A devizaalapú hitelek utóélete

„Eladtatok bennünket!”

Belpol

Több százezer devizahitelest megmentett a csődtől – ezt állította a kormány egy évtizede. Sok károsult azonban azóta is pereskedik. Mivel nem nagyon bíznak a magyar bíróságban, elkísérik egymást a tárgyalásokra.

 

Keresni kell egy nagyobb tárgyalótermet – erre jutott Szabó Tamás, a Szegedi Járásbíróság bírája szeptember 27-én, amikor látta, hogy Szécsi Istvánnak és feleségének az MBH Bankkal szemben zajló pere a felperesek és ügyvédjük mellett egy videóst, egy újságírót, egy fotóriportert és még öt embert érdekel. Utóbbiak Szécsi István Facebook-bejegyzése nyomán jöttek el – sorstársak. A devizaalapú hitelekben bennragadt emberek úgy érzik, nap mint nap tapasztalják a közömbösséget ügyükkel szemben. A legtöbben közülük ezért nem csak a Facebookon tartanak össze, személyes jelenléttel is biztosítják egymást a támogatásukról.

Szécsi István, a szóban forgó ügy felperese is szolidáris a többiekkel. A YouTube-on látni a videót, amelyet Orbán Viktor 2017. januári szegedi látogatásakor készített a Délmagyar.hu.

A miniszterelnök kiszáll a városháza előtt a mikrobuszból, Botka László polgármester és Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter fogadja. Kezet fognak, mosolyognak. Az utca túloldalán ekkor néhányan elkezdik skandálni: „Eladtatok bennünket!” A politikusok bemennek a kapun, az operatőrök érdeklődése a tüntetőkre irányul. Táblák vannak náluk, Szécsi István tartja az egyiket: „A kölcsön az, amit átadnak, és nem az, amit átszámítanak. Változó tőkeösszegű kölcsönt nem ismer a jog.” Szintén ő a YouTube-on egy 39 perces ­oktatófilmben elmagyarázza a saját példáján keresztül, miféle csapda a devizahitelezés, és mit lehet tenni ebben a helyzetben.

Szécsi István adótanácsadó, az adóhivatalnál dolgozott, a rendszerváltás után néhány évvel könyvelőirodát indított, amely ma is működik. Feleségével három gyermekük van. 2008 végén úgy döntött a család, bővítik a házat, ezért vettek fel az Allianz Banktól 22 millió forint, életbiztosítással kombinált, svájci frank alapú kölcsönt (az Allianz után ennek az ügyletnek a Takarékbank, majd az MBH Bank lett a gazdája). A cél az volt, hogy az életbiztosításból fizeti vissza a tőkét. A szerződés húsz évre szólt. A havi törlesztőrészlet 100 ezer forint, az életbiztosítás díja pedig 50 ezer forint volt. A közjegyzőnél kötött szerződés alapján 145 415 svájci frankról volt szó, de egy hónappal később, amikor a hitelt folyósították, csak 119 ezer svájci frank koppant, és a bank már a futamidő első évében elkezdte emelni a kamatot.

Ez egy remek cikk a nyomtatott Magyar Narancsból, amely online is elérhető.
Ha szeretné elolvasni, kérjük, fizessen elő lapunk digitális kiadására, vagy ha már előfizető, lépjen be!
Támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Neked ajánljuk