Elmozdítanák a váci polgármestert - Nem átalltak átállni

  • Matkovich Ilona
  • 2009. július 30.

Belpol

Múlt szerdán a jobboldali többségű képviselő-testület már a második fegyelmi eljárást kezdeményezte a korábban felfüggesztett Bóth János (MSZP) polgármester ellen. A konkrét indokok ellenére sem világos ugyanakkor, hogy pontosan mi is a baj a második ciklusát töltő városvezetővel.
Múlt szerdán a jobboldali többségű képviselő-testület már a második fegyelmi eljárást kezdeményezte a korábban felfüggesztett Bóth János (MSZP) polgármester ellen. A konkrét indokok ellenére sem világos ugyanakkor, hogy pontosan mi is a baj a második ciklusát töltő városvezetővel.

"A kezünket feltesszük az asztal fölé, és minden döntésünk átláthatóvá válik" - ígérte Fördős Attila (Fidesz-KDNP) képviselő a július 9-ről 10-ére áthúzódó maratoni képviselő-testületi ülés után tartott sajtótájékoztatón. Az ülésen a képviselők megszavazták a Bóth János szocialista polgármester, országgyűlési képviselő elleni fegyelmi eljárás megindítását (Bóth betegsége miatt nem volt jelen) és az önkormányzati bizottságok átalakítását oly módon, hogy mindegyikben kisebbségbe kerültek a szocialisták, és egyetlen szocialista képviselő sem kapott elnöki posztot.

A háborúskodás nem újdonság; a 2006-os önkormányzati voksolás után törékeny egyensúly alakult ki a városházán. A váciak ugyan újraválasztották a szocialista polgármestert, de az országos "őszödi" trendnek megfelelően a városban is megerősödött a jobboldal, a huszonhárom fős testületbe mindkét oldalról tizenegy-tizenegy képviselő került. A mérleg nyelve Csereklye Károly független képviselő volt, aki egy független civil szervezet - a Vác Városért Választási Egyesület - jelöltjeként került be. A korábban a Kisgazdapárt tagjaként politizáló Csereklye alpolgármester lett, s ezután folyamatosan támadta a jobboldal, noha gyakran nem is szavazott együtt a szocialistákkal.

Az egyensúly akkor borult, amikor a szocialista frakcióban Ferjancsics László és Makrai Zsolt - korábban mindketten a jobboldalon kezdték politikai pályafutásukat - szembekerült párttársaival. Amióta kizárták őket az MSZP váci szervezetéből és a városházi képviselőcsoportból, a legfontosabb kérdésekben a jobboldalt segítik. Az új helyzetben a jobboldal gyakorlatilag napok alatt átvette az irányítást.

Mindent visz

Bóth János 2002 óta vezeti a várost, és ez idő alatt egyetlen elmarasztaló bírósági ítélet sem született vele szemben. A legutóbbi, a váci mélygarázs-beruházás jogsértését feltételező keresetet a bíróság elutasította, mert az indítványozók nem voltak perképesek (a mélygarázsügyről lásd: Földre vinnék, Magyar Narancs, 2007. április 5.). A 2010-es önkormányzati választások elé tervezett mélygarázs-átadás feltehetően erősítené az újrainduló polgármester pozícióját a bizonytalan szavazók körében. Ráadásul Vácott, noha püspöki székhely, csak 1990-1994 között volt jobboldali vezetés és polgármester; az állami iskolák épületeinek visszaadása az egyház tulajdonába, s ennek keretében a világi oktatás kiebrudalása a városközpontból ciklusokra megpecsételte a jobboldal sorsát (lásd: A jövőre tekintettel, Magyar Narancs, 2007. december 13.).

Bár a jobboldal számos fórumon panaszkodott, hogy Bóth János a kiszorításukra törekedett, és folyamatosan ellehetetlenítette indítványaikat, azt nem vitatják, hogy a közgazdász végzettségű polgármester alatt a város költségvetésével nem volt baj: Vác nem adósodott el, és nem vett fel hitelt. Még Fördős Attila is (a helyi MIÉP volt elnöke, aki 2006-ban már Fidesz-támogatással indult a polgármesterségért, és mindössze 105 szavazattal maradt alul az újraválasztott Bóthtal szemben) a legutóbbi testületi ülés után kijelentette: "a város költségvetése jelenleg jó helyzetben van", igaz, hozzátette: "az idei adatok teljes egészében viszont akkor lesznek értékelhetőek, ha szeptemberben kiderül, mennyi is érkezett be a város kasszájába az adóbevételekből".

A megkérdezett városatyák mindkét oldalon az önkormányzati munka "társadalmasításának szükségességéről", "konstruktivitásról" meg hasonlókról beszélnek, amikor a szűnni nem akaró háborúskodás okait firtatjuk. De ezek csak lózungok. A jobboldali képviselőket tömörítő Összefogás frakció vezetője, Tomori Pál már korábban is javasolta a képviselő-testület feloszlatását, ami a kiegyenlített erőviszonyok miatt nem ment át a testületen. A polgármester ellen kezdeményezett fegyelmi megszavazásához ugyanakkor legalább két szocialista képviselő is asszisztált - legalábbis Tomori Pál MTI-hez eljuttatott nyilatkozata szerint, amelyben tizenöt igen szavazatot említ. Bóth János a Narancsnak nyilatkozva csúsztatásnak nevezte az állítást, és úgy pontosított, hogy "a fegyelmi indítványra vonatkozóan csak a tizenkettes többség szavazott". A menet közben zárt üléssé alakult összejövetelen több pontot egy csomagban fogadtak el, és a 15 támogató szavazat a vizsgálóbizottságok fölállítására érkezett.

"Hogy sor került a kialakult helyzetre, ez egy szocialista belügyre vezethető vissza" - magyarázza Jakab Zoltán képviselő, aki a 2010-es választáson az MSZP országgyűlési képviselőjelöltje lesz. Az említett kizárásokról azonban nem kívánt részleteket elárulni. Megjegyezte viszont, hogy "az elmúlt hetekben körvonalazódott egyfajta együttműködés a tízfős Összefogás és a kilenc főre csökkent szocialista frakció között. Több alkalommal le is ültünk az Összefogás frakcióvezetőjével tárgyalni, és amikor egy politikai megállapodás aláírására került volna sor az együttműködésről, akkor telefonon felhívtak, és azt mondták, hogy ettől kezdve mégsem érvényes semmi, és különben is, a tizenkettő mindent visz. Ma már ott tartok, hogy nem a pártok között van konfliktus, hanem egyes politikusok személyes bosszúhadjáratot folytatnak a polgármester ellen valós vagy vélt sérelmeik megtorlására" - értékel Jakab Zoltán, aki az átrendeződésig az egészségügyi bizottság munkáját irányította; helyére az informatika világából érkező Tomori Pál került.

A jobboldal most tehát elérkezettnek látta az időt arra, hogy "a bizottsági helyek többségének megszerzésével saját jobbító javaslatait a város költségvetésére és irányítására nézve megtegye".

A harang kapja

Tomori Pál szerint "tudomásul kell vennie a baloldalnak is, hogy most már egy más világ következik, amikor is a szocialisták szétestek, ahogy Vácon is szétestek, és Vácon is elkezdődik egy újfajta irány és egy újfajta irányítás". Nos, ebben az új világban - nevezzük bizottsági egypártrendszernek - a nyolcból egyetlen bizottsági elnöki hely sem maradt (addig négy volt) az MSZP-nek. "Mindez a takarékosság jegyében történt" - kommentálja az átalakítást Jakab Zoltán, aki szerint nevetségesen kevés pénzt takarítanak meg az összevonásokkal, hiszen mindössze hat taggal csökkent az összes bizottság létszáma. Hozzátette: bár elvették a polgármester és az alpolgármesterek szolgálati autóját is, valamint megszüntettek három tanácsnoki státuszt, az elmúlt évi pénzmaradványt - mintegy 82 millió forintot - "elköltötte" a képviselők alkalmi többsége. Az összeg a pályázati céltartalék alapjául szolgált volna (ez biztosíthatta volna az önrészt a városfejlesztési pályázatokon indulni kívánó vállalkozásoknak. A 82 millióból a jobboldali képviselők és a két "renitens" ex-szocialista többek között másfél millió forintot juttatott a Moldovai Csángóság Alapítványának, egymilliót Jólész község harangjára, harmincmilliót az alsóvárosi templom építésére, de kapott belőle egyházi közösség és jutott térfigyelő kamerákra, valamint utca- és játszótér-felújításra is. A változásokról megkérdeztük Fördős Attilát, a gazdasági és városüzemeltetési bizottság frissen megválasztott elnökét is, de nem kívánt nyilatkozni lapunknak.

A Bóth alatti föltételezett szabálytalanságokat egy Tomori vezette háromtagú (két jobboldali és egy szocialista) bizottság vizsgálja. Bóth János szerint az egésznek annyi a haszna, hogy a sajtót megjárta a hír a váci polgármester felfüggesztéséről. Bóth munkaügyi bírósághoz fordult, és amennyiben a bíróság felmenti, még a fegyelmi vizsgálat befejezése előtt felveszi a munkát, ha egészsége engedi. "Itt személyes bosszúkról és politikai leszámolási akciókról van szó. Fördős Attila 2006-ban nem nyert, Ferjancsics Lászlót pedig korábbi alpolgármesteri munkája alapján nem tartottam alkalmasnak arra, hogy az újabb ciklusban is alpolgármester legyen. Úgy látom, hogy Tomori Pál és Fördős Attila az általuk madzagon rángatott jobboldali frakció mögé bújva rárontottak a város demokratikus intézményrendszerére. Eddig az önkormányzatot a választásokon nem tudták elfoglalni. Most a két plusz baloldali szavazattal, lényegében politikai puccsal, a választópolgárok döntését semmibe véve felszámolták a testület eddigi működési viszonyait" - mondta a polgármester. (A kizárt Ferjancsics László és Makrai Zsolt a következőket nyilatkozta egy helyi médiumnak: "Sajnálattal, ugyanakkor nem meglepődve értesültünk közvetett módon a városi pártszervezetben hozott, a helyi pártelnök-frakcióvezető-polgármester úr által kezdeményezett fegyelmi eljárás végeredményéről. Ebből azt a tanulságot vonjuk le, hogy a szocialista párt váci szervezetében nincsen helye az önállóan, a városlakók érdekében, aktívan tevékenykedő tagoknak, képviselőknek. Véleményünk szerint a párt érdekében is változtatni kell azon az ötvenes években dívó rendszeren, amely felülről jövő kézi vezérlésű, egyetlen személy által megálmodott sablon szerint diktál módszereket, megoldásokat. [...] Ezért természetesen kizárásunkat nem fogadjuk el.")

A törvény szerint az eljárás lefolytatására 30 nap áll rendelkezésre, utána 8 napon belül kell döntést hozni, miután a fegyelmi tanáccsá alakuló képviselő-testületnek 15 napja van arra, hogy érdemben döntsön. Amennyiben Bóthot elmarasztalnák, a képviselő-testület szankciókat alkalmazhat: csökkentheti például a polgármester fizetését, ám a város éléről nem mozdíthatja el, mivel ahhoz bírósági ítéletre lenne szükség.

Ha drágább is

Az élet addig sem áll meg: múlt szerdán ismét rendkívüli ülést tartott a testület, amelyen a jobboldali tömörülés újabb fegyelmit indított a már felfüggesztett polgármester ellen. A polgármester határozott kérése ellenére a II. számú fegyelmi üggyel is zárt ülésen foglalkoztak. Tomori Pál mindkét fegyelmi bizottság elnökeként sajtótájékoztatón ismertette a II. számú eljárás egyik fő okát, a mélygarázs beruházásjogi és gazdasági felülvizsgálatára a pénzügyi és ellenőrzési bizottság két céget javasolt, melyek közül Bóth Jánosnak eggyel szerződést kellett volna kötnie. ' azonban - mivel mindkét cég ajánlata meghaladta az egymilliós keretösszeget - egy harmadik cég ajánlatát kérte be. E cég az előzőekhez képest feleannyiért vállalta a vizsgálatot. A fegyelmi szerint a polgármester nem volt felhatalmazva arra, hogy az olcsóbb árat kínáló céggel szerződjön, ráadásul az illetékes bizottság határozata is arra kötelezte, hogy a több pénzt kérővel kössön kontraktust. A jövő elkezdődött.

Figyelmébe ajánljuk