Elkezdték az aláírásgyűjtést az állami cégvezetők bérplafonjáról szóló népszavazáshoz

  • narancs.hu
  • 2017. július 25.

Belpol

Vágó Gáborék akcióba lendültek.

Hétfőn, amikor Vágó Gábor átvette a Nemzeti Választási Irodától a népszavazási aláírásgyűjtő íveket, azt közölte, hogy csak jövő héten kezdődik a kampány. A gyűjtés azonban már kedden elkezdődött.

A népszavazáshoz 200 ezer aláírást kell összegyűjteni – nyilatkozta Vágó Gábor a Kettős Mércének.

Ez az első aláírásgyűjtés, amely már a nehezített körülmények között zajlik: csak a Nemzeti Választási Bizottság által kiadott íveket lehet használni, és minden elvesztett ívért fizetnie kell a kezdeményezőnek.

Az Együtt aktivistái kedden elkezdték gyűjteni az aláírásokat a Nyugati téren az állami cégvezetők bérének maximalizálásáról szóló népszavazási kezdeményezéshez. Juhász Péter pártelnök és a referendumot kezdeményező Vágó Gábor közösen tartott keddi sajtótájékoztatóján azt mondta, hogy egy normális világban az állami vezetők béreinek a piaci viszonyokhoz kellene illeszkedni, de „Orbán Viktor rendszerében nem a teljesítmény és hozzáértés, hanem kizárólag a Fideszhez való lojalitás szabja meg egyes emberek fizetését”.

Vágó Gábor szerint népszavazási kérdés rávilágít a „magyar társadalom legfontosabb problémájára”, az óriási bérfeszültségre. „Durván igazságtalan, hogy miközben a dolgozók felének fizetése nem éri el a százezer forintot, addig az állami cégek felső vezetői ötmilliót is kereshetnek.”

Vágó népszavazási kérdése így hangzik: „Egyetért-e ön azzal, hogy köztulajdonban álló gazdasági társasággal foglalkoztatási jogviszonyban álló személy onnan származó éves jövedelme a köztársasági elnök tiszteletdíjának éves összegét ne haladhassa meg?”

Vágó Gábor eddig 11 népszavazást kezdeményező kérdést adott be az NVI-hez, és ez az egyetlen, amelyet jóváhagytak. Ebben az évben egyébként eddig összesen 83 népszavazási kezdeményezéssel fordultak az NVI-hez, és ezek közül csak kettőt hitelesített a választási bizottság: a december 24. munkaszüneti nappá nyilvánítását kezdeményező kérdést, valamint Vágó Gáborét.

Lehet népszavazás a korrupcióról – Átcsúszott az NVB-n Vágó Gábor kérdése

Vágóéknak összesen 120 napjuk van az aláírások összegyűjtésére, vagyis november 21-ig tart a kampány. Korábban az Együtt mellett a PM, a Kétfarkú Kutya Párt, az MSZP és az LMP is jelezte csatlakozási szándékát. De bárki besegíthet a gyűjtésbe a jövő héten induló kampány ideje alatt.

Figyelmébe ajánljuk