Dobrev Klára állítja: A köztársasági elnök magyar termőföldeket játszott át külföldi kézre

  • narancs.hu
  • 2024. május 22.

Belpol

A Sándor-palota közleménye szerint Sulyok Tamás mindenben a hatályos jogszabályoknak és ügyvédi esküjének megfelelően járt el.

Súlyos vádakat fogalmazott meg Sulyok Tamással szemben a DK-MSZP-Párbeszéd EP-listavezetője. Dobrev Klára mai  sajtótájékoztatóján dokumentumokkal együtt állította, hogy a köztársasági elnök egy „köztörvényes bűnöző”, aki ügyvédként törvényellenesen, vélhetően bűnszervezetben játszott át magyar termőföldeket külföldieknek „pénzért, strómanokon és zsebszerződéseken keresztül”.

Kálmán Olga DK-s parlamenti képviselő úgy fogalmazott, „kétségbevonhatatlan bizonyítékok vannak a kezükben”.

Dobrev Klára szerint Sulyok Tamás ügyvédként a csongrádi földmaffia fontos figurája volt. A maffia üzletei Szeged környékén 1000 hektárt érintettek, ezeket 3-4 ügyvéd részvételével árusították ki, volt, aki az ajándékozást, a más a kölcsönszerződést ellenjegyezte.

A magyar termőföldek külföldi kézre juttatása mindig is bűncselekmény volt, de 2014-ben éppen az Orbán-kormány tette ezt külön tényállássá a Btk.-ban.

Dobrev Klára egy 103 hektáros termőföldet emelt ki, amely esetében állítása szerint mindent Sulyok Tamás csinál. A területet előbb egy Gyuris Gyula Ernő nevű stróman vette meg, aki az ügyvéd segítségével Kocsis Lászlónak ajándékozta a földet. Ez a férfi rögtön kötött egy kölcsön- és jelzálogszerződést az Agronómia Kft. nevű céggel, amely mögött már külföldiek, Franz Kirchmayr, Ernst Kirchmayr és Alois Kirchmayr álltak, akik törvényesen nem szerezhették volna meg a területet.

Az Agronómia Kft. egyszerre szerezte meg a haszonélvezeti jogot és a jelzálogot, így a törvénytelenül szerzett földet már senki sem tudja elvenni. Az egyik zsebszerződésben ez szerepel: „A magyar földtörvény szerint olyan cég, mint az Agronómia Kft. jelenleg nem lehet vevő, így annak ügyvezetője, Gyuris úr járt el a cég megbízásából az ingatlanvétel ügyében.”

Dobrev a sajtótájékoztatón felszólította Sulyok Tamást, hogy mondjon le, majd bejelentette, hogy akár megteszi ezt, akár nem, ő csütörtökön a Legfőbb Ügyészségen átadja az iratokat, majd 10:30-kor a sajtónak is átadja a papírokat az ügyészség épülete előtt.

 
Dobrev Klára
 

 

A Sándor-palota reakciója

A köztársasági elnök hivatal rágalmazást említ, és hangsúlyozza, hogy Sulyok ügyvédként mindenben a törvények szerint járt el. Közleményük az alább teljes egészében olvasható.

„Dr. Sulyok Tamás köztársasági elnök több, mint 10 éve nem gyakorolja ügyvédi hivatását. Ügyvédi tevékenysége során mindenben a hatályos jogszabályoknak és ügyvédi esküjének megfelelően járt el. Dr. Sulyok Tamásnak nincsen takargatnivalója. Törvénybe ütköző szerződés megkötésében soha nem működött közre. Az államfő állampolgárként, jogászként, alkotmánybíróként és a testület elnökeként is bízott, és bízik most is a magyar igazságszolgáltatás rendszerében. Az államfő a mesterségesen felkorbácsolt politikai hangulat ismeretében nem lepődik meg a személyét ért támadáson, egyúttal az elhangzott rágalmakat a választási kampány részének, mindazonáltal rendkívül tisztességtelennek tartja, és határozottan visszautasítja. A rágalmazóval szemben a Sándor-palota megteszi a megfelelő jogi lépéseket.”

A köztársasági elnökről tulajdonképpen beiktatásakor botrányos részletek derültek ki: korábban hazudott apja nyilas múltjáról, aki pedig zsidóktól elvett vagyont igényelt 1944-ben

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk

Mindent megértve

  • - minek -

Sok tekintetben szabálytalan Beth Gibbons élete és pályafutása, ugyanakkor a néha szokatlan fordulatok sok mindent elárulnak a sikerek, de a visszavonultságban eltöltött időszakok értelméről, titkairól is.

Palackposta

A magyarországi holokauszt 80. évfordulójára összeállított kiállítás több, bár nem feltétlenül eltérő nézőpontot és értelmezést rendel egymás mellé.

A létezés sötét ünnepe

  • Kiss Annamária

Perovics Zoltán színháza a megalapítástól kezdve, vagyis már a 90-es évektől kutatja a hiteles színházi jelenlét mibenlétét.

Hogyan nyerhetjük meg az Európa-bajnokságot?

Még most sem késő, szólunk. Az európai parlamenti és önkormányzati választás előtt Magyarország miniszterelnöke, Orbán Viktor bement az egyik tévéjébe (a legrégebbibe), ahol megnyilatkozott az egyik műsorvezetőjének (a legrégebbinek), s egyéb fontos mondandói (háború lesz, háború lesz, háború lesz, hrrrrrgggrrrxx!!!) mellett természetesen a védjegyének számító szenvedélyére is szót kerített: a labdarúgásról beszélt.

Végtelen frontok

Új frontot nyitott az orosz hadsereg május 10-én Harkivtól északra. Az ukrán védelmet felkészületlenül érte a támadás, sokan a katonai és a politikai vezetést hibáztatják, az elemzők pedig az orosz szándékot igyekeznek megérteni. Ha a háború menetét nem is változtatja meg ez a támadás, számos jelentős elmozdulásra mégis felhívja a figyelmet.

Kifelé legény

Törökország a Közel-Kelet nagy játékosa, senki sem nézheti levegőnek – legalábbis ezt üzenné Ankara serény külpolitikája. Ám a külvilág felé mutatott erős ország képe egyre hamisabb. A belső problémák lassan felemésztik az elnök rendszerét.

 

A holnap pajzsa

  • Szabó Attila

Az új európai uniós médiatörvényről, az EMFA-ról (European Media Freedom Act), s arról, hogy hozhat-e az elfogadása bármi jót Magyarország számára, e lap hasábjain nemrég Polyák Gábor írt figyelemfelkeltő, de lemondó hangvételű cikket. 

 

A többi dráma

Átalakítja a legendás drámatagozatos oktatást a szentesi Horváth Mihály Gimnáziumban a tankerület és az igazgató – utóbbi most fideszes önkormányzati képviselő lett. Az érintettek a szülői értekezleten hiába kérdeztek, hivatalos leveleikre sem kapnak választ.

„Passzívan tűrni kényszerülnek”

Akkugyárak melletti lakhatásról, kőbánya és függőhíd alatt „felejtett” emberekről, a rendeleti kormányzás salátatörvényeiről és az elmúlt évek jogalkotási gyakorlatának „mellékhatásairól” beszélgettünk a Magyar György és Társai Ügyvédi Iroda vezetőjével és munkatársával.

Mint a golyó

Győztes, de a saját elvárásaihoz és korábbi eredményeihez képest rosszabbul teljesítő Fidesz, egy néhány hónapja feltűnt párt vártnál is jobb eredménye, a parlamenti ellenzék látványos összecsuklása – első ránézésre erről árulkodnak a vasárnapi két választás számai. Pillantsunk rájuk másodjára is.