Kötelező maszkviselés a tömegközlekedésben: még kivárnak a nagyvárosok

Belpol

Egyelőre sehol sem kell a buszokon, villamosokon maszkot hordani, jóllehet szakemberek ezt javasolják.

A koronavírus tájékoztató oldal legfrissebb adatai szerint az elmúlt 24 órában 17-en hunytak el és 455 új fertőzöttet igazoltak, amivel a járvány kezdete óta összesen 829 911-en betegedtek meg hivatalosan Magyarországon, a koronavírusban elhunytak száma pedig 30 320. (Utóbbi adat az egyik legrosszabb a világon, ha a lakosság számához viszonyítjuk a halálozások arányát.) Jelenleg itthon nincs életben a koronavírus-járvány terjedését gátló szigorú intézkedés - eltekintve néhány olyan szabálytól, mint például az, ami szerint bizonyos rendezvényeket csak védettségi igazolvány birtokában lehet látogatni. Nem kötelező a maszkhasználat sem. Orbán Viktor miniszterelnök maga mondta szeptember 17-ei rádióinterjújában, amikor a maszkhasználat kötelezővé tételéről kérdezték: „Ha valaki úgy érzi, hogy ez segíti, és hogy ha ezzel nem fertőz meg másokat, akkor hordja a maszkot, (...) de a megoldás nem ez.” A kormány két dolgoz hangsúlyoz folyamatosan: hogy a koronavírus ellen az oltás nyújt védelmet, illetve a járvány megállításához kiemelten fontos az egyéni felelősség.

Pedig a maszkhasználat fontosságáról egyre többen beszélnek az utóbbi időben. A Magyar Tudományos Akadémia elnöksége hétfőn adott ki közleményt, amiben hangsúlyozta, zárt térben, rendezvényen, tömegközlekedési eszközön mindenki viseljen orrot és száját egyaránt eltakaró maszkot. A Magyar Orvosi Kamara még szeptember közepén fejtette ki az álláspontját a kérdésben; e szerint a lakosság védje magát és embertársait azzal, hogy kéri az oltást, maszkot hord, távolságot tart, rendszeresen kezet mos. Kemenesi Gábor virológus, a pécsi Virológiai Nemzeti Laboratórium adjunktusa pedig egy Facebook-bejegyzésben azt írta a közelmúltban, hogy „én használok maszkot és mindenki mást is erre buzdítok, a tudomány eredményeire alapozott szakmai álláspont jelenleg ez”. 

A miniszterelnökével ellentétben a szakemberek egyöntetű véleménye tehát az, hogy a maszkhasználat elengedhetetlen a negyedik hullám megfékezéséhez. Különösen a zárt térben, így a tömegközlekedési eszközön történő maszkviselést szorgalmazzák. Éppen ezért megkérdeztük a tömegközlekedési szolgáltatást üzemeltető városok önkormányzatait, hogyan viszonyulnak a járműveken történő kötelező maszkviseléshez.

„A maszkviselés szabályozását a Kormány a 484/2020. (XI. 10.) Korm. rendelettel saját hatáskörébe vonta, a helyi önkormányzatok számára további jogalkotásra szóló felhatalmazást nem adott.” Ezt a Főpolgármesteri Hivatal válaszolta megkeresésünkre. (E rendelet csupán azt írja elő, hogy az egészségügyi és a szociális intézmény területén érvényes maszkviselési szabályokat a két területért felelős miniszter határozza meg - a szerk.) Emlékezetes ugyanakkor: tavaly a járvány első hullámában Karácsony Gergely főpolgármester - jóval a kormány hasonló intézkedései előtt - elrendelte, hogy a fővárosi közösségi közlekedési járatokra csak maszkban lehet felszállni.

„Miskolc önkormányzata folyamatosan figyelemmel követi a járványhelyzet alakulását annak érdekében, hogy ha szükségessé válik, azonnal cselekedni tudjunk” – válaszolta megkeresésünkre az önkormányzat sajtóosztálya. A tájékoztatás szerint a város minden háztartása két darab többször használható, fertőtlenítő maszkot kapott az önkormányzattól. Emlékeztettek: a második-harmadik hullám idején Miskolcon volt az egyik legszigorúbb közterületi maszkviselési szabályozás, ugyanis „néhány kivételtől eltekintve mindenhol kötelező volt orrot és szájat egyaránt eltakaró védőmaszk használata a közterületeken is”. 

„Miskolc város vezetése most is készen áll arra, hogy ezeket az intézkedéseket – ha kell, akár szigorítva is – bármikor ismét életbe léptesse, amennyiben ezt a járványhelyzet indokolja”

– írta az önkormányzat. 

A debreceni polgármesteri hivatal azt közölte lapunkkal, a város önkormányzata folyamatosan figyelemmel kíséri a járványügyi helyzet alakulását, viszont álláspontjuk szerint „a jelenlegi állapot nem indokolja a maszkviselés kötelezővé tételét, de amint ezt szükségesnek érzi az önkormányzat, meg fogja hozni az erről szóló döntést”.  „Javasoljuk a DKV Zrt. járataink utazóknak, hogy aki teheti, viseljen maszkot” – írták.

A Narancs.hu megkeresett olyan megyeszékhelyeket is, mint Győr, Pécs és Szeged, de ezidáig nem kaptunk tőlük válaszokat. 

Kedves Olvasónk!

Elindult hírlevelünk, ha szeretné, hogy önnek is elküldjük heti ajánlónkat, kattintson ide a feliratkozásért!

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők! De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Figyelmébe ajánljuk