Csák János harcot hirdetne az osztálytermi mobilozás ellen

  • Narancs.hu/MTI
  • 2023. december 5.

Belpol

Nagy tervekről beszélt az innovatív miniszter, de arra nem lát esélyt, hogy Magyarországon betiltsák a TikTokot.

Csák János az Országgyűlés népjóléti bizottsága előtti éves meghallgatásán egyik kedves témájáról értekezett, és azt mondta, az ország jövője szempontjából egzisztenciális kérdés, hogy gyerekek szülessenek. Szerinte a kormány a magyar kultúrán „nemcsak művészeti alkotásokat ért, hanem az észjárást, az életmódot, a hagyományok továbbörökítését” is.

A tárcavezető egyéb, Istenről és családról szóló blablák mellett azt is elmondta, „világbajnokok” vagyunk a családokra fordított támogatásban, ami jelenleg a GDP 4,3 százaléka.

Szabó Tímea (Párbeszéd) azt kérdezte a minisztertől, mi szükség volt arra a „csuklóztatásra”, hogy az egyedülálló emberek örökbefogadása engedélyhez kötött, ha decemberig minden egyedülálló örökbefogadási kérelmet engedélyeztek? L. Simon László menesztésének indokaival párhuzamot vonva pedig azt kérdezte, hogy mivel a tizenévesek bármilyen internetes melegpornó-tartalomhoz hozzájuthatnak, van-e a kormánynak kimutatása arról: hány tinédzser vált a „magyar LMBTQ-közösség tagjává ilyen videók megnézése után”? Szabó Tímea arra is kíváncsi volt, hogy a kormány meddig szándékozik engedményeket és szívességeket tenni a „zsebnácik pártjának”, és várható-e a jövőben is, hogy a szélsőjobbnak tesznek engedményeket a kultúra területén.

Pesti Imre (Fidesz) azt a véleményt fogalmazta meg, hogy a kormány egyaránt sokat tett a női foglalkoztatás és a bölcsődei férőhelyek számának növelésében.

Komáromi Zoltán (DK) azt vetette fel, hogy együttműködésre lenne szükség a Kulturális és Innovációs Minisztérium és az oktatást felügyelő Belügyminisztérium között az egészségügyi szakiskolai képzésről. A politikus megjegyezte: olyan alacsony a beiskolázás az egészségügyi szakközépiskolákba, hogy ha a kormány nem lép valamit, nem lesz utánpótlás az ágazatban.

Több képviselő is rákérdezett a családi pótlék emelésének lehetőségére, a tehetséggondozási programokra és a csok pluszra.

 
A népjóléti bizottság ülése 2023. december 4-én
Fotó: Csák János Facebook-oldala
 

 

Varga Zoltán, a bizottság DK-s elnöke egyéb hüyeséget is kérdezett a minisztertől: azt firtatta, hogyan vélekedik a Bibliáról, Ádám és Éva gyermekeiről, Szodomáról és Gomoráról, és azt kérdezte, hogy a miniszter befóliázná-e a Bibliát?

Csák János válaszában azt mondta, a cél, hogy minden vágyott gyerek megszülethessen, ezért is emelték minden eddiginél magasabbra a CSOK-konstrukciónál a gyermekvállalás után járó összeget.

A miniszter beszámolt arról: programot indítanak, hogy a vállalatok és az egyetemek saját bölcsődéket nyissanak. Jelezte azt is: a 2010-es termékenységi ráta 1,2-ről mára 1,52-re nőtt, és az egyetemi évek alatt gyermeket vállalóknál elengedik a diákhitelt. Azt mondta, az örökbefogadást minden országban nagyon szigorúan szabályozzák, ezt a szigort a magyar kormány sem kívánja feloldani.

Simon László menesztésével kapcsolatban úgy fogalmazott, az Országgyűlés hozza a törvényeket, és az állami tisztségviselőknek „kutya kötelességük” azokat betartani. „Nekem sincs választási lehetőségem” - szögezte le, hozzátéve, be fogja tartani és tartatni a törvényeket. A könyvfóliázásról azt mondta, csak a gyerekpolcon lévő könyveket kell befóliázni, ugyanakkor garanciát nyújt a kormány arra, hogy a gyermeknevelés jogát nem veszi el senkitől.

A TikTok internetes platform betiltására nem lát lehetőséget Csák János, azonban most dolgoznak azon, hogy az osztálytermekbe beengedjék-e a telefonokat.

Csák szerint a felsőoktatásba idén 106 ezren jelentkeztek, ami 30 százalékos növekedés. A tárcavezető közölte azt is, hogy nem csökkent a kulturális előadások száma. Jövőre bevezeti, hogy az intézményeknek negyedéves jelentést kell tenniük arról, „egy színházi szék hány forintból hány nézőt vonzott”. A szabályozás, amit be kívánnak hozni, egységesíti, egyszerűsíti és átláthatóvá teszi az állami források elosztását. A miniszter arról is beszélt: cél, hogy 2030-ra Európa első tíz innovátora közé kerüljön Magyarország.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk