„Szórakoztató műsor” – mondta Rogán a Parlamentben

  • narancs.hu
  • 2023. november 14.

Belpol

A miniszter a gazdasági bizottság ülésén elpöttyintette, a kormány feljelenti a Datadatot.

Több mint egy órán át kérdezték az ellenzéki képviselők Rogán Antalt, a Miniszterelnöki Kabinetirodát vezető minisztert az Országgyűlés Gazdasági Bizottságának ülésén, erre célozhatott a politikus, amikor Bánki Erik (Fidesz–KDNP) bizottsági elnöknek úgy jellemezte a meghallgatását, hogy „a szokásos szórakoztató műsor volt”. 

Rogán Antal a Telex tudósítása szerint beszámolt arról, hogy benyújtják a digitális állampolgárságról szóló törvényjavaslatot, ehhez módosítani fogják tavasszal az Alaptörvényt is. A leendő jogszabály lehetővé teszi az elektronikus aláírás használatát és az elektronikus azonosítást egy mobilapp segítségével. Ezzel az a cél, hogy egyszerűbb legyen a hivatalos ügyek intézése, a gépkocsiátírástól a horgászengedély-váltásig. Terveznek elektronikus postaszolgáltatást és dokumentumtárat. 

Tordai Bence (Momentum) kérdésére, amely a kínai állam adatgyűjtési és megfigyelési gyakorlatára vonatkozott, a miniszter úgy reagált, hogy a digitális állampolgársággal kapcsolatban a dán példát tanulmányozták, és az új lehetőség nem jelent semmilyen kockázatot, mert aki nem akar élni vele, annak nem kell letöltenie az applikációt. Nem tud majd többet az állam az emberekről, csak azokhoz az adatokhoz fér hozzá könnyebben, amelyeket eddig is tárolt – mondta Rogán. 

A Torsai Bencével folytatott vitája közben a miniszter azt is elmondta, a kormány feljelentést tesz a Datadat ellen, mert azt feltételezi, hogy az ellenzék választási kampányát segítő szervezet jogosulatlanul tárolta az állampolgárok adatait.

Szigetvári Viktor, a Datadat ügyvezetője emiatt kedden közleményt adott ki. Azt írta, a szervezetének nincs, nem is volt adatbázisa a magyar választókról, az ügyfelek adatait a magyar törvényeknek és a nemzetközi adatvédelmi szabályoknak megfelelően kezelték. A Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság tíz vizsgálatot indított ellenük, de nem állapított meg jogszabálysértést. 

Rogán Antal, szintén Tordai Bence kérdésére válaszolva azt mondta, a Völner–Schadl-ügy lerágott csont, és zajlik a bírósági eljárás, az embereket szerinte jobban érdekli, hogy a Karácsony Gergely-féle 99 Mozgalomnak honnan lett 506 millió forintja.

A felvetésre, hogyan alakult úgy, hogy a Magyar Turisztikai Ügynökségtől ötszázszor több pénzt kaptak turizmusfejlesztésre a fideszes vezetésű önkormányzatok, mint az ellenzékiek, a miniszter azt mondta, nem politikai alapon válogattak, hanem az alapján, hogy a pályázó véghez tudja-e vinni, amit tervezett.  A támogatások többsége azért ment a Balaton-parti vállalkozásokhoz, mert évente két és fél millió ember nyaral a Balatonnál.

A miniszter állította, hogy ez a kormány reálértékben nem költ többet kommunikációra, mint a 2010 előtti, csak most központilag, egy helyről intézik a kormányzati hirdetéseket. Csárdi Antal (LMP) megkérdezte, jutalom volt-e Kobza-Kunfalvi Nóra TV2-es riporter számára, hogy felvették dolgozni a Miniszterelnöki Kabinetirodához. Rogán azzal felelt, Kálmán Olga politikai szerepvállalására célozva, hogy a kormány sem kommentálta, amikor egy újságíró feltűnt Gyurcsány pártjánál. 

Mellár Tamás, a KSH korábbi elnöke azt kérdezte, mi indokolta, hogy a KSH „a propagandaminisztérium alá” került, talán azért történt így, mert „jó adatok kellenek”? Rogán úgy felelt, hogy az ellenzék azokat a statisztikai adatokat szereti használni, amelyek tetszenek neki, Mellár pedig azóta nem tartja függetlennek a hivatalt, amióta nem ő vezeti.  Ám Rogán már kezdeményezte, hogy a KSH kerüljön az Országgyűlés hatáskörébe. Ezzel, ha megvalósul, a magyar statisztikai hivatal lesz az egyik legfüggetlenebb intézmény Európában.

 

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk