Svéd NATO-csatlakozás: Szijjártó nem lát okot a rendkívüli parlamenti ülésre

  • narancs.hu
  • 2024. január 30.

Belpol

Mivel február végén úgyis kezdődik a tavaszi ülésszak.

„Most már nem választ el minket hosszú időszak attól, hogy a parlament rendes ülése megkezdődjön, a jövő hónap, február végén. Ezért én nem látok okot, hogy a rendkívüli ülés eszközéhez kelljen nyúlni” – mondta Szijjártó Péter az ATV azon kérdésére, hogy az ellenzék által kezdeményezett rendkívüli parlamenti ülésen megszavazzák-e a kormánypártok Svédország NATO-csatlakozását.

„Mivel február végén már összeül a parlament, meg lehet várni a rendes ülést, és akkor napirendre lehet venni ezt a kérdést, ha a parlamenti többség úgy dönt”

– jelentette ki a külgazdasági és külügyminiszter. A rendkívüli ülést azonban mindenképp össze kell hívnia Kövér László házelnöknek, miután az ellenzéki pártok összegyűjtötték a kellő számú aláírást. Arról, hogy mikor lehet az ülés, a Házbizottságban kell dönteni, méghozzá a hvg.hu információi szerint a február 1-re, csütörtökre összehívott ülésén. Az ellenzék február 5-ét javasolta, de ha nincs egyetértés, akkor az ülés napját Kövér László házelnök tűzi ki. A lap úgy tudja, a rendes, tavaszi ülésszak a tervek szerint csak február 26-án, hétfőn kezdődik.

A svéd NATO-csatlakozást egyébként egyszer már rendkívüli ülésen majdnem tárgyalta az Országgyűlés, hiszen tavaly július 31-én szintén ellenzéki kezdeményezésre volt már ilyen ülés. Az azonban kudarcba fulladt, miután – nem meglepő módon – a Fidesz és a KDNP politikusai bojkottálták az ülést, amely így határozatképtelen volt. Igaz, bármelyik ülésén is dönt a parlament Svédország csatlakozásának ratifikációjáról, már mindenképpen Magyarország lesz az utolsó.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk