Európai Bizottság: Nincs semmi félreértés az Erasmus-ügyben

  • narancs.hu
  • 2023. január 10.

Belpol

Aggályaikat ugyanis már korábban jelezték a magyar kormánynak.

Az Európai Bizottság (EB) a Szabad Európának megerősítette, hogy már korábban jelezte a magyar kormánynak: aggályos a fideszes vezetők részvétele az egyetemeket fenntartó alapítványokban.

Az EB már tavaly év közben jelezte a magyar kormánynak, hogy álláspontja szerint az alapítványi fenntartású egyetemek esetében nincs biztosítva az uniós támogatások közérdekű felhasználásának átláthatósága. A lap kérdésére a testület megerősítette:

a magyar kormány kötelezettséget vállalt arra, hogy 2022. szeptember 30-ig törvényt módosít, amelyben rendezi ezt a helyzetet, és az összeférhetetlenségek elkerülését is megoldja.

Az Országgyűlés 2022. október 4-én elfogadta a 2022. évi XXIX. törvényt, amely módosította a közérdekű vagyonkezelő alapítványok működését, emellett a egy másik törvényt is módosítottak, amely kimondja, hogy a közérdekű vagyonkezelő alapítványok és az általuk fenntartott intézmények kötelesek közbeszerzési eljárásokat lefolytatni, valamint a közfeladatot ellátó vagyonkezelőkre vonatkozó összeférhetetlenségi szabályokat is módosították. A testület emlékeztetett, bár ezek a módosítások megtörténtek, a legmagasabb szintű tisztviselőket, beleértve a politikai vezetőket végül mégsem zárták ki a közérdekű vagyonkezelő alapítványok kuratóriumából, ahogy azt a Magyarországgal folytatott tárgyalásokon kérték.

Az Európai Tanács ezért függesztette fel az Erasmus+- és a Horizont programot az érintett intézmények esetében. Mint írták, az EB saját kezdeményezésére, Magyarország kérésére vagy legkésőbb egy évvel az intézkedések elfogadását követően újraértékelheti a helyzetet, és javasolhatja az intézkedések megszüntetését vagy kiigazítást, vagy dönthet a fenntartásukról. 

Korábban Navracsics Tibor miniszter, a Pannon Egyetem kuratóriumának elnöke, majd korábbi munkatársa, Böszörményi-Nagy Gergely, a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem (MOME) alapítványi elnöke is félreértésnek nevezte a döntést.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk