Élő adásban mutatják meg magukat nagyok és kicsik ma este az M1-en

  • narancs.hu
  • 2024. május 30.

Belpol

A tévévita idejére a Várkert Bazár elé hívta híveit a DK, a Tisza Párt és a Kétfarkú Kutya Párt is.

Csütörtök este nyolc órától élő adásban csapnak össze az EP-képviselőjelöltek a köztelevízóban. Mind a 11 listavezetőt meghívták a Várkert Bazárban rendezett, 100 percesre tervezett vitára, de nézők nem lesznek a helyszínen. Legutóbb 2006-ban volt példa arra a közmédiában, hogy egy választás előtt hasonlóan magas szintű ellenzéki és kormánypárti jelöltek vitázzanak egymással élőben – írja összefoglalójában a Telex.

Az MTVA – talán Magyar Péter beharangozott tüntetésétől tartva – végre azt csinálja, ami a közmédia feladata lenne, még ha a lebonyolításban vannak is vitatható elemek – írja a lap. A két moderátor Volf-Nagy Tünde és Németh Balázs lesz. „Ennyi erővel akár Bayer Zsoltot is felkérhették volna” – jegyezte meg Donáth Anna, a Momentum elnöke, aki szerint provokációnak szánták Németh Balázst.

A csütörtöki esemény azért is lesz rendkívüli, mert hosszú idő után most először áll ki választási vitára fideszes politikus.

„Minden háborúpárti és dollárbaloldali listavezetővel kész vagyok vitázni” – írta korábban Deutsch Tamás, a Fidesz EP-listavezetője. Ott lesz továbbá Magyar Péter is, akit most először hívtak meg a közmédiába, és most először csap össze élőben fideszes és ellenzéki politikusokkal.

Komoly verbális csatára azonban nem lesz lehetőség, ugyanis minden jelöltnek – párttámogatottságtól függetlenül – összesen 8-8 perc megszólalási lehetősége lesz 5 hozzászólás formájában. A résztvevők első körben 1 percben bemutatkoznak, majd a 3 témakörben, témakörönként 2-2 percben fejthetik ki a véleményüket. Csak az utolsó körben lesz lehetőségük 1 percben reagálni az előttük elhangzottakra.

A megszólalási sorrend megegyezik a szavazólapokon szereplő sorrenddel, amelyet a Nemzeti Választási Bizottság (NVB) május e3-ai ülésén sorsolt ki.

A 11 résztvevő balról jobbra a következő sorrendben foglal majd helyet a színpadon:

  • Huszár Viktor – Megoldás Mozgalom,
  • Ungár Péter – LMP-Zöldek,
  • Dobrev Klára – DK–MSZP–Párbeszéd-Zöldek,
  • Pekárné Farkas Emese – Második Reformkor,
  • Márki-Zay Péter – Mindenki Magyarországa Néppárt,
  • Donáth Anna – Momentum,
  • Deutsch Tamás – Fidesz–KDNP,
  • Róna Péter – Jobbik,
  • Magyar Péter – Tisza Párt,
  • Tóth Imre Bruti – Magyar Kétfarkú Kutya Párt,
  • Toroczkai László – Mi Hazánk Mozgalom.

A vita során négy fő témát fognak érinteni, amelyeket az Európai Parlament megbízásából végzett Eurobarométer közvélemény-kutatás tavaszi felmérése alapján választottak ki a szervezők. Az Eurobarométer azt vizsgálta, hogy az uniós polgárok szerint mely témákkal kellene kiemelten foglalkozni az EP-választás kampányában.

A közmédia szerint ez a négy téma érdekli legjobban az európai választókat: az Európai Unió védelme és biztonsága; migráció/menekültügy; mezőgazdaság és/vagy demokrácia, jogállam.

Később aztán kiderült, hogy a levelükben említett felmérés valójában más sorrendet mutat: valójában a négy legfontosabb témának a szegénység és a kirekesztés elleni küzdelmet, a közegészségügy helyzetét, a gazdaság támogatását és az új munkahelyek teremtését, valamint a biztonságot tartják az uniós állampolgárok.

A magyar embereknél pedig a közegészségügy, a gazdaság támogatása és az új munkahelyek teremtése, Európa jövője és a szegénység elleni harc szerepeltek kiemelt helyen.

A témák nem változtak, de Papp Dániel, MTVA vezérigazgató levele szerint kizárhatják a résztvevőket, ha eltérnek a vita szabályozott menetétől. A jelölteknek előzetesen alá kellett írniuk, hogy elfogadják a szabályzatot.

Ezt a momentumos Donáth Anna „lelkiismereti okokból” elutasította, ám a vitán ő is ott lesz. Magyar Péter, a Tisza Párt EP-listavezetője aláírta a nyilatkozatot, de kifogáslistát küldött a szervezőknek, amelyben jelezte, hogy ő arról fog beszélni, ami szerinte a magyar embereket érdekli. „Minden egyes percet ki fogok használni. Addig fogom mondani, amíg belém nem fojtják a szót. Ezt javaslom mindenkinek” – közölte Dobrev Klára (DK), aki hét pontban foglalta össze az álláspontját a vitáról. 

Mindezek előzménye, hogy április elején Magyar Péter vitára hívta ki Orbán Viktort és Gyurcsány Ferencet, mire a Fidesz Deutsch Tamást, a DK pedig Dobrev Klára EP-listavezetőt javasolta a pártelnök helyett. Később arról beszélt: csak a közmédia élő adásában hajlandó vitázni, addig nem is megy el máshova. A Tisza Párt listavezetője Deutsch Tamással együtt kihagyta az első EP-vitát, amit a Partizán szervezett.

A Tisza Párt listavezetője a korábban beharangozott tüntetését nem fújta le, csütörtök este hét órára a Várkert Bazár elé hívja tüntetni szimpatizánsait, ahol kivetítőn közvetítik majd a vitát.

A Magyar Kétfarkú Kutya Párt pár száz méterrel arrébb, a Döbrentei térre szervezett megmozdulást. Le Marietta helyett Tóth Imre Brutit delegálja a közmédiás vitába a párt. „Valljuk, hogy a megfelelő helyre, a megfelelő embert kell küldeni, EP-be szakértőt, kabaréba humoristát, ezért én képviselem az MKKP-t 05.30-án este az M1-en” – írta Facebook-oldalán Bruti.

A DK 18:15-re a Clark Ádám tér ivókútjához várja a szimpatizánsait, hogy elkísérjék Dobrev Klárát a Várkert Bazárhoz, és közösen keressék meg a főbejáratot. A szervezők azt várják, hogy a résztvevők a mélygarázson keresztül menjenek a helyszínre, a DK EP-képviselője azonban az utcáról szeretne besétálni.

Magyar Péter csütörtök délutáni Facebook bejegyzésében arról ír, hogy értesülései szerint "az állami propaganda ökle" el akarja hallgatni a "vitát" a magyar választópolgárok elől, ezért felszólítja az MTVA vezetését, hogy az esemény után adják ki a felvételeket a teljes magyar médiának. 

A héten még több választási vita is lesz:

  • Pénteken (május 31.) 19 órakor Karácsony Gergely és Vitézy Dávid főpolgármester-jelölt csap össze a Partizán vitájában.
  • Szombaton (június 1.) 19 órától EP-vita lesz az ATV stúdiójában, majd
  • vasárnap (június 2.) 20:25-től a fővárosi listavezetők vitáznak az ATV-ben.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk