Csődeljárás alatt a reklámmal csábító Aranyközpont

Belpol

Kiszámítható és biztos befektetést ígér tévéreklámjában az Aranyközpont Zrt., noha a cég ellen jelenleg rendőrségi nyomozás folyik, és az ügyvezető hónapok óta hitegeti közel kétszáz károsult ügyfelét. Most éppen azzal, hogy aranybányát nyit.

Az Aranyközpont Zrt. az egyik kereskedelmi televízióban hirdeti szolgáltatásait. Ez az a cég, amely – amint novemberi cikkünkben megírtuk – mintegy 400 millió forinttal, illetve ezzel egyenértékű arannyal tartozik csaknem kétszáz ügyfelének, akikkel döntően a múlt év első felében kötött befektetési üzletet, tisztes haszon ígéretével. Ebből aztán arany sem lett, de a befizetett pénzt sem kapták vissza az ügyfelek, akiket többféle módon hitegetett az aranykereskedéssel foglalkozó cég ügyvezető igazgatója, Sipos István Ferenc.

Eltűnt, mint az arany ára


Eltűnt, mint az arany ára

Fotó: Narancs

 

Jelenleg ott tart az ügy, hogy a becsapott ügyfelek már azt sem hiszik el Siposnak, amit kérdez. Ennek ellenére kénytelenek együttműködni vele, valamint a csődeljárásban kirendelt vagyonfelügyelővel, hogy esélyük maradjon viszontlátni az aranyat vagy a pénzüket. A fizetésképtelen cég ellen csődeljárás is indult, miközben Sipos arra hivatkozik, hogy az ügyfelektől átvett pénzzel egy Varga Károly nevű férfi – a befizetett pénz ellenében ő hozta volna Németországból az aranyat – „meglépett”. Az ügyfelek többsége azonban megkérdőjelezi, hogy létezik-e egyáltalán Varga Károly. Cikkünkben beszámoltunk arról is, hogy tavaly októberre – a csődeljárás miatt kötelező – csődegyezségi tárgyalás kudarcba fulladt, mert Sipos jórészt konkrétumokat, garanciákat és biztosítékokat nélkülöző reorganizációs tervét nem fogadták el az ügyfelek.

Ígérte, nem hozta

Decemberben aztán újabb csődegyezségi tárgyalásra került sor. Ennek – a magyarnarancs.hu birtokában jutott – jegyzőkönyve szerint a megbeszélésen a legalapvetőbb kérdéseket sem sikerült tisztázni. Így, bár Sipos többeknek megígérte, hogy a nála letétben lévő aranyat átadja nekik, azt mégsem hozta el a tárgyalásra. Továbbá nem tudott felvilágosítással szolgálni, hogy ezt miért nem tette meg, valamint arról sem, hol van a letétbe tett arany. Arról azonban beszélt, hogy a cégcsoportjához tartozó Safety Gold Zrt. hamarosan aranybányát nyit Recsken. Ám azt már nem sikerült tisztázni, hogy a Safety Gold (a cégről bővebben keretes írásunkban olvashat) a bánya tulajdonosa, vagy csupán egy projektcégcsoport tagja, amely részt vesz ebben a beruházásban. Az ügyvezető arra a kérdésre sem tudott felelni, honnan volt pénz az állítólagos aranybánya-vásárlásra, ha az ügyfeleket sem tudják kifizetni. Sipos továbbá nem hozta magával az állítólag az OTP által neki ígért banki ajánlatot a csődegyezségi tárgyalásra, amellyel – szerinte – talpra lehetne állítani az Aranyközpont Zrt.-t. Ezt követően kétórás szünetet rendeltek el, hogy Sipos egy VI. kerületi széfből meghozza a nála letétbe tett aranyat: végül mégsem tért vele vissza.

Nyomoz a rendőrség

Ez az Aranyközpont Zrt. beszél a televíziós reklámban megbízhatóságról és kiszámíthatóságról. (A hirdetés a december eleji, a cég második csődegyezségi tárgyalása után került képernyőre.) Ez feldühítette a károsultakat, akik – elmondásuk szerint – csak azért szavazták meg decemberben a reorganizációs tervet, benne az ígérettel, hogy ez év szeptember 30-ig kifizetik őket, mert csupán így maradt szemernyi esélyük, hogy hozzájussanak a pénzükhöz, netán aranyukhoz. Az Aranyközpont Zrt. honlapján azonban semmiféle utalást nem találunk arra, hogy a cég csődeljárás alatt állna. Viszont felhívják a figyelmet, hogy az „értékesítés átmenetileg a Safety Gold irodájában történik”.

Az ügyben a BRFK VI. Kerületi Rendőrkapitánysága továbbra is jelentős kárt okozó csalás bűntettének gyanúja miatt folytat nyomozást, ismeretlen tettes ellen. Ezzel párhuzamosan a BRFK gazdaságvédelmi főosztálya magánszemély bejelentése alapján különösen nagy kárt okozó csalás bűntett gyanúja miatt nyomoz, szintén ismeretlen tettes ellen.

 

Nem csillog

A cégadatbázis szerint a Safety Gold igazgatója Sipos István Ferenc. Ennek a cégnek a fő tevékenységi köre azonban a kiskereskedelemben kimerül. Az adatbázis szerint Sipos több cége is felszámolás alatt áll. Olyan, hozzá köthető, jelenleg is működő céget azonban nem találtunk, amely bányászati tevékenységgel foglalkozna.

Figyelmébe ajánljuk