cyber hírek

  • 2003. december 4.

Belpol

MEK Szlovákiában is Hosszas előkészítés után az Országos Széchényi Könyvtár, a Nemzeti Információs Infrastruktúra Fejlesztési Program és a somorjai Fórum Kisebbségkutató Intézet együttműködése nyomán a www.mek.sk címen megindult a Magyar Elektronikus Könyvtár szlovákiai tükrözése. Korábban Erdélyben indult hasonló együttműködés.n Széttépett Stasi-iratok A keletnémet titkosrendőrség 1989 őszén taktikai hibát követett el.
Amikor a kényes iratok eltüntetésére kirendelt iratmegsemmisítők felmondták a szolgálatot, a titokszolgák kézzel tépték össze a papírokat. A gond azzal volt, hogy a végeredményt asztalok és irodák szerinti rendben tömködték zsákokba. Ezt a felelőtlenséget használták ki a keletnémet múltat feltáró kutatók, amikor közvetlenül a német egyesítés után megkezdték az iratok összerakosgatását. A rekonstrukciós technológiák Fraunhofer intézete most a Lufthansa leányvállalatával, a Systems Grouppal közösen egy olyan automatikus puzzle-rakosgató szoftvert fejlesztett ki, amely képes a darabkákból összeállítani a széttépett Stasi-iratokat. A feladat gigászi méreteit jól érzékelteti, hogy a feldolgozatlan papírcafatok 16 ezer zsákban tornyosulnak, és mindegyikben mintegy kétezer széttépett papírlap van. Az automatizált feldolgozási eljárást a múlt hét elején mutatták be Berlinben, az ígéretek szerint a szoftver öt év alatt képes lesz összeilleszteni a fecniket. Kézi feldolgozással 13 év alatt mindössze 25 zsák tartalmát sikerült rekonstruálni.

n Lehallgathatatlan mobilok A német Cryptophone (www.cryptophone.de) legújabb készüléke titkosítja a telefonbeszélgetést, és nincsenek benne hátsó kapuk az állami ügynökségek számára - adta hírül az Index a The Register nyomán. A biztonságos beszélgetés nemcsak a vállalatvezetőknek, a bűnözőknek is a hasznára válhat. A berlini cég készüléke valójában egy GSM rendszerű telefonálásra alkalmas kéziszámítógép, amelyre titkosító szoftvert telepítettek. A mobilról kezdeményezett hívásokat csak egy ugyanolyan szoftvert futtató telefon vagy számítógép tudja dekódolni. Bár a vállalat által használt titkosítási szabvány már régóta elérhető a számítógépeken, a kézieszközök teljesítménye csak mostanában lett akkora, hogy képesek legyenek hasonló szintű titkosításra. Holland biztonsági szakértők szerint a titkosító mobil jelentősen megnehezíti a holland rendőrség munkáját, a szervezet ugyanis évente legalább tizenkétezer telefont hallgat le. A titokszférát védelmező aktivisták azonban úgy vélik: az új készülék nem a terroristákat támogatja, hanem a szabadságot védelmezi. A Microsoft Windows operációs rendszert használó XDA telefont a tajvani High Tech Computer vállalat gyártja, két készülék körülbelül háromezer-ötszáz euróba kerül. A Cryptophone elképzelései szerint a készülékek exportját nem fogják korlátozni, ám erkölcsi bizonyítványt kérnek vásárlóiktól.

n Távirányítós vasutak A gépzsíros acélkabinokban robotoló vasutasok helyét hamarosan átveszik a kényelmes bőrfotelből irányító irodai munkások, akik a számítógépek és a Wi-Fi rendszerek segítségével indítják útnak az áruszállító gépszörnyeket. A drót nélküli adatátvitelt biztosító Wi-Fi technológia először idén augusztusban jelent meg az amerikai vasúthálózatokon, de előnyeit eddig csak az utasok élvezhették. A kaliforniai ACE vasúttársaság és a PointShot Wireless azért építette ki a hálózatát, hogy a Szilícium-völgy kisvárosok között ingázó infomunkásai munkába menet is internetezhessenek. Az új-mexikói Burlington Northern and Santa Fe (BNSF) vasúttársaság azonban nemrégiben felfedezte, hogy a Wi-Fi a vonatok távirányítására is alkalmas lehet. Bár a vállalat mozdonyai az egész amerikai kontinenst bejárják, a rádiós technológiát egyelőre csak a rendezőpályaudvarok és szerelőcsarnokok környékén használják. A BNSF szerint ez a módszer a korábbinál sokkal hatékonyabb, mert így egyszerre több szerelvényt lehet mozgatni, és sokkal biztonságosabb, mint amikor mozdonyvezetőkre bízzák ugyanezt a munkát. A számítógép előtt ülő irodai vasutasok pontosan azt láthatják a kijelzőn, mint amit a vezetőfülkéből látnának, még a kürtöt is megszólaltathatják.

n Ezer év törvényei A CompLex CD Jogtár kiadója bejelentette, hogy ingyenesen hozzáférhetővé tette honlapján az összes eddigi magyar törvényt. A webes adatbázis alapján bárki áttekintheti nemcsak a mai jogszabályokat, de az elmúlt ezer év törvényeit is a www.1000ev.hu címen.

n DVD után iTunes A DVD másolásvédelmének feltöréséről elhíresült norvég tinédzser, Jon Lech Johansen az Apple iTunes számait is szabadon másolhatóvá tette. Johansen szoftvere nyílt forráskódú, tehát bárki megismerheti a működését. Az Apple az iTunes áprilisi indulása óta több mint tizenhétmillió számot értékesített. Johansen és a hollywoodi stúdiók pere még mindig tart.

n Lúgos lények Amerikai kutatók Chicago közelében a szennyezett talajvízben olyan baktériumokra bukkantak, amelyek szélsőségesen lúgos körülmények között is életben maradtak. A szennyezett víz regisztrált pH-értéke 12,8 volt, vagyis annyira erős lúgban élnek a baktériumok, mintha marónátronban vagy padlólemaróban úszkálnának.

n Ebolaoltás Megkezdték az embereken történő kísérleteket az Ebola-vírus ellen kifejlesztett oltóanyaggal az Egyesült Államokban. Az első oltást múlt kedden adták be egy önként jelentkezőnek - közölte az allergiás és fertőző betegségeket kutató amerikai intézet (www.niaid.nih.gov) igazgatója. A most induló kísérletben két tucat önkéntes vesz majd részt.

n Megsemmisült kémműholdak Műszaki problémák miatt meghiúsult két japán kémműhold felbocsátása. Az űreszközök feladata az észak-koreai rakéták jelentette fenyegetés nyomon követése lett volna. A hordozórakéta startja után nem sokkal az irányító központ aktiválta az önmegsemmisítést a kiegészítő rakéták meghibásodása miatt.

Figyelmébe ajánljuk