Ellenőrzés a Meixner-iskolában: Grespik, te ököl

Belpol

Egy Grespik-munkatárs a másiknak, a folyosón: "A főnököt megint felültették."
Egy Grespik-munkatárs a másiknak, a folyosón: "A főnököt megint felültették."

A megjegyzés a Meixner iskola elleni feljelentéssorozat folytatódására utal. Az egyik pedagógus kapta el aznap, amikor Grespik László és hét embere bevette magát a rákospalotai bázisba, túszul ejtette az osztálynaplókat, és bekukkantott a gondnoki lakásba, nem rejtőzködik-e már a spájzban, a befőttek mögött a szcientológusok előőrse, hogy a magyar állam csalárd módon lenyúlt pénzével fölverje a fővárosi ingatlanárakat, előkészítvén a terepet a betelepülni készülő idegenek számára.

Az ellenőrzés eredményesnek bizonyult, Grespik ismertségi indexe tocsiki magasságban szárnyal. Ebben csak az a szomorú, hogy ő fontos közhivatalt visel, és működésének gyerekek is isszák a levét.

Az országos nyilvánosságban nyár óta van

Meixner-ügy

A lényeg: egy önkormányzati általános iskolát átadtak az ott már addig is tevékenykedő Meixner Alapítványnak, amely a néhai Meixner Ildikó módszere alapján foglalkozik diszlexiás gyermekek oktatásával. Noha "körzeti" általános iskola funkcióját is ellátja, az átalakulás ellenzői megpróbálják megakadályozni működését: APEH-vizsgálatot indíttattak ellene, vezetőit okirat-hamisítással gyanúsították, és a szcientológiával hozták hírbe. Ehhez politikai támogatást kaptak a MIÉP-től és az FKGP-től. Jogilag és pénzügyileg Grespik László, a Főváros Közigazgatási Hivatalának (FKH) vezetője próbálta ellehetetleníteni az iskolát: perben kérdőjelezte meg alapításának törvényességét, és nem utalta át a törvény szerint járó állami normatívát (lásd: Mószertan, Magyar Narancs, szeptember 7.).

Grespik, aki hivatalból a törvényesség őre, múlt kedden találkozott főnökével, Pintér Sándorral. A belügyminiszter nem sokkal korábban semmisítette meg Grespik azon határozatát, amely felfüggesztette a Meixner Alapítvány iskolájának működését. A randevú médiaesemény bírt lenni a millenniumi Magyarországon. Könyves Krisztina, a Belügyminisztérium (BM) szóvivője a Narancsnak elmondta: Grespik jelentkezett be a miniszterhez, aki lényegében két dolgot mondott neki: utalja át a Meixner iskola pénzét, és "végezze felelősségteljesen a munkáját".

A szeptember-októberi kétszer 1,8 millió forint a múlt hét végére érkezett meg: eddig elmaradt beszerzésekre, délutáni foglalkozások finanszírozására stb. megy majd. Nem tudni azonban, hozzájuthatnak-e a még az önkormányzattól járó, júliusi normatívához, illetve az augusztusihoz, aminek jogosságát az FKH nem ismeri el, holott az iskola jogilag akkor már létezett.

A Pintérrel való csevej és a sajtóértekezlet után Grespik beosztottaival együtt, előzetes értesítés nélkül

lecsapott az iskolára

A sajtótudósítások szerint azt állította: a belügyminiszter utasítására tartott helyszíni szemlét. A BM szóvivője ezzel kapcsolatban elmondta: a belügyminiszter nem az osztálynaplók begyűjtésére és hasonlókra szólította fel, csupán felelősségteljes munkára.

Grespik értelmezése szerint ebbe belefér az is, hogy kulccsal zárja ki az iskola igazgatóját, Csorba Józsefet a saját irodájából. Az is, hogy az igazgató kifejezett kérése ellenére óra közben bemennek a tantermekbe az osztálynaplókért. Hogy névsorolvasás címén fölállíttassák a tanulókat (aki a nevét hallja, leülhet). Hogy a gondnoki lakásban szaglásszanak (anélkül, hogy ennek indokát közölték volna). Lapzártakor Grespik László hivatalától nem sikerült megtudnunk, milyen eredménnyel zárták a helyszíni vizsgálatot.

Pedig van eredménye, az biztos.

Az iskola igazgatója szerint például a kisebb gyerekeket sikerült megfélemlíteni, s ma már az is tudja, ki a Grespik, akit eddig megkíméltek eme alapvető információtól. Eredmény továbbá, hogy az állandó akciózgatással sikerült kétes hírbe hozni a Meixner Alapítványt, megrendíteni néhány szülő és támogató bizalmát, amit visszaszerezni nehezebb, mint elveszteni. S mindezt azért, hogy a hivatal megállapíthassa: van némi fluktuáció, a korábban jelentett 132 helyett 125 a gyerekek létszáma. Hűha!

A másik kézzelfogható eredmény, hogy a két rajtaütés alkalmat adott Hajdu László országgyűlési képviselőnek (MSZP), Rákospalota polgármesterének, hogy Pintér Sándornál tiltakozzon Grespik eljárása miatt. "Eltűrhető (...) az Ön szakmai felügyelete alatt (...), hogy a törvényességet biztosítandó hivatalvezető törvénysértő gyakorlatot folytasson? Az 1993. évi LXXIX. törvény végrehajtására kiadott 20/1997. (II. 13.) Korm. rendelet 17. § (7) bekezdése ellenőrzési jogot biztosít - a megküldött iratok alapján - a közigazgatási hivatal részére a normatív költségvetési hozzájárulás igénybevételének jogosságáról, de nem ilyen eljárás keretén belül. Erre még az 1957. évi IV. törvény sem ad lehetőséget. A kormányrendelet kifejezetten a létszám ellenőrzését teszi lehetővé, de szakmai ellenőrzést nem végezhet, és nem kutakodhat az intézmény iratai között, valamint a helyiségeiben. (...) Ráadásul azzal lepte meg az iskola vezetését, hogy szakmai ellenőrzést is tart. Ez pedig vastagon hatáskörtúllépés, mert ehhez végképp nincs joga." (Hajdu hasonló tartalmú levelet küldött Pokorni Zoltán oktatási miniszternek is.)

Hogy

mi lesz a vége,

nem tudni. A hivatalvezető tevékenységének minisztériumi vizsgálata lezárult ugyan, de a BM-szóvivő közlése szerint egyelőre nem futott be Grespik Lászlónak a jelentéshez fűzött észrevétele, az anyag tehát nem teljes, a minisztérium felső vezetése még nem tárgyalt róla, határozatot sem hoztak. Ezért a szóvivő sem a jelentés főbb megállapításairól nem számolhatott be, sem arról, hogy fölmerült-e Grespik László fölmentése.

Szőnyei Tamás

Figyelmébe ajánljuk