Kincses Gyula nem indul újra a Magyar Orvosi Kamara elnöki posztjáért

  • narancs.hu
  • 2023. november 15.

Belpol

Úgy tűnik, már meg is van az utódja.

Nem indul újra a Magyar Orvosi Kamara elnöki posztjáért a szervezet jelenlegi vezetője, Kincses Gyula – derül ki a MOK kedd esti Facebook-közleményéből.

Kincses így indokolta távozását: „Úgy gondolom, hogy a Kamara következő éveiben a folytonosságot biztosító, de új, dinamikus, a tagokhoz közelebb élő elnökre van szükség.

A kamarai elnök elmondása szerint a nyugdíjas életbe tér vissza, de szerinte a regnáló elnökség teljesítette két legfontosabb célkitűzését:

„A MOK-ot kihoztuk az árnyékból, a közélet és az egészségpolitika ismert és elismert szereplőjévé tettük.”

Kincses hozzátette, a szervezeti átalakításban is értek el eredményeket, de ott még van munka, a kötelező kamarai tagság eltörlése pedig „mélyrehatóbb és felgyorsított változásokat követel”. Kincses szerint utódjának ezen felül olyannak kell lennie, „akire az árnyéka sem vetül a politikai kötődésnek, magas szintű orvos-szakmai ismeretekkel rendelkezik, a kollégák között él, személyes tapasztalásokból ismeri a tagok gondjait, problémáit”, a poszt alapján egyébként jelenleg az eddigi alelnök, Álmos Péter az egyetlen jelölt erre a pozícióra.

A MOK és a minisztérium között az idei év elején romlott meg a viszony, miután a kormány különösebb egyeztetés nélkül kezdte átalakítani az ügyeleti rendszert. Akkor a MOK vezetésével tiltakoztak az orvosok, amire megtorlásképp a kormány eltörölte a kötelező kamarai tagságot.

 

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk