Direkt36: Khm, Lantos Csabának is volt ciprusi cége

  • narancs.hu
  • 2023. november 14.

Belpol

Pont, amikor a tulajdonában lévő Heti Válasz ciprusi üzletelés miatt offshore-lovagozta Simor Andrást és másokat.

Lantos Csaba energiaügyi miniszternek is volt 2007-től ciprusi bejegyzésű cége, abban az időben, amikor a Fidesz, még ellenzékben offshore-lovagoknak nevezte a ciprusi gazdasági társaságok tulajdonosait – olvasható a Direkt36-nak a Telexen megjelent írásában.

A cikk a Bretonhorn Ltd. nevű társaságról ír, amely 2007 és 2009 között Lantos Csaba magyarországi vagyonkezelő cégének, a Futurmednek volt a tulajdonosa. Lantos az OTP Bank vezérigazgató-helyettesi székéből való távozása után a Futurmed révén kezdte építeni saját üzleti vállalkozásait. 

Az iratokból a cikk szerint kiderül, Lantos a saját pénzét átfolyatta a tulajdonában álló cégeken, a ciprusi cég közbeiktatásával, úgy, hogy abból haszna származzon. Mindez azért kellemetlen, mert az offshore üzletek világában a valódi tulajdonos elrejtésének technikája fontos módszer, és mostanában derült ki, ilyen módon maradt titokban, hogy az orosz milliárdos, a Putyinnal is összehozott Roman Abramovics milyen cégeket birtokolt.

Lantos ciprusi érdekeltségére a Tényfeltáró Újságírók Nemzetközi Konzorciuma (ICIJ) és a Paper Trail Media nevű német tényfeltáró szerkesztőség által vezetett nyomozás révén derült fény. Az is kiderült, hogy a 2000-es években a magyar üzleti elit tagjai szívesen használták a ciprusi lehetőségeket, így a kiszivárgott fájlok között vannak olyan iratok, amelyek tényleg a Bajnai Gordonhoz kötődő Wallis csoport és Simor András korábbi jegybankelnök üzleteiről szólnak. 

Lantos az idő tájt is tagja volt a Fidesz hátországának, és

a Heti Válasz tulajdonosaként akkoriban üzletelt Cipruson, amikor a lap keményen támadta Simort és másokat is – a ciprusi cégeik miatt.  

A miniszter a Direkt36 kérdéseire nem kívánt válaszolni, ahogy a miniszterelnök hivatala sem.

A címlapképen Lantos Csaba energiaügyi miniszter beszédet mond az Opus Titász Zrt. Debrecen nyugati határában megépült Macs 132/22kV-os áramhálózati alállomásának átadásán 2023. október 10-én.  Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk