Svéd NATO-csatlakozás: Szijjártó nem lát okot a rendkívüli parlamenti ülésre

  • narancs.hu
  • 2024. január 30.

Belpol

Mivel február végén úgyis kezdődik a tavaszi ülésszak.

„Most már nem választ el minket hosszú időszak attól, hogy a parlament rendes ülése megkezdődjön, a jövő hónap, február végén. Ezért én nem látok okot, hogy a rendkívüli ülés eszközéhez kelljen nyúlni” – mondta Szijjártó Péter az ATV azon kérdésére, hogy az ellenzék által kezdeményezett rendkívüli parlamenti ülésen megszavazzák-e a kormánypártok Svédország NATO-csatlakozását.

„Mivel február végén már összeül a parlament, meg lehet várni a rendes ülést, és akkor napirendre lehet venni ezt a kérdést, ha a parlamenti többség úgy dönt”

– jelentette ki a külgazdasági és külügyminiszter. A rendkívüli ülést azonban mindenképp össze kell hívnia Kövér László házelnöknek, miután az ellenzéki pártok összegyűjtötték a kellő számú aláírást. Arról, hogy mikor lehet az ülés, a Házbizottságban kell dönteni, méghozzá a hvg.hu információi szerint a február 1-re, csütörtökre összehívott ülésén. Az ellenzék február 5-ét javasolta, de ha nincs egyetértés, akkor az ülés napját Kövér László házelnök tűzi ki. A lap úgy tudja, a rendes, tavaszi ülésszak a tervek szerint csak február 26-án, hétfőn kezdődik.

A svéd NATO-csatlakozást egyébként egyszer már rendkívüli ülésen majdnem tárgyalta az Országgyűlés, hiszen tavaly július 31-én szintén ellenzéki kezdeményezésre volt már ilyen ülés. Az azonban kudarcba fulladt, miután – nem meglepő módon – a Fidesz és a KDNP politikusai bojkottálták az ülést, amely így határozatképtelen volt. Igaz, bármelyik ülésén is dönt a parlament Svédország csatlakozásának ratifikációjáról, már mindenképpen Magyarország lesz az utolsó.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk

Legendák egymás közt

  • - turcsányi -

Az alapító atyák Franciaországban viselt dolgainak meglehetős keletje van vásznon és képernyőn. Gondoljunk csak a John Adams pályáját feldolgozó HBO-sorozatra, vagy éppenséggel a magáért beszélő Jefferson Párizsban című moziműre, a derék Nick Nolte játékával (és James Ivory rendezésében).

Betű szerint

A főpolgármester-választás körüli újraszámolási hercehurca, na meg a Magyarországon is mesterségesen gerjesztett fociláz közepette úgyszólván teljesen elsikkadt, hogy a múlt pénteken megszületett az elsőfokú ítélet a polgári engedetlenség miatt kirúgott hat karinthys tanár ügyében.

Két indítvány

Miután június 14-én újraszámolták az érvénytelen szavazatokat, a Nemzeti Választási Bizottság megállapította, hogy a főpolgármester-választást Karácsony Gergely nyerte. A döntés azonban nem végleges, Karácsony a választás eredményének megsemmisítését és a szavazás megismétlését indítványozta.

„Ahová pont befértem”

Hat éve tagja a Katona József Színház társulatának, de sokfelé játszik, most épp a Radnótiban volt bemutatója. Az Ördög Tamással folytatott munkáról, a Tarnóczi Jakab-féle Extázisról és a Mohácsi testvérekről is beszéltünk vele, s persze szó esett a filmezésről is.

Két tűz között

Az amerikai demokraták sokáig egységesen támogatták Joe Biden külpolitikáját. Ám a gázai háború miatt a demokraták közt törésvonalak alakultak ki, s ez megnehezítheti Biden kampányát. Ha közvetlenül nem is befolyásol sok szavazatot, a háború elhúzódása elbizonytalaníthatja az elnök támogatóit, és megkérdőjelezheti politikai teljesítményét is.

 

A szabotázs ára

  • Zádori Zsolt

80 milliárd az eddigiekért, és 400 millió minden újabb nap késlekedésért – példátlanul magas bírságot rótt ki az Európai Unió Bírósága, mert a lassan négyéves ítéletét nem hajtotta végre a magyar állam. Bármit is mond a kormány, most nem a hazai menekültpolitikát ítélték el, hanem a magyar jogállamiságról mondtak lesújtó ítéletet.

Családi ezüst

Elkótyavetyéli a családi ezüstöt, eladja az önkormányzat földjét egy olyan embernek, aki vele egy csapatban indul képviselő­jelöltként a választáson – ezzel támadta a helyi kormánypárti hírportál az apátfalvi polgármestert a választási kampányban. Ez a fegyver fordítva sült el.