Elfogadták a főváros 2022-es költségvetését

  • narancs.hu
  • 2021. december 15.

Belpol

Karácsony Gergely szerint az elmúlt 30 évben nem volt példa arra, hogy ilyen költségvetést kelljen elfogadni.

A főváros elfogadta a 2022-es költségvetési tervet, ám az erről döntő ülésen Karácsony Gergely több erős állítást is megfogalmazott. Elmondása szerint 30 éve nem volt arra példa, hogy ilyen költségvetést kelljen elfogadni, pedig korábban is voltak olyan időszakok, amikor volt konfliktus a kormány és a főváros vezetése között - tudósít az ülésről az mfor.

A főpolgármester úgy fogalmazott:  mostani költségvetés egy féléves tervezet, amely nem tud és nem akar számolni azzal, hogy az iparűzési adó miatt kieső összeget nem kompenzálják.

Ki kell húznunk azért, hogy a fővárosi önkormányzat alapvető működését biztosító forrásokat kipréseljük a következő kormánytól, bárki is vezeti azt

- mondta el Karácsony. Kifejtette, hogy a kormány négyszeresére emelte a Budapest által fizetendő szolidaritási adót, a kukaholding pedig évente 5 milliárd forintot tart vissza a budapestiek által befizetett szemétdíjból, valamint az iparűzési adót másodjára felezik meg, arról, hogy Budapest ezért kompenzációt kapjon, egyelőre szó sincs.

A Fővárosi Közgyűlés rendeletében egyébként az önkormányzat költségvetési bevételét 297 milliárd forintban, kiadásait 410 milliárd forintban állapíták meg . teszi hozzá a 444.hu. Emellett a budapesti önkormányzat 6 milliárd 94 millió 37 ezer forintot fordít hiteltörlesztésre, az így keletkező 119 milliárd forintos hiányt pedig betétek 55 milliárd forintos bevételeiből, a hitelszerződések alapján lehívni tervezett 32 milliárd forintból, belföldi értékpapírok 32 milliárd forintos bevételeiből finanszírozzák.

Kedves Olvasónk!

Elindult hírlevelünk, ha szeretné, hogy önnek is elküldjük heti ajánlónkat, kattintson ide a feliratkozásért!

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők! De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Figyelmébe ajánljuk