Egerbe is berobogott a dilivonat: a helyi Fidesz azzal riogat, hogy Soros felvásárolja a város civil szervezeteit

  • Magyar Krisztián
  • 2018. január 27.

Belpol

Mindegy, hogy mivel, csak lehessen szédíteni a népet.

Miskolc, Pécs, Debrecen és Szolnok után újabb megyei jogú városban fogadott el a fideszes többségű képviselő-testület (ál)nyilatkozatot a bevándorlás és Soros György ellen. A lapunk által látott előterjesztés – amelyet Habis László polgármester jegyez – egészen elképesztő indoklással vezeti fel a javaslatot, a városvezető így indít: Egerben már régóta sokszínű és aktív a civil élet, sok az önszerveződő közösség, éppen ezért közbe kell lépniük, és meg kell őket védeni attól, hogy

„(…) Soros György spekulációs ügyletekből származó vagyonából felvásárolja azokat és rájuk kényszerítse betelepítéspárti ideológiáját”.

Tehát a város polgármestere és a fideszes többség egyenesen retteg attól, hogy bekopogtat Soros György vagy valamely képviselője, és vételi ajánlatot tesz például – az Egri Civil Kapu adatbázisa szerint tényleg létező – Agria Alkoholizmus Ellenes Klubra, az Egri Folt-Tündérekre, vagy megtetszik neki az Egri Linux Baráti Kör, és ezentúl velük hozatja be majd migránsok ezreit a hevesi megyeszékhelyre.

Orbán és Habis

Orbán és Habis

Fotó: MTI

Az előterjesztés bevezetőjében aztán szerepelnek azok az agymenések is, amelyek a többi város hasonló dokumentumaiban: attól félnek, hogy migránstábor alakul ki Egerben, és Soros György bevándorlásszervező irodákat nyit, és ez a terve „valamennyi magyar településre, így Egerre is rendkívül veszélyes, hiszen veszélybe kerülne a mindennapok biztonsága”.

A közgyűlés csütörtöki ülésén a szavazás előtt előkerültek a fideszes propagandagépezet milliószor elpufogtatott paneljei, de a kormánypárt helyi szervezetének elnöke azért igyekezett azokat is túlszárnyalni, és – a Heol.hu tudósítása szerint – kijelentette: csakis azért nincsenek menekültek most Egerben, mert a kormány megvédte a határokat. Martonné Adler Ildikó aztán utalt arra is, hogy azok az ellenzéki képviselők, akik nincsenek velük egy véleményen, talán hazaárulók. Végül a fideszesek és három független – közülük ketten korábban jobbikos színekben politizáltak – helyi politikus megszavazta az állásfoglalást, a három baloldali képviselő nem voksolt.

Érdekes színfoltja volt az egri határozathozatal előzményeként egy nyílt levél, amelyet néhány nappal a szavazás előtt közölt az Egri Ügyek nevű helyi portál. A levelet egy egri civil, F. Gál Sándor írta, aki egyebek közt kiemelte: „(…) A gyűlölködés, a megosztottság, a munka világában tetten érhető értékválság, a közösség értékteremtő erejének devalválása, a filantrópia szellemiségének szelektív engedélyezése, a közömbösség terjedése, az egyre növekvő fantom, az állam mindenekfelettisége sötét időket idéz”, és egy új határozati javaslatot ajánlott a képviselőknek, amelyből kimaradtak volna az uszító és félrevezető részek. A levél nyilvánosságra kerülése után a helyi civil szervezetek többségét tömörítő Egri Civil Kerekasztal elnöke nem győzött elhatárolódni, és igyekezett leszögezni, hogy ez nem a szervezet, hanem csak az egyik alapító tagjuk véleménye.

Az már korábban kiderült, hogy az egri fideszes politikusok mindent megtesznek, ha a haza védelméről van szó: tavaly januárban Nyitrai Zsolt országgyűlési képviselő posztolt egy fotót Simicskó István honvédelmi miniszterrel, amelyhez ezt a kommentárt fűzte: „Megvédjük az országot.”

false

 

Fotó: Nyitrai Zsolt Facebook-oldala

A Honvédelmi Minisztérium végül nem győzött magyarázkodni, ezt találták ki: a két politikusról készült fénykép „csupán egy, a harcművészeti múltjukra utaló közös emlékfotó és elkészültének általa (mármint Simicskó István) ismert célja ennek megörökítése volt”. Aztán hozzáteszik, hogy a fotó és a hozzá közölt kommentár „semmilyen módon nincsenek összefüggésben a médiában megjelent cikkek tartalmi elemeivel és nem tükrözik a honvédelmi miniszter álláspontját”.

Szolnok is észbe kapott: elítélik „Soros civiljeit"

Beálltak a sorba. Miskolc, Pécs és Debrecen után Szolnok városvezetésének is leesett a tantusz: mégiscsak muszáj elítélni „Soros civiljeit”. Na, melyik buzgó település lesz a következő? A decemberi kinyilatkoztatási hullám után a lemaradók egyikeként most a szolnoki közgyűlés határozatban utasította el „Soros civiljeinek támogatását” és azt, hogy a városban bevándorlást szervező iroda (!)

 

Neked ajánljuk

Kártyaszámolás

A film felér egy szerencsejáték-mesterkurzussal, amennyiben nemcsak egy black jack- vagy egy pókerparti lefolyásának logikáját mutatja be és érteti meg már-már tudományos alapossággal, de a nagy tétekben folyó és nagy közönséget vonzó bajnokságok álságos világába is hasonlóan leleplező attitűddel avat be. Viszont a film nem erről szól.

Prága romokban

Lehet szó bármilyen titokban kiszivárgó kódról, nemzetközi összeesküvésről vagy világot fenyegető veszélyről, ha a főhőst nem James Bondnak hívják, a büdzsé aligha érheti el a több száz millió dollárt. 

Halandó érzékiség

A galériák nyári kiállításai sokszor az úgynevezett „könnyed” témákra fókuszálnak – a fő sláger a növényvilág. Az idén három ilyen kiállítással is találkozhattunk, de mind különböző módon közelítette meg a tárgyát.

Bartóki billentés

  • Csabai Máté

Ha volna időgépem, biztos visszamennék, hogy halljam Bach orgonajátékát, Beethovent és Lisztet a zongoránál, na meg Bartók Bélát. Utóbbi – ha nem is élőben való – meghallgatásához elég egy egyszerűbb masina is: a nevezetes „barna lemezeken” ugyanis bárki megismerkedhet azzal, hogyan billentett a mester: az 1982-ben megjelent tizenhárom korongon Scarlattitól Beethovenen át Kodályig és persze a saját műveiig végigzongorázza a zenetörténet tetemes részét.

Hajókórház a járványszigetnél

Szőcs Petra csaknem tíz éve megjelent első verseskötetét annak szürreális, groteszk, fantasztikumba hajló stílusa tette emlékezetessé. A Kétvízközben bármi megtörténhetett, különösebbnél különösebb családtagok bukkantak föl, és a beszélő, ha úgy tartotta kedve, kiugrott a harmadik emeletről a szemetes­zsákkal. 

Kint is, bent is

Hogyan egyeztethető össze a szépség- és divatipar túlszexualizált világa a feminista, kapitalizmuskritikus megnyilvánulásokkal? Mennyiben mutathat fel hiteles elbeszélői pozíciókat annak a szerzőnek az első kötete, akinek írói tevékenysége eddig legfeljebb Instagram-posztokban nyilvánult meg? 

Palackposta a porból

Izgalmasan telt a múlt hét: a magyar közélet jobbára az ország miniszterelnökének nagy pillanatával volt elfoglalva. E nagy pillanat pedig Dallas egén ragyogott fel, amikor is Orbán beszédet mondhatott a republikánosok idei nagy összeröffenésén. Fél Amerika hegyezte a fülét, hogy mit akarhat ez a furcsa idegen! A Hungarian cowboy! Vagy nem hegyezte, mármint nem a fél Amerika hegyezte, csak néhány ebédidőben arra lófráló bámész alak, akinek tényleg nem volt dolga.

Caligula lova

Lázár János miniszter korábbi sofőrje, a vasárnap megválasztott mártélyi polgármester, Ambrus István dolgozni is akar. „El kell kezdeni dolgozni. Van mit csinálni Mártélyon” – idézte az időközi választás győztesét a Promenad24 nevű kormánypárti híroldal.

A didergő király

A létező orbánizmusban embernek, állatnak sem egyszerű az élete, de most a fák is rá fognak baszni. Meg mindenki más. Mondjuk fának sosem volt jó lenni a hazában, de most, hogy Orbán Viktor pánikba esett a fenyegető energiakrízis miatt, vagy legalábbis úgy tett, mintha abba esett volna, tényleg elkezdhetnek rettegni.

Demagógiára demagógia

Belátom, a politikusoknak nehezebb hallgatniuk, mint az egyszerű halandónak, mivel tőlük folyamatos reakciót vár el a választóközönségük. Különösen akkor, ha „helyzet” adódik, például amikor a kormány kellemetlen intézkedésekkel traktálja a népét. Még akkor is, ha hatalomra kerülve maguk is hasonló lépé­sek­re kényszerültek volna, pedig ilyenkor talán bölcsebb volna hallgatni.