Cyber hírek

publikálva
2000/7. (02. 17.)
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás

Mentőöv az IridiumnakFebruár 15-én lejárt a csőd szélén álló első műholdas mobiltelefon-társaság, az Iridium LLC utolsó 20 millió dolláros hitele, amelyet a fő befektető Motorola még hajlandó volt folyósítani a veszteségesen működő és 4,4 milliárd dolláros adósságát törleszteni képtelen cég mind ez idáig sikertelen talpra állási kísérletéhez. Ezúttal azonban a milliárdos távközlési vállalkozó, Craig McCaw cégcsoportja, az Eagle River Investments dobott 74,6 millió dolláros mentőövet az Iridiumnak, amellyel az év közepéig fizetőképes maradhat a tavaly augusztusban csődvédelembe menekült társaság.

A McCaw csoport cserében opciót kapott az Iridium vagyonának megvásárlására. (Lásd még: Holdfogyatkozás, MaNcs, 1999. július.)

Windows 2000: EU-vizsgálat Fogyasztóvédelmi szervezetek és a szoftveróriás vetélytársai kezdeményezése nyomán antitrösztvizsgálatot indított a Microsoft ellen az Európai Unió. Az EU versenyhivatala azt próbálja kideríteni, hogy a Windows 2000 egyes elemei valóban alkalmasak-e arra, hogy segítségükkel a Microsoft átmentse az operációs rendszerek piacán fennálló egyeduralmát a szerverek piacára és az elektronikus kereskedelembe, és ezáltal jogosulatlan előnyökre tegyen szert versenytársaival szemben.

Összeesküvés-elmélet A szervereket szándékosan túlterhelő Denial of Service (DoS) támadás miatt múlt hétfőn három órán keresztül elérhetetlen volt a Yahoo portálja, a hét folyamán pedig hasonló támadások érték a buy.com, az amazon.com, a CNN, az eBuy, a ZDNet, a Datek Online és az eTrade webszervereit is. A naponta több millió felhasználót kiszolgáló, vezető amerikai online tartalomszolgáltatókat és elektronikus áruházakat több órára megbénító támadásokért egyetlen számítógépkalóz-csapat sem vállalta a felelősséget, sőt a hackerkiadványok - például a 2600 és a Hacker News Network - arra az álláspontra helyezkedtek, hogy az amerikai nemzetbiztonsági hivatal (NSA) által végrehajtott állami akcióról van szó, melynek célja a pánikkeltés, és ezáltal a szabadságjogok korlátozásának kikényszerítése volt. A hackerek gyanúsnak tartják, hogy a támadások nem sokkal azután következtek be, hogy Clinton elnök hagyományos országértékelő beszédében az elektronikus rendfenntartás fontosságáról beszélt, majd február első napjaiban 240 millió dollárt utalt át az NSA-nak internetfigyelő rendszerek létrehozására. A szövetségi nyomozóhivatal (FBI) nyomozást indított a tettesek ellen, akik a szervertúlterhelést okozó "trójai" programot internetszerte több tucat helyi hálózaton - köztük a Stanford és az UCLA szerverein is - az üzemeltetők tudta nélkül telepítették és futtatták. Az amerikai infrastruktúra-védő központ (NIPC) a parazita kódsor felkutatására és megsemmisítésére alkalmas szoftvert bocsátott közre az interneten, amelyet a hackerorgánumok élesen bíráltak, mert forráskódja nem nyilvános - így akár állami kézben lévő "hátsó ajtóként" is szolgálhat azokon a rendszereken, amelyekre vírusirtónak telepítik. További összeesküvés-elméletek szerint a CIA, a kommunisták, a cionisták vagy a hackergyűlölő Orrin Hatch szenátor áll a hatalmas médiavisszhangot kiváltó kibernetikus terrortámadások mögött.

Átalánydíjas internet Németországban Még ebben a félévben a telefonköltséget és az internet-előfizetést is tartalma-zó, havi 100 márkás átalánydíjat vezet be a telefonvonalon internetezőknek a Deutsche Telekom (DT) német telefontársaság internetszolgáltató leányvállalata, a T-Online. A távközlési óriás a német kormánnyal közösen folytatja a német iskolák internetesítését is, a 2001-ig bedrótozandó 44 ezer oktatási intézmény forgalmi- és havidíj-mentesen veheti igénybe a T-Online szolgáltatását. A Matáv cégcsoport tulajdonosaként Magyarországon is érdekelt DT erőteljesen fejleszti internetes üzletágát: a múlt héten internetes és kábeltévés együttműködésről állapodott meg a müncheni Kirch médiacsoporttal, és mintegy egymilliárd márkáért 51 százalékos tulajdonrészt szerzett a Kirch csoport televíziós és internetes szoftvereket fejlesztő leányvállalatában, a Beta Researchben. A DT és a Kirch csoport szövetségét sérelmező Bertelsmann konszern a német versenyhivatalhoz fordult. A DT bejelentette azt is, hogy nemzetközivé kívánja fejleszteni a T-Online internetszolgáltatót, és erre a célra vegyesvállalatot fog alapítani a Commerzbankkal.

Hackerrazzia Szicíliában A Cataniai Egyetem által tavaly kezdeményezett hatósági vizsgálat keretében a múlt héten számítógépkalózokat tartóztatott le a szicíliai pénzügyőrség. A hackereket azzal gyanúsítják, hogy a tanintézmény szerverén keresztül törtek be több olasz kereskedelmi intézmény és közhivatal, valamint egy svájci bank és egy torontói egyetem számítógéprendszerébe. Ezzel egy időben az olasz kormány bejelentette, hogy az eredetileg az Y2K-probléma elhárítására alakult csoportot a jövőben ráállítják az informatikai védelemre, mert számos olasz közintézmény folyamatos hackertámadásnak van kitéve.

Réz alapú szuperszámítógép Az IBM bemutatta az új, réz alapú csipgyártási technológiával készült Power3 processzorokra épülő szuperszámítógépét. A több mint 6,5 millió dollár értékű számítógép 1152 processzor között osztja meg a feladatokat, amelyekben az alumíniumnál vékonyabb és energiatakarékosabb áramköröket biztosító réz vezeti az áramot. Az Intel 2001-ben áll át a réz alapú technológiára, a Transmeta pedig már az idén ezzel gyártatja Crusoe mobil processzorait az IBM-nél.

Morze

Theocracy Theocracy néven új stratégiai játékot fejlesztett ki a magyar Philos Laboratories, amelyet hat - magyar, angol, német, francia, spanyol és olasz - nyelven dob piacra a francia Ubi Soft. A Windows és Linux platformon is hozzáférhető játék célja a történelem megváltoztatása: néhány száz év alatt olyan erős, egységes azték birodalmat kell kiépíteni, amely képes visszaverni a spanyol konkvisztádorok támadásait. A Theocracy márciustól, a CD-másolás visszaszorítása érdekében meglepően alacsony áron, hatezer forintért lesz kapható a magyar piacon.

Perlik a MatávNetet A Dunaholding Informatikai Stúdió Kft. (DIS) bírósághoz fordult azzal az igénnyel, hogy tiltsák el a MatávNet Kft.-t az origo.hu név és internetcím használatától. Az OriGo nevű ingatlanbörze-programot és adatbázist már a MatávNet portál megjelenése előtt kifejlesztő DIS igényét a Szabadalmi Hivatal már elismerte, és védjegyként bejegyezte számára az Origo nevet.

Vöröskereszt Online Internetes kiadvánnyal jelentkezett a Magyar Vöröskereszt a www.voroskereszt.hu címen. Az oldalon a karitatív szervezet tevékenységéről, címeiről kaphatunk információt, elérhetjük az anyaotthonok, hajléktalanszállók, népkonyhák és más szociális intézmények jegyzékét, és szerepelnek a különféle segélyprogramok számlaszámai is, ahová a pénzadományokat várják.

Afroamerikai portál A fekete bőrű amerikaiak kultúrájával foglalkozó internetportált indított a Black Entertainment Television kábeltévé-társaság a bet.com internetcímen. A site célja a "digitális megosztottság" csökkentése, mert egy tavaly nyári felmérés szerint a fekete és spanyol amerikaiak alulreprezentáltak az interneten. A fekete polgárjogi szervezetek támogatását is élvező bet.com 35 millió dollárt kap a Microsofttól és további szponzoroktól.

Tony Blair a neten Politikai hagyományt akar teremteni a brit kormányfő azzal, hogy a Downing Street internetes honlapján keresztül a parlamenti ülésszakok idején heti rendszerességgel szól a nemzethez a www.number-10.gov.uk internetcímen. A miniszterelnök, aki maga is csak most ismerkedik a számítógépekkel, első beszédét az oktatásnak szentelte.

Szűzies árverés Egy húszéves cseh hajadon szüzességét bocsátotta áruba az interneten, hogy pénzt szerezzen egyetemi tanulmányaira. A kikiáltási ár 25 ezer korona volt, de az anonimitását őrző eladó szerint érkezett egy százezres és két ötvenezres ajánlat is.

publikálva
2000/7. (02. 17.)
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás
Cimkék:
Ezt már olvasta?

Legfrissebb Narancs

„Nem kérünk bocsánatot”
Interjú „Tibi atyával”
Interjú Palkovics Lászlóval
Mi lesz az MTA-intézetekkel?
Évadnyitó melléklet
Jordán Adél, Carly Wijs, Pintér Béla színháza
Tartalomjegyzék Legfrissebb Narancs

best of Narancs

Narancs vélemény

Kis-Magyarország

Kultúra