Cyber hírek

  • 2001. március 22.

Belpol

Népszerűek az ingyenes InternetszolgáltatókA K"D Gazdaság és Médiakutató Intézet elemzése szerint Magyarországon az ingyenes internetelérés iránt a felnőtt városi lakosság több mint 40 százaléka érdeklődik, ám a háztartások alacsony számítógépes ellátottsága miatt, amely a városokban is alig haladja meg a 20 százalékot, ennél jóval kevesebben csatlakozhatnak a szolgáltatókhoz. A jelenlegi két ingyenes ISP (a Kiwwi és a Freestart) az év elején mintegy hetvenezer előfizetővel rendelkezett, de a kutatóintézet becslése szerint az ingyenes elérést mintegy 190 ezren használják, mivel egy csatlakozási ponton több személy is hozzáfér a szolgáltatáshoz.
Az elemzés szerint az ingyenes internetszolgáltatók csak 2002-től, a kritikus felhasználói szám elérése után számíthatnak jelentősebb hirdetési bevételekre, és ugyancsak 2002-től lesz lehetőségük az internethasználathoz kötődő percdíjakból származó árbevételt megosztani a telefonszolgáltatókkal. A Marketing Centrum által 7011 internethasználó körében végzett felmérésből kiderül, hogy lassan bővül az internetezők tábora, de akik használják, egyre gyakrabban használják az internetet. Az aktív internetezők többsége (70 százaléka) továbbra is férfi, de az elmúlt egy évben egyre több nő vált aktív internetezővé. Aki egyszer kipróbálja az internetet, egyre nagyobb gyakorisággal használja. Továbbra is a fiatalok és a nagyvárosiak a legaktívabb internetezők. Az aktív internetezők túlnyomó többsége vagyonosabb az átlagnál. Többségük saját számítógéppel, mobiltelefonnal, CD-lejátszóval rendelkezik.

Legénységváltás a Nemzetközi Ûrállomáson A Discovery amerikai űrrepülőgép kilencnapos együttes repülés után hétfőn hajnalban levált a Nemzetközi Ûrállomásról (ISS), és megkezdte visszatérését a Földre, fedélzetén az ISS első legénységével, amelynek tagjai összesen 136 napot töltött az űrállomáson, előkészítve azt az űrben végzendő laboratóriumi kutatásokra. A szétválás 394 kilométerrel Latin-Amerika fölött történt. A Discoverynek a tervek szerint szerdán kell leszállnia a Cape Canaveral-i űrrepülőtérre. Mivel nagyon időigényes feladatnak bizonyult az űrrepülőgépen szállított öttonnányi anyag és felszerelés átrakodása az ISS-re, továbbá a Nemzetközi Ûrállomáson keletkezett egytonnányi szemét és fölöslegessé vált anyag áthordása a Discoveryre, a houstoni földi irányító- központ a tervezetthez képest egy nappal meghosszabbította a Discovery küldetését. Az amerikai William Shepherd átadta a Nemzetközi Ûrállomás parancsnokságát az orosz Jurij Uszacsevnek. Az űrállomás háromfős új személyzete - Uszacsev és két amerikai űrhajós, James Voss és Susan Helms - előreláthatólag öt hónapot tölt a világűrben.

Mexikó elnöke internetesít A távközlés és az internet rohamos fejlődése kivételes lehetőségeket nyújt a Mexikóhoz hasonló fejlődő országoknak a fejlett világhoz való felzárkózásban, nyilatkozta Vicente Fox, Mexikó decemberben hivatalba lépett új elnöke pénteken. Az elnök az egész országot lefedő üvegszálas hálózat kiépítését szorgalmazza, amelyet a távközlési cégek meglévő hálózatainak összekapcsolásával hoznának létre. Tervei szerint két éven belül mind a 2600 városban nagy sebességű kapcsolódási pontok lennének a helyi iskolák vagy cégek számára. Az ország 9500 távirdáját szintén nyilvános kommunikációs központtá és olcsó internetkávézóvá alakítanák.

Szűr a Napster, kódolnak a felhasználók Közel 60 százalékkal, 172-ről 71-re csökkent a felhasználók által megosztott MP3-fájlok számának átlaga, mióta a Napster a lemeztársaságok listáján szereplő jogvédett dalok jelentős részét szűrni kezdte. A kiadók által átadott listán 135 000 jogvédett szám szerepel, ebből egyelőre mintegy 60 000 dalt szűr ki a Napster rendszere. Bár a szolgáltatást a változtatások után is átlagosan ugyanannyian veszik igénybe, a letöltött dalok száma a felére csökkent - a Napster rendszerében csak februárban 2,7 milliárd dal cserélt gazdát. A szűrés következtében ugyanakkor egyre több érdeklődőt vonzanak az alternatív zenecserélő programok, a Gnutella napi felhasználóinak száma például 10-20 ezerről 250 ezerre emelkedett. Egy kanadai cég szoftvere lehetővé teszi a Napster felhasználói számára, hogy továbbra is csereberélhessék a tiltólistán szereplő dalokat. A Torontói Egyetemen működő PulseNewMedia vállalat Pig Encoder nevű szoftvere az első betű leghátulra helyezésével megváltoztatja a tiltott fájlok nevét, a Metallicából például Etallicam lesz. A megváltoztatott fájlneveket átengedi a Napster szűrője, a felhasználók pedig egyszerűen kitalálhatják a keresett együttes "kódolt" nevét. A Napster válaszul a Gracenote zenefelismerő szoftvereket gyártó cég segítségét kérte: a Gracenote olyan célprogramot fejleszt, amely ellátná a Napstert a lehetséges fájlnévváltozatok listájával. A fejlesztést a Gracenote CDDB leányvállalata végzi, amelynek adatbázisában 850 ezer album és kilencmillió szám listája szerepel.

Mir-pánik Japánban Bunmei Ibuki, a japán polgári védelmi tanács igazgatója arra kérte a japánokat, hogy a Mir űrállomás zuhanásának idején ne hagyják el lakásaikat. Bunmei úgy vélte, nagy a veszélye, hogy a zuhanó űrállomás letér a pályájáról, mivel fékezőrakétái csődöt mondanak, bár elismerte, hogy annak esélye, hogy a Mir valamelyik része Japánra hulljon, egy a százmillióhoz. A veterán űrállomás lehozatalát csütörtökre tűzte ki az orosz űrhivatal. (Lásd még: Orosz rulett, 21. oldal.)

Domaineket vásárol a MEH A Miniszterelnöki Hivatal regisztrációs kérelmet adott be több magyar domainre. A kéthetes várólistán szereplő címek között ott van az egov.hu, az ekorm.hu, a fogalomtar.hu, a govportal.hu, a hgnet.hu és a kormanyzatiportal.hu. A domainek alatt portál készül, a tervek szerint több olyan szolgáltatás is kerül az oldalra, amelyek lehetővé teszik az online ügyintézést otthonról.

15 éves NASA-hacker Egy tizenöt éves michigani fiút vádolnak több NASA-weboldal feltörésével. A fiút, aki jelenleg őrizetben van, azzal gyanúsítják, hogy az Electronic Souls hackercsapat tagjaként januárban többször felülírta a NASA űrkutató intézete, illetve a Goddard Ûrközpont internetes oldalát. Az Attrition.org szakértője, Brian Martin szerint az Electronic Souls nevéhez az elmúlt hónapban 32 deface fűződött.

Támad a Magistr Újabb, e-mailen terjedő féregvírus ütötte fel a fejét Európában. A szerdán kiadott vírusfigyelmeztetés szerint a W32.Magistr.24876 vírus a Windows.exe fájlt írja felül, és másolatával együtt öt véletlenszerű dokumentumot továbbít az Outlook Express által kezelt címekre. A vírus felismerését nehezíti, hogy a levél tárgyában véletlenszerű szöveget küld, terjedését azonban lassítja, hogy törli a merevlemezt, a CMOS-t, és kiégeti a BIOS-t.

Sokasodó kártyacsalások Jelentősen nőtt a hitelkártyával való visszaélések száma az interneten - közölte az Eurocard kártyarendszer tulajdonosa. Az online vásárlás során mindössze a hitelkártya számának bediktálására van szükség, ami jócskán hozzájárul a visszaélések egyszerűségéhez. Ennek kíván most véget vetni az Eurocard, s minden kártyához egy külön biztonsági szám - nélküle lehetetlenné válna a vásárlás - rendelését tervezi.

Dupla kapacitású írható CD A Sony áprilisban forgalomba hozza új meghajtóját és a hozzá tartozó dupla sűrűségű, újraírható CD-ket, amelyeken 650 MB helyett 1,3 GB-nyi adatot lehet tárolni. A vállalat mérnökei a lemezterület megkettőzését az egyes adatsávok közötti hely csökkentésével érték el.

Figyelmébe ajánljuk

Szól a jazz

Az ún. közrádió, amelyet egy ideje inkább állami rádiónak esik jól nevezni, új csatornát indított. Óvatos szerszámsuhintgatás ez, egyelőre kísérleti adást sugároznak csupán, és a hamarosan induló „rendes” műsorfolyam is online lesz elérhető, a hagyományos éterbe egyelőre nem küldik a projektet.