Elfogadták a főváros 2022-es költségvetését

  • narancs.hu
  • 2021. december 15.

Belpol

Karácsony Gergely szerint az elmúlt 30 évben nem volt példa arra, hogy ilyen költségvetést kelljen elfogadni.

A főváros elfogadta a 2022-es költségvetési tervet, ám az erről döntő ülésen Karácsony Gergely több erős állítást is megfogalmazott. Elmondása szerint 30 éve nem volt arra példa, hogy ilyen költségvetést kelljen elfogadni, pedig korábban is voltak olyan időszakok, amikor volt konfliktus a kormány és a főváros vezetése között - tudósít az ülésről az mfor.

A főpolgármester úgy fogalmazott:  mostani költségvetés egy féléves tervezet, amely nem tud és nem akar számolni azzal, hogy az iparűzési adó miatt kieső összeget nem kompenzálják.

Ki kell húznunk azért, hogy a fővárosi önkormányzat alapvető működését biztosító forrásokat kipréseljük a következő kormánytól, bárki is vezeti azt

- mondta el Karácsony. Kifejtette, hogy a kormány négyszeresére emelte a Budapest által fizetendő szolidaritási adót, a kukaholding pedig évente 5 milliárd forintot tart vissza a budapestiek által befizetett szemétdíjból, valamint az iparűzési adót másodjára felezik meg, arról, hogy Budapest ezért kompenzációt kapjon, egyelőre szó sincs.

A Fővárosi Közgyűlés rendeletében egyébként az önkormányzat költségvetési bevételét 297 milliárd forintban, kiadásait 410 milliárd forintban állapíták meg . teszi hozzá a 444.hu. Emellett a budapesti önkormányzat 6 milliárd 94 millió 37 ezer forintot fordít hiteltörlesztésre, az így keletkező 119 milliárd forintos hiányt pedig betétek 55 milliárd forintos bevételeiből, a hitelszerződések alapján lehívni tervezett 32 milliárd forintból, belföldi értékpapírok 32 milliárd forintos bevételeiből finanszírozzák.

Kedves Olvasónk!

Elindult hírlevelünk, ha szeretné, hogy önnek is elküldjük heti ajánlónkat, kattintson ide a feliratkozásért!

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők! De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Figyelmébe ajánljuk

Fülsiketítő hallgatás

„Csalódott volt, amikor a parlamentben a képviselők szó nélkül mentek el ön mellett?” – kérdezte az RTL riportere múlt heti interjújában Karsai Dánieltől. A gyógyíthatatlan ALS-betegséggel küzdő alkotmányjogász azokban a napokban tért haza a kórházból, ahová tüdőgyulladással szállították, épp a születésnapján.

A szabadságharc ára

Semmi meglepő nincs abban, hogy az első háromhavi hiánnyal lényegében megvan az egész éves terv – a központi költségvetés éves hiánycéljának 86,6 százaléka, a teljes alrendszer 92,3 százaléka teljesült márciusban.

Puskák és virágok

Egyetlen nap elég volt ahhoz, hogy a fegyveres erők lázadása és a népi elégedetlenség elsöpörje Portugáliában az évtizedek óta fennálló jobboldali diktatúrát. Azért a demokráciába való átmenet sem volt könnyű.

New York árnyai

Közelednek az önkormányzati választások, és ismét egyre többet hallunk nagyszabású városfejlesztési tervekről. Bődületes deficit ide vagy oda, választási kampányban ez a nóta járja. A jelenlegi főpolgármester első számú kihívója már be is jelentette, mi mindent készül építeni nekünk Budapesten, és országszerte is egyre több szemkápráztató javaslat hangzik el.

Egymás között

Ahogyan a Lázár János szívéhez közel álló geszti Tisza-kastély felújításának határideje csúszik, úgy nőnek a költségek. A már 11 milliárd forintos összegnél járó projekt új, meghívásos közbeszerzései kér­dések sorát vetik fel.

Mit csinál a jobb kéz

Több tízmillió forintot utalt át Ambrózfalva önkormányzatától Csanádalbertire a két falu közös pénzügyese, ám az összeg eltűnt. A hiány a két falu mellett másik kettőt is nehéz helyzetbe hoz, mert közös hivatalt tartanak fönn. A bajban megszólalt a helyi lap is.

Árad a Tisza

Két hónapja lépett elő, mára felforgatta a politikai színteret. Bár sokan vádolják azzal, hogy nincs világos programja, több mindenben markánsan mást állít, mint az ellenzék. Ami biztos: Magyar Péter bennszülöttnek számít abban a kommunikációs térben, amelyben Orbán Viktor is csak jövevény.

„Ez az életem”

A kétszeres Oscar-díjas filmest az újabb művei mellett az olyan korábbi sikereiről is kérdeztük, mint a Veszedelmes viszonyok. Hogyan csapott össze Miloš Formannal, s miért nem lett Alan Rickmanből Valmont? Beszélgettünk Florian Zellerről és arról is, hogy melyik magyar regényből írt volna szívesen forgatókönyvet.

„Könnyű reakciósnak lenni”

  • Harci Andor

Új lemezzel jelentkezik a magyar elektronikus zene egyik legjelentősebb zászlóvivője, az Anima Sound Sys­tem. Az alapító-frontember-mindenessel beszélgettünk.