Cyber hírek

  • 2000. január 20.

Belpol

America Online-Time Warner-megafúzióAOL Time Warner néven múlt hétfőn egyesült az USA és a világ legnagyobb internetszolgáltatója és médiavállalata, az America Online és a Time Warner. Az új, 350 milliárd dollár értékű óriáscég többségi tulajdonosai az America Online részvényesei lesznek 55 százalékos tulajdoni hányaddal, vagyis az AOL a részvénycserével gyakorlatilag megvásárolta a médiaóriást.
A csak az internetes cégekre jellemző sebességgel fejlődő cég eddigi akvizíciói között szerepel a korábbi vetélytárs Compuserve online szolgáltató, az első kereskedelmi webböngésző programot fejlesztő Netscape, a legnépszerűbb internetes beszélgetőprogramot fejlesztő ICQ és a legnépszerűbb MP3-lejátszó szoftvert fejlesztő Nullsoft. A szerényebben nyereséges Time Warner tulajdonosa többek között a Time magazinnak, a Warner Bros. filmstúdiónak, a Warner Music lemezkiadónak, a Warner Books könyvkiadónak és a Turner Broadcastingnak (CNN, HBO, Cartoon Network és WB). A hírre az AOL részvényeinek árfolyama több mint 10 százalékot esett, mivel a befektetők attól tartanak, hogy az új vállalat elveszíti az internetes cégekre jellemző fejlődési sebességet, míg a Time Warner tőzsdei megítélése javult. Az AOL korábbi médiapartnere, az AOL Europe-ban 50 százalékos tulajdonrésszel rendelkező, a magyar médiapiacon is pozíciókat birtokló német Bertelsmann konszern vezérigazgatója megvált AOL-igazgatótanácsi tagságától, és cége feltehetően új online-partnert keres: a legesélyesebb a Matáv-cégcsoportban is meghatározó tulajdonrészt birtokló Deutsche Telekom német telefontársaság. Elemzők szerint a következő amerikai megafúzió potenciális partnere az AOL Time Warnernél még mindig jóval értékesebb Microsoft és a 35 milliós előfizetői táborral rendelkező Yahoo tartalomszolgáltató lehet, hacsak a végéhez közeledő antitrösztper során több cégre nem darabolják a szoftveróriást.

Lemondott Bill Gates Miután az amerikai kormány jogászai cáfolták az USA Today című lap értesülését, mely szerint eldöntött kérdés a Microsoft kisebb cégekre darabolása, váratlanul lemondott tisztségéről Bill Gates, a szoftveróriás társalapító-vezérigazgatója. Utódja Steve Ballmer (képünkön) lesz, aki 1998-ban már a cég elnöki pozícióját is átvette Gatestől, míg Gates, aki 25 éven át vezette a vállalatot, kivonul a napi ügyek intézéséből, és csupán az igazgatótanács elnöki tisztét tartja meg, illetve egy neki kreált új pozícióban, vezető szoftvertervezőként fog tevékenykedni. Az egyelőre mindkét oldalról cáfolt hír egyébként arról szólt, hogy a Microsoftot termékei alapján három részre osztják, az egyik új cégbe kerülne az operációs rendszereket fejlesztő, a másikba a szoftverfejlesztő, a harmadikba pedig az internetszolgáltató részleg.

Hollywood hackereket perel A hét legnagyobb hollywoodi filmstúdió beperelte a dvd-copy.com, a crackdown.com és a ct2600.com weboldalak tulajdonosait, azt követelve, hogy távolítsák el kínálatukból a DeCSS programot, melynek segítségével - ahogyan arról korábban már beszámoltunk - lemásolhatók a DVD-videolemezek. A Buena Vista Pictures, a Metro-Goldwyn-Mayer, a Paramount Pictures, a Sony Pictures Entertainment, a Twentieth Century Fox, a Universal Studios és a Warner Brothers álláspontja szerint a program lehetővé teszi az illegális másolást, ezért terjesztése sérti a szerzői jogi törvényeket, míg a hackeroldalak tulajdonosai szerint mindössze arra való, hogy Linux-platformon is lejátszható legyen a DVD-videó, a szabad forráskódú operációs rendszerről ugyanis megfeledkeztek a DVD-lejátszó szoftverek készítői. Az Electronic Frontiers Foundation (EFF) internetes polgárjogi szervezet állásfoglalása szerint a DeCSS program forráskódjának az anonim norvég szerző által történt nyilvánosságra hozatala a szólásszabadság gyakorlása, tehát az amerikai alkotmány által biztosított alapjog. Kriptográfia: az USA feloldja a tiltást A Clinton-adminisztráció végleg feladta a nagy megbízhatóságú titkosítóprogramok exportjának korlátozására vonatkozó korábbi elképzeléseit, mivel bebizonyosodott, hogy az érintett cégek a kérdést liberálisan szabályozó országokba telepített leányvállalataikon keresztül mindenképpen piacra juttatták termékeiket. A legújabb kriptográfiai törvénytervezet értelmében az amerikai cégek külön engedély nélkül exportálhatnak bármilyen titkosítóprogramot külföldi vállalatok, magánszemélyek és nem állami felhasználók részére, a kereskedelmi csatornákon keresztül elérhető termékek pedig külföldi állami felhasználóknak is árusíthatók lesznek. A tervezet a korábbiakkal ellentétben ezúttal elnyerte a számítástechnikai ipar és a polgárjogi szervezetek támogatását is, méltatói szerint a kormány ezzel egyszerre tudja védeni az amerikai vállalatok üzleti érdekeit és érvényesíteni a nemzetbiztonság szempontjait.

Változnak a telefontarifák Február elsején a Matáv által ellátott körzetekben átlagosan 43,3 százalékkal emelkednek a havi előfizetési díjak, miközben a helyi, távolsági és nemzetközi hívások percdíjai átlagosan 10-11 százalékkal csökkennek. A helyi koncessziós telefontársaságok (LTO-k) havi előfizetési díjai kisebb, 30 százalék körüli mértékben emelkednek. A keveset telefonáló előfizetők választhatják az úgynevezett kisfogyasztói csomagot is, melynek lényege, hogy miközben az előfizetési díj nem változik, az ügyfél 200 forint erejéig a február elsejétől érvényes csökkentett tarifákkal telefonálhat, míg ha túllépi ezt a határt, háromszoros percdíjat kell fizetnie. A Gazdasági Versenyhivatal az áremelés struktúrájával egyetért, de sokallja annak mértékét, míg a civil fogyasztóvédőket tömörítő Országos Fogyasztóvédelmi Egyesület bírósági vagy versenyfelügyeleti eljárás kezdeményezését fontolgatja.

Morze

Rossz útra tévedt szakújságíró A TV 2 értesülése szerint egy monori illetőségű számítógépes szakújságíró törte fel a tesztelésre kapott Imperium Galactica 2 játék másolásvédelmét, bár a MaNcs információi szerint valószínűbb, hogy az interneten szerezte meg a Sony Securom másolásvédelmi rendszer feltöréséhez szükséges információkat. A több hazai számítástechnikai magazinnak is dolgozó férfi a játékot Costello álnéven 4000 forintért kínálta eladásra az interneten, a nyomozók a házkutatás során 900 darab másolatot találtak, és letartóztatták a crackert, aki a rendőrség szerint több mint hétmillió forintos kárt okozott a magyar tulajdonban lévő kiadónak.

Lebuktak a zsaroló hackerek Miután nem kapta meg a CD Universe internetes zeneáruháztól követelt százezer dolláros váltságdíjat, egy Maxus álnevet használó hacker egy weblapon nyilvánosságra hozta és több amerikai sajtóterméknek is eljuttatta az áruháztól megszerzett huszonötezer hitelkártyaszámot. Az AntiOnline biztonságtechnikai cég kisvártatva átadta az FBI-nak a zsarolással alaposan gyanúsítható két litvániai férfi, a 18 éves Maxim Ivankov (Maxus) és társa, Jevgenyij Fedorov (Diagnoz) személyazonossági adatait, elfogásukhoz azonban az orosz hatóságok közreműködésére volna szükség.

Windows 2000 vírus Egy hónappal a Windows legújabb verziójának debütálása előtt megjelent az első vírus, amelyet kifejezetten az új operációs rendszerre írtak. A vírust felfedező adatbiztonsági cégek szerint a kód semmilyen pusztítást nem végez, de sikeresen megkerüli a rendszerbe épített új biztonsági elemeket.

Bowiebanc.com David Bowie online bankot nyitott az interneten. A Bowiebanc.com a hagyományos bankok által kínált szolgáltatásokat nyújtja betéteseinek, de a csekkfüzeteket, a bankkártyákat és az összes többi eszközt Bowie képmása díszíti, és a betétesek egy évig ingyen használhatják a rocksztár internetszolgáltató cége, a BowieNet összes szolgáltatását.

DNS-számítógép Újabb, örökítőanyagból épített számítógépet teszteltek az amerikai Wisconsin-Madison egyetemen. Egy gramm DNS-molekula több mint egybillió CD-nek megfelelő adat tárolására képes, a kutatók szerint a Leonard Adleman által 1994-ben kifejlesztett módszer megoldást kínálhat a szilícium alapú processzorok véges kapacitására is.

Figyelmébe ajánljuk

Mit jelent számunkra az új uniós médiatörvény?

  • Polyák Gábor
Március 13-án az Európai Parlament is rábólintott, és így uniós jogszabállyá lett az európai mé­dia­szabadságról szóló törvény. A rendelet végleges szövegét hamarosan ki is hirdetik az európai közlönyben. Mit jelent ez az új szabályozás a magyarországi sajtóviszonyokra, és mit az európaiakra nézve?