire elégedett Ön a képviselő munkájával?" kérdésre 662 szavazat érkezett a nevéhez, és az eredmény egy erős elégségesnek mondható (az átlag 2,16 a lehetséges ötből). Mindez aligha független a kerületi fideszes vezetés helyben nem kis visszatetszést kiváltó szerződéskötési gyakorlatától. (Erről lásd: Családcentrikus megoldások, Magyar Narancs, 2013. június 13. és Üzlettárscentrikus megoldások, Magyar Narancs, 2013. december 19.)

Tipikusan szerény

Az MSZP eredetileg Simon Gábort indította volna a 15. országgyűlési egyéni választókerületben, ám a kirobbant botrány miatt (lásd keretes írásunkat) kilépett az MSZP-ből, és visszalépett a képviselő-jelöléstől. (Azóta parlamenti mandátumáról is lemondott.) Pedig Simon a kerület volt egyéni képviselőjeként és a párt elnökhelyetteseként nem volt esélytelen, és a baloldali összefogás közös listáján is biztosan befutó (12.) helyen szerepelt. Hogy az eltitkolt ausztriai bankszámla mennyire ütött be a helyi MSZP-nek, arról Kőrös Péter ezt mondta lapunknak: Simon elvesztése fájó a párt számára, de személye nem pótolhatatlan. Szerinte az MSZP-nek ez az ügy biztosan ártott, de a Fidesz ettől még nem lett jobb. Kőrös egyébként Simont "tipikusan szerény embernek" jellemezte, akit szerettek a kerületben, mivel szót értett a helyi lakosokkal.

Kunhalmi és Simon középen

Kunhalmi és Simon középen

Fotó: MTI

Ami a helyi lakosokat illeti, a velük való beszélgetéseink során általános kiábrándultságot és érdektelenséget észleltünk, aminek benyomásaink szerint nem csupán a Simon Gábor-botrány az oka. Egy Üllői úti "kérdezz-felelek" séta során többségében apatikus emberekkel találkoztunk, illetve olyanokkal, akik a botrányon egyáltalán nem lepődtek meg, mondván, "ez egy ilyen ország". (Igaz, akadt olyan trafikos eladónő is, aki szívesen hozzámenne Simonhoz.) Egy büfében viszont arról beszéltek nekünk, hogy a "masszív idősebb" MSZP-szavazók "nagyon megrendültek" az eset miatt. A kerület honlapján egyébként Összeomlás címmel hosszasan taglalják a Simon Gábor eltitkolt vagyonával kapcsolatos "esetleges" hátteret, és persze zajlik a nyilatkozatháború. Lévai István XVIII. kerületi fideszes alpolgármester válaszokat követel a kerületi MSZP-frakciótól arra, hogy mit tudtak Simon bankszámlájáról. Lévai szerint nem érkezett válasz a szocialistáktól, akik egyébként már február ötödikén kiadtak egy sajtóközleményt, miszerint nem volt tudomásuk az osztrák bankszámlán tartott eurószázezrekről, és cáfolják a 2008-as kerületi kötvénykibocsátások és Simon vagyona közötti feltételezett összefüggéseket. László Róbert elemző szerint a Simon-ügy nem befolyásolja az idei választásokat, hiszen "sokan hajlamosak az egyéni jelölteket túlértékelni. Simon Gábor sem elsősorban a személyének köszönhette például a 2006-os egyéni győzelmét. Persze egy jó jelölt hozhat néhány plusz százalékpontot, egy kevésbé szimpatikussal pedig elveszthetnek ugyanannyit, de a választók döntő többsége egyéniben is a pártra szavaz, a pártlogót keresi."

A megmentő

A 15. választókerületben Simon helyett Kunhalmi Ágnes oktatáspolitikust, a közös ellenzéki lista 13. helyezettjét indítja az MSZP. Kunhalmi eredetileg a fővárosi 5. országgyűlési egyéni választókerületben indult volna, ám a szocialisták a megállapodás értelmében ezt a kerületet a DK-nak adták át, és Kunhalmi Ágnest inkább országos kampányarcként szerepeltették volna. Nyilván nem véletlenül döntöttek a politikusnő XVIII. kerületi bevetéséről: megnyerő személye és fiatalos lendülete reményeik szerint csillapíthatja a Simon-botrány miatti felháborodást. Kunhalmi Ágnes újdonsült kerületi képviselőjelöltként már első hétvégéjét a XVIII. kerületi piacon töltötte, ahol a helyben jól ismert Mester László segítette társa bemutatkozó sétáját. A volt polgármester szerint egyébként a kerületben jók a baloldal esélyei: azt tapasztalja, hogy az emberek arra buzdítják az MSZP helyi szereplőit, hogy "fogjanak össze, és tartsanak ki ebben a nehéz helyzetben" - mondta a Narancsnak. A képviselőnő pedig úgy nyilatkozott lapunknak: ő sem örül annak, hogy ilyen körülmények között kellett átvennie a stafétabotot Simontól, de a lehető legtöbbet fogja kihozni a helyzetből, a kerületi választók problémái ugyanis messze túlmutatnak egy konkrét személyen. Kunhalmi egyébként az MSZP részéről lezártnak tekinti ezt az ügyet. "Nem vagyunk nyomozó hatóság, amit tudtunk, megtettük, azonban ha a vizsgálati eredmény után kiderül, hogy Simon Gábor jogtalanul szerezte a kérdéses összeget, akkor megvannak a megfelelő fórumok, hogy döntések szülessenek. Mi világossá tettük: a Magyar Szocialista Párt nem következmények nélküli párt." Kunhalmi szerint nemcsak a szavazóik, de a párttársak is megrendültek Simon 240 milliója miatt.

Az új jelölt nem kerületi lakos, de mint mondta, meg sem próbálja azt a látszatot kelteni, hogy mindig is köze volt a városrészhez - viszont sokat tesz azért, hogy megismerje a kerületet. Tapasztalataink szerint sok dolga lesz, hiszen ottjártunkkor elsősorban Simon neve pörgött, Kunhalmival még nemigen foglalkozott az utca embere, vagy egyáltalán nem is hallott róla.

Kunhalmi Ágnesnek egyébként azzal a Kucsák Lászlóval kell megvívnia az országgyűlési képviselőségért, aki helyben az oktatásügyért, kultúráért, közművelődésért és ifjúságpolitikai ügyekért felelős alpolgármester, és húsz évig volt a Vajk-sziget Általános Iskola igazgatója, valamint jelenleg is ellátja a fővárosi közgyűlési oktatási bizottság alelnöki teendőit. Vagyis, lévén Kunhalmi Ágnes szintén oktatáspolitikus, a kampányban minden bizonnyal a XVIII. kerület lesz a legszínvonalasabb oktatáspolitikai viták terepe.

A Political Capital szakértője szerint az új jelöltnek nem lesz könnyű dolga. "Országos szinten hamar kifullad a Simon-sztori, viszont a helyi kampány biztosan felhasználja: az MSZP mindent megtesz azért, hogy feledtesse a dolgot, és az új jelöltet, a fiatal és agilis Kunhalmi Ágnest fogja előtérbe helyezni, ami még szerencsés is lehet, de a Fidesz és a Jobbik nem fogja hagyni, hogy az ügy elhaljon."

Az ügy

Simon Gábor országgyűlési képviselő, az MSZP elnökhelyettese a Magyar Nemzet információi szerint 240 millió forintnak megfelelő eurót "parkoltat" egy osztrák bankszámlán. Az összeget Simon nem tüntette fel a vagyonnyilatkozatában. Később a politikus úgy nyilatkozott, hogy el tud számolni ezzel az összeggel, de a pénz eredetéről nem árult el részleteket. Simon a botrány kipattanása után újabb, valamelyest módosított vagyonnyilatkozatot juttatott el az Országgyűléshez, de a kérdéses milliókat ezen sem tüntette fel. A Fővárosi Főügyészség a Simon-ügy folyományaként újra elrendelte a bűncselekmény hiányában egyszer már lezárt nyomozást a XVIII. kerület 2008-2009-es kötvénykibocsátásai miatt.

Figyelmébe ajánljuk

Átvitt értelem

Jędrzej apukája bokszbajnok volt a hetvenes években, de megmondták neki az elvtársak, hogy az olimpián majd veszítenie kell a szovjet versenyzővel szemben, mire ő abbahagyta az egészet, fiát kifejezetten eltiltotta a boksztól, szegény bányászként, a munkahelyén kapott légúti betegségben halt meg. Megfulladt. Konkrétan és átvitt értelemben is.

Blue Bayou

  • - turcsányi -

Az időutazás és a vérfertőzés közé nehéz egyenlőségjelet tenni. Ám tudjuk jól, hogy a mozi csodákra képes.

Truffaut-ra várva

Értelmiségi fiú és pincérlány nem lehetnek egymáséi az osztálykülönbség miatt. A fiú (Victor Belmondo, a nagy Jean-Paul fia, látszik is rajta) egyetemre jár, filmrendezői ambíciói vannak, és társadalmi helyzetének megfelelő, sznob barátai, akik ki nem hagynák az alkalmat a nem csak Truffaut-t, de Marilyn Monroe-t sem ismerő lány cikizésére (akit Marie-Line-nek hívnak, haha).

Kint is bent

  • Kiss Annamária

Gombfoci, műbőr fotelek, kőbányai világos; szemüvegek óriási kerettel, húsleves és rántott hús; skálás szatyor, műanyag ételhordó, Wunderbaum és pajesz.

Kötelező olvasmány

  • Németh Gábor

Ballát olvasni olyan, mintha az ember fölülne a hullámvasútra, és életkori sajátosságainak megfelelően viselkedne. Sose tudod, mi jön, sikoltozol és üvöltesz, hol félelmedben, hol örömödben. Lásd még a paraszt bácsit a viccben, akit elvittek műrepülni. Aki sok mindenre számított, még arra is, hogy becsinál, de arra azért nem, hogy az egész a nyakában végzi.

 

Az orosz mese

„Önök felfüggesztett szabadságvesztéssel, Damoklész kardjaként próbálnak fenyegetést elérni nálam. Én ott leszek, ott fogok harcolni. Ha akarnak, dugjanak érte börtönbe. Most már tényleg csak egy hajszál választ el tőle. Dugjanak börtönbe, megyek, de én ott leszek kint az emberekkel, most pedig kivonulok a magyar parlamentből, de ne féljenek, önök is ki fognak, csak önök nem önszántukból. Éljen a magyar szabadság, éljen a haza!”

A pánik és a reakció

Lassuló és kimerülő gazdaság, növekvő elégedetlenség a mélyben, a semmiből előtört politikai versenytárs, rakétasebességgel lefalcoló külföldi szövetségesek. Ennél nagyobb veszély nem is leselkedhet az egyeduralomba belekényelmesedett kormányra.

 

A pecsenyekacsa alkonya

Eddig Európa 30 baromfitartó gazdaságában tört ki a madárinfluenza, ezért e helyeken a teljes állományt felszámolták. Az esetek harmada Magyarországhoz köthető, a legtöbb állatot viszont Olaszországban kellett leölni. A baromfi-feldolgozókat idővel alapanyag­hiány sújthatja.