Tartalom

MaNcs, XIII. évf. 12. szám, (2001.03.22. (2001-03-22)

Egotrip

Sajó László: Öt és feles (Senkim sincs Párkányban

Egotrip

Stourovo)

Mert tavasz van, azért. Mert kedvenc lapomban megszűnt?, szünetel? a gájd rovat. Mert a múltkor lemaradtak a cseh mellékjelek. És mert cseh sörnek neveztem az Aranyfácánt, főleg azért. Írom ezt itt.

Para

Egotrip

Kovács Imre: A horror vakui

Kikerülvén a tényfeltárás ingoványából végre, újra a látomásos líra és annak határterületei felé vehetem az irányt, kezdve rögtön azzal, hogy nevet adok egy pulinak, ezzel is nyomatékosítva már-már a lealjasulásig megszilárdult elkötelezettségemet a jövő, valamint csatolt részei iránt.

Várhegyi Éva: Ekotrip (Sajtótájékoztató

Egotrip

Szüret

Ha kitartóan szörfölünk a világháló nemzetiszínű lapjain, irodalmi csemegékre bukkanhatunk. És nem is gondolnánk, hogy a legjobb bohózatok éppen a szigorú komolyságot mímelő kormányunk honlapjáról tölthetők le. Az alábbi dialógusok a www.meh.hu/kormányülések - sajtótájékoztató címszó alatti szövegekből kizárólag a copy és a paste műveletek felhasználásával készültek. Ha kicsit tovább csiszolódik a műfaj, előbb-utóbb talán olyan kvalitások is születhetnek, amelyek akár Ionesco híres abszurdjával is felvehetik a versenyt. Már ha addig sem változik a Kopasz énekesnő frizurája.

Publicisztika

Publicisztika

Somody Bernadette: Fék nélkül (Az Alkotmánybíróság és az ombudsmanok új hatásköre)

Az Alkotmánybíróság (AB) legutóbbi, március 13-i határozata a magyar közjogi berendezkedés egyik fontos, a fékek és ellensúlyok szerepét betöltő intézményének, az ombudsmanoknak fűtött be kissé. A döntés nyomán az Országgyűlés vagy módosítja az ombudsmanokról szóló törvényt, vagy nem: ha nem, úgy a törvény 2001. december 15-től automatikusan az AB-határozat szerinti változatban válik érvényessé.

Publicisztika

Majsai Tamás: A fordított kereszt evangélistái

Az ország politikusainak és választóinak önromboló szerencsétlenkedése folytán ütemesen izmosodik a magyar politika és közélet terrénumán a náci-fasiszta időket evokáló tömörülés, a MIÉP. A társaság szellemi kalandorai tanultak rokon világszemléletű elődeik hibáiból. Mozgósító retorikájukban nemcsak kerülni igyekeznek az újsütetű, kipróbálatlan szólamokat (már ti. azok kontraproduktív mértékű forgalmazását), de egyenesen arra vettek irányt, hogy a világlátásuk szerves elemét képező, tőrőlmetszett pogányságot és törzsi barbáregoizmust a tradicionális keresztény kultúra verbálkenetével bevonva prelegálják. (Felismerésük több persze, mint egyedi teljesítmény. A kormányrudat ma kézben tartó koalíció "nyelvpolitikai" zsonglőrködése ugyanezt a szakrállegitimációs gyakorlatot követi. Valljuk be, nem minden siker nélkül.) Keresztény csuklyába bújtatva hirdetik hát a Magyar Istentelenség és Pogányság MIÉP-pártjának hívei nap mint nap, óráról órára egyetlen gondolati tömbre hajazó eszméiket (soraikban és holdudvarukban egyébként néhány kunpáteri örökséggel büszkélkedhető klerikussal, köztük egy református püspökkel és Budapest egyik legjelentősebb gyülekezetének papjává avanzsált református lelkésszel), a kereszténység alapelveit megcsúfoló xenofóbiát, xenonárcizmust és eugenikát, s mindenekelőtt az ezek fókuszában álló istentelen zsidógyűlöletet.

Publicisztika

Macedóniát a macedónoknak!

Ha lenne kedvünk mosolyogni, akár a sors iróniájaként is felfoghatnánk, hogy a harmadik, legutóbbi Balkán-háború utolsó felvonásaként a történelem most visszakanyarodott oda, ahonnan a múlt század elején, az első és második Balkán-háborúk idején elindult, és ahová a 80-as évek végén, a 90-es évek elején sokan az épp soron következő konfliktus gócpontját vizionálták. Macedónia e hely, ahol most éppen háború van, olyan furcsa háború, amilyenhez az elmúlt tíz év során a Balkánt figyelve akár hozzá is szokhattunk, és amelyben pár száz, jobbára kézifegyverekkel operáló harcos egy egész állam létét képes kétségessé tenni.

Publicisztika

A dabasiak szimata

A jövőre esedékes országgyűlési választások előtti utolsó időközi választás első fordulójára kerül sor vasárnap Dabason. (A törvény szerint ugyanis a következő választásokat megelőző egy éven belül nem lehet már időközit tartani.) Bár egy ilyes választás eredményeiből csak mértéktartással célszerű messzemenő következtetéseket levonni, az biztos, hogy Dabas és környéke, a 14. számú körzet 1998-ban és 1994-ben is együtt lélegzett az országgal, amennyiben ´94-ben nagy fölénnyel szocialista jelöltet juttatott a parlamentbe (második helyen az akkori és mostani SZDSZ-es jelölt ért célba), és a szétforgácsolt jobboldal alapos verést kapott. 1998-ban pedig - bár az első forduló után még a szocialista jelölt vezetett - a fideszes Buza Attila nyert. Mégpedig úgy, hogy a kisgazda induló vissza se lépett a kedvéért: Dabas és vonzáskörzetének keresztény és konzervatív érzelmű lakói e nélkül is tudták, kire nem pazarolják el szavazataikat. (A dabasi tutisták csak 1990-ben nyúltak kissé mellé, amikor Fodor István ex-MSZMP-s, akkor független jelöltbe helyezték bizalmukat.)

Belpol

Belpol

Kulturális hírek

AZ ÉVSZÁZAD DALAIA Recording Industry Association of America (Amerikai Lemezipari Szövetség) és a National Endowment for the Arts (Nemzeti Művészettámogatási Alapítvány) felmérése szerint az "z, a csodák csodája című film Judy Garland (képünkön) által énekelt betétdala, az Over The Rainbow vezeti az elmúlt évszázad legjobb dalaiból összeállt, 365 címet tartalmazó listát. A felmérés alapján az amerikai iskolákban programot indítanak az ország zenei örökségének megismertetésére.

Belpol

Cyber hírek

Népszerűek az ingyenes InternetszolgáltatókA K"D Gazdaság és Médiakutató Intézet elemzése szerint Magyarországon az ingyenes internetelérés iránt a felnőtt városi lakosság több mint 40 százaléka érdeklődik, ám a háztartások alacsony számítógépes ellátottsága miatt, amely a városokban is alig haladja meg a 20 százalékot, ennél jóval kevesebben csatlakozhatnak a szolgáltatókhoz. A jelenlegi két ingyenes ISP (a Kiwwi és a Freestart) az év elején mintegy hetvenezer előfizetővel rendelkezett, de a kutatóintézet becslése szerint az ingyenes elérést mintegy 190 ezren használják, mivel egy csatlakozási ponton több személy is hozzáfér a szolgáltatáshoz.

Belpol

Román kisebbség Magyarországon: Egymás között

"Aggodalmunkat fejezzük ki, hogy az utóbbi időben a magyarországi román sajtóban több támadás és provokáció érte intézményeinket és azok vezetőit. Meglepve tapasztaljuk, hogy egy hetilap, amely az ötvenéves román nyelvű sajtó folytatójának tekinti magát, úgy szolgálja a hazai román közösséget, hogy sárral dobálja azt az ortodox egyházat, amely megkeresztelte, megeskette és eltemette őseiket, elődeiket" - áll abban a közleményben, amelyet Sofronie gyulai román ortodox püspök és Kreszta Traján, az Országos Román Önkormányzat (ORÖ) elnöke jegyzett a február 16-án megjelent magyarországi román hetilapban, a Foaia romaneascában. Azt is kifogásolják, hogy az újság nem érti meg: az országos önkormányzat és a püspökség vezetését demokratikus módon választották meg.

Belpol

Magyar millenniumi kiállítás Bécsben: K. mint keresztény und K. mint konzervatív

Orbán új episztemét nyitott az osztrák-magyar történelem értelmezésében: a bevált kuruc-labanc, sógor-koma, császári-királyi (k. u. k.) helyett a derűs-borús századokra a szerelem metaforáját használta. Úgyhogy Schüsselnek könnyű volt a dolga, megdicsérte a magyarok "millennium-aktivitását", aztán csak tovább kellett fűznie Orbán feldobott poénjait. Arra például, hogy mi, magyarok mindig valamivel többen jövünk, mint amennyit vártak, az osztrák kancellár (aki, miközben folyton velünk érez, egyik élharcosa az EU-ban a keleti migráció korlátozásának) így replikázott: "Nem jöhetnek elegen!" (Mennyire igaza is van, ha a burgenlandi szőlősgazdák, a bécsi építőipari vállalkozók és a kertvárosi dámák szezon- és szakmunkás-, bébiszitter- és takarítónő-keresletére gondolunk!) Megtetszett a kancellárnak a szerelem metafora is, mondván, annak vannak ugye csúcs- és mélypontjai. A beszédek közös credója: még ezer közös év az EU-ban.

Külpol
Könyv
Zene

Zene

Lemez: Csoda Bécsből (Zorgina: Polyphonics; Triplicité)

Ruth Eiselsberg (Ausztria), Ellen Santaniello (USA), Rebecca Bain (Kanada); három fiatal hölgy három országból - ez az 1993-ban megalakult Zorgina énekegyüttes. A név baszkul annyit tesz: bölcs öregasszony vagy boszorkány. Specialitásuk a középkor és a kora reneszánsz a capella, vagyis kíséret nélküli, többszólamú zenéje. Eddig két CD jelent meg tőlük: Polyphonics (Ohmnibus Records, OH2000-15, 1996), Triplicité (Raumklang-Musikproduktion, RK 9905, 2000). További részletekről a www.raumklang.de honlapon informálódhatunk.

Zene

Film: Nők a sivatagban (Sorozat a Francia Intézetben)

Az utóbbi években annyi rossz és/vagy érdektelen francia filmet sikerült látnom, hogy előre fanyalogtam a Francia Intézet új sorozatától. Az élmény annál durvábbnak ígérkezett, hogy az esemény a Nők a kamera mögött címet viselte, és a nemzetközi nőnapon vette kezdetét. Történetesen egy jó filmmel: Gyarmathy Lívia friss Európa-díjas rövidjével, A gólyával. Akkor még nem sejthettem, hogy két nagyszerű filmet fogok látni.

Zene

Film: Sztárij sznájper (Vorosilov mesterlövésze)

Az orosz film Nyikita Mihalkov Pereputtya óta sokat veszített bájából és kecsességéből: a változások utáni történetek főszereplői kisemberek, a múlt rendszer megmaradt reményeiből és az új szabadság áldásaiból szemezgető kiszolgáltatottak, akik csak annyi igazságot keresnek az új Oroszországban, amennyi a nagyszobájukat betölti anélkül, hogy kiszaladna a fortocskán.

Zene

Lemez: Mielőtt kínossá borulna(Gypsy Caravan)

2000 őszén Magyarországra érkezett Stacy Banet, az amerikai Putumayo kiadó felderítője roma muzsikákat keresni. Összevásárolta, amit csak lehet, aztán nagyot ámulhatott, hiszen a közelmúltban Gypsy Caravan címmel megjelent nemzetközi válogatás tíz zenekarából végül is mi adtunk négyet, s mi több: a Romanyi Rota két számmal is észrevétette magát. Stacy Banet kimondottan folkban utazott, így esett még választása a Kalyi Jagra, az Ando Dromra és az Amaro Sunóra. Az egyik szem persze sír: milyen kár, hogy Balogh Kálmán Gipsy Cimbalom Bandje, aztán a Romano Drom, a Ternipe vagy a Kanizsa Csillagai kimaradt, de a másik hangosabban nevet: ebből a lemezből mégiscsak az derül ki, hogy a magyarországi roma népzenei színtér a nemzetközi fölé emelkedett.

Zene

Lemez: Nincs remény! (Forever Cuba)

Aki azt hiszi, hogy egyszer csak vége szakad a kubai lemezdömpingnek, az téved. Most a Tumi Music névre hallgató brit lemezkiadó szerencséltetett minket újabb négy albummal, melyek nem is rosszabbak, nem is jobbak az átlagnál.

Zene

Lemez:Simogatás (Dido: No Angel)

Vergilius és Purcell ismeretében, na jó, ne nagyképűsködjünk, egy átlagos keresztrejtvény-műveltség birtokában a Dido névre beugrik Aeneas is. A világirodalom és az operatörténet egyik nagy szerelmes párja. A karthágói királylány öngyilkos lesz, miután elhagyja őt a trójai háborúból odakeveredett harcos. Ennek persze semmi köze ehhez a Didóhoz, csak ugyanúgy beugrott, ahogy a lemezt hallgatván még más nevek is. Mondok párat, iránytűnek. Suzanne Vega, Sade, Björk, Morcheeba, de leginkább: Cranberries.

Tudomány

Tudomány

A Mir lehozatala: Orosz rulett

AKoroljov Repülésirányító Központ által közreadott menetrend szerint az űrállomás központi számítógépe két lépésben, előzetes programozás szerint adja ki a helyzetvezérlő rendszernek azokat a parancsokat, amelyek hatására a Mir egy, a Földtől 165-220 km-re lévő pályára áll. Ezt követően a repülésirányítók megvizsgálják a kialakult pálya jellemzőit, s megállapítják a harmadik, végső pályamódosító parancs kiadásának időpontját. Ezt az utasítást a repülésirányító központból töltik fel a Mirre, várhatóan 6.28 és 6.48 között. Maga a manőver mintegy 11 percet vesz majd igénybe, s a főszerepet már a Mirhez csatlakozott Progressz teherűrhajó üzemanyaga, illetve hajtóművei játsszák, amelyek zuhanópályára állítják a több mint 130 tonnás szerkezetet.

Lokál

Lokál

75 éves a Corvin Áruház: A bolt, ami volt

Ezen a héten ünnepli megnyitásának hetvenötödik évfordulóját a Corvin Áruház. A nyereményjátékokkal, szórakoztató programokkal és akciókkal tarkított rendezvénysorozat csúcspontja a rendhagyó vasárnapi nyitva tartás lesz, amikor a élelmiszereket, az akciós és műszaki cikkeket leszámítva minden terméket huszonöt százalékos kedvezménnyel, azaz hetvenöt százalékos áron lehet majd megvásárolni. Persze ha visszatekintünk a Blaha Lujza téri épület elmúlt hetvenöt évére, láthatjuk, az ilyen-olyan akciókban mindig is erős volt a Corvin Áruház.

Sport

Sport

Femina vs. Renova: Nő egy csapat!

Az UEFA szerint a labdarúgás a legdinamikusabban fejlődő női csapatsport, és ezt az MLSZ sem láthatja másként, mivel a felhívás szinte azonnal reagált: egyetértéséről biztosította a nemzetközi szövetséget. Ennyit tesz, ha egy országnak labdarúgásbarát kormánya van, a sport és a miniszter a homlokára csap, és dőlni kezd a lé.