Népszava: rekordot döntött az állami adósságállomány

  • narancs.hu
  • 2022. november 28.

Belpol

A lejárt adósság kétharmada a kormányhivataloknál, a rendőrségnél és a Belügyminisztériumnál halmozódott fel.

A közintézmények lejárt adóssága 120,5 milliárd forintra ugrott, mivel a költségvetési intézmények októberben gyakorlatilag nem fizethették ki a szolgáltatók, a szállítók számláit – írja a Népszava. Ezzel a kormány beállította minden idők legnagyobb tartozási rekordját, ugyanis 2013-ban 120,9 milliárd forinton tetőzött az adósságállomány. 

A lap emlékeztetett, ilyen gyors havi eladósodásra (42,1 milliárdos) még soha nem volt példa, ahogy arra sem, hogy a költségvetési intézményi körben teljes kifizetési stopot rendeljenek el, függetlenül attól, hogy az adott szolgáltatást igénybe vette-e az állam vagy sem.

Az év elején 25 milliárd forint volt a közintézmények lejárt adóssága, júliusra ez közel megduplázódott, 47 milliárd forint lett, a kövező három hónapban újra duplázódott az adósság, vagyis egyre inkább romlott a költségvetési intézmények pénzügyi helyzete. Új jelenség, hogy a költségvetési intézményeknél megjelent a körbetartozás, ugyanis ezek közül egyesek már egymás felé sem fizetnek. A közintézményeknek az áruszállítók felé van a legtöbb tartozása (75 milliárd), ezt követik a ki nem fizetett egyéb számlák 24 milliárd forint értékben, és csak harmadik helyen van a rezsitartozás 11 milliárddal.

A kormányhivatalok adóssága 11,7 milliárdra ugrott, egyetlen hónap alatt közel 5 milliárd forinttal nőtt a tartozásuk, míg a Belügyminisztérium kifizetetlen számlái ugyanennyi idő alatt nulláról 4 milliárd forintra emelkedtek. A rendőrség lejárt tartozása október végén elérte 20,7 milliárd forintot, ez 5 milliárd forintos növekedés egyetlen hónap alatt. A büntetésvégrehajtásban sem sokkal jobb a helyzet, itt 6,1 milliárd forintjukra várnak a beszállítók, ami ez 1,4 milliárdos növekedés egyetlen hónap alatt.

Az oktatásban is látványos a nemfizetés, a tankerületek adóssága egyetlen hónap alatt megháromszorozódott és 6,1 milliárd forintra ugrott, de a behajtószerv is fizetési problémákkal küzd. A Nemzeti Adó- és Vámhivatal adóssága az elmúlt három-négy hónapban épült fel, és immár 4,8 milliárd forintra rúg. 

A Magyar Államkincstár jelentése szerint az 582 költségvetési intézményből 489 jelentett lejárt tartozást, vagyis a közintézmények közel 85 százaléka, ami arra utal, hogy széleskörű fizetési problémák vannak a költségvetésben.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk