Elfogadta a parlament a Színház- és Filmművészeti Egyetem átalakításáról szóló törvényt, amivel megszűnhet a függetlensége

  • narancs.hu
  • 2020. július 3.

Belpol

Kétharmados sima ügy.

Kétharmaddal elfogadta a Fidesz-KDNP „A Színház- és Filmművészeti Egyetemért Alapítványról, a Színház- és Filmművészeti Egyetemért Alapítvány és a Színház- és Filmművészeti Egyetem részére történő vagyonjuttatásról” szóló törvényt. A Jobbik és a DK módosítóit leszavazta.

A parlament előtt délelőtt az egyetem hallgatói, oktató, más színházi emberek és az egyetem mellett kiálló civilek éneklős demonstrációt tartottak.

A kormány szerint „korszerű, világszínvonalhoz közelítő képzés” alakulhat ki az új működési formában. Az érintettek a törvény rohamtempóban történő elfogadása és a változásokra való felkészülésre kapott nagyon rövid határidő miatt tiltakoztak már egy ideje. Mint arról lapun is több cikkében már beszámolt, az egyetemet féltők legnagyobb aggodalma, hogy az intézményi vezetés fölé ültetett kuratórium magához vonja majd a rektor kinevezésének jogát, valamint hogy a szenátus feje fölött átalakítja az oktatást, vagyis nem érvényesül az egyetemi autonómia.

Az elmúlt hetekben számos kiállíás született a Színház- és Filmművészeti Egyetem mellett. Legutóbb több mint 70 művész állt ki az intézmény átalakítása ellen (az aláírók sora napról napra bővült), mire nemrég szintén 70 Fideszbarát színházi ember állt ki a modellváltás mellett. De megszólalt Vidnyánszky Attila is, aki lényegében tisztázta, miért is kell átalakítani az SZFE-t.

Figyelmébe ajánljuk