Interjú

„Én Orbán legyőzésére koncentrálok”

Dobrev Klára, a Demokratikus Koalíció európai parlamenti listavezetője

Belpol

Mindenképpen megszülető európai egyesült államok, a legélesebb szembehelyezkedés Orbánékkal, propaganda-e a saját lap, és persze Magyar Péter és új pártja – egyebek közt ezekről beszélt nekünk a DK listavezetője.

Magyar Narancs: Az EP-választás tétjeként a Fidesz megbuktatásáról is beszélnek. Ez az európai víziója a pártnak?

Dobrev Klára: Éppen a múlt héten mutattuk be a DK–MSZP–Párbeszéd európai programját. A magyar politikában nekünk van a legkidolgozottabb, a legtöbb szakértővel összehangolt, a legaprólékosabban kiszámolt víziója arról, hogy milyen országot akarunk. Röviden összefoglalva: igazságos, európai, jóléti Magyarország víziójának raktuk le a részleteit, a szociálpolitikától kezdve egészen a gazdaságig.

MN: De nem érzi úgy, hogy az orbánozástól éppen a DK politikai ajánlatát nem hallani?

DK: Mindaz, amit Orbán Viktor képvisel, az teljességgel szembemegy azzal a Magyarországgal, amit mi elképzelünk. Hogy mondjak erre példát is: a nyugdíjakra kifizetett összeget nem csökkenteni kell, a pénzt nem kivonni kell a szociális rendszerből és az oktatásból, hanem ellenkezőleg, sokkal többet kell az emberek jólétébe fektetni. Mi olyan Magyarországot akarunk, ahol tisztességesen meg lehet élni fizetésből és nyugdíjból, ahol egy mainál erősebb és az emberekre több pénzt költő állam irányítja az életünket. Ezzel bizony élesen szembehelyezkedünk Orbán mai politikájával.

MN: Belengette, hogy előrehozott országgyűlési választást kezdeményeznek a Fidesz június 9-i veresége esetén. Egy EP- és egy önkormányzati választás hogyan buktatná meg a Fideszt?

DK: Orbán valószínűleg mestertervnek tartotta, hogy a két választást egyszerre tartsák, de hát ha másnak vermet ás, Orbán esik bele! Ez lett így jó alkalom arra, hogy megmutassuk a mai valóságot Magyarországon, azt, hogy a magyarok túlnyomó többségének tele van a hócipője az Orbán-rendszerrel. Ha azt kérdezzük, elégedettek-e a kormány teljesítményével, valójában azt kell kérdezni: elégedett-e ön azzal, hogy másfél évet kell várni egy szürkehályogműtétre? Elégedett-e a nyugdíjával? Elégedett-e azzal, hogy az országot kínai akkumulátorgyá­raknak árusítják ki bármilyen szabályozás nélkül? Ha így tesszük fel az embereknek a kérdést, akkor brutális többségben vannak az elégedetlenek. Épp ezért minden választás tökéletes alkalom ennek a többségnek a megszervezésére. Ebben áll egy ellenzéki politikus feladata: önkormányzati szinten és az európain is azt mondani, követeljük vissza az országunkat!

MN: Az Európa-pártiság a DK egyik leghangsúlyosabb része. Van valami azért, amiben kritikus az Európai Unióval szemben?

DK: Az EU működése hosszú fejlődés eredménye, egy egész listám van arról, mi mindent kellene másképp működtetni. A DK vízió­ja az európai egyesült államok. Lehet, hogy majd máshogy hívják, mindenesetre hatalmas lépésekkel haladunk az egységesebb, erősebb Európa felé. Nézze meg, mi történt az elmúlt öt évben: válságok váltották egymást kiszámíthatatlanul. A gazdasági válság mellett jött a Covid-járvány, jött az oroszok által generált energiaválság és az orosz katonai agresszió. Európa minden kihívásra egyre szolidárisabb együttműködéssel válaszolt. Napi tapasztalat, ahogyan lépésről lépésre megszületik az európai egyesült államok. Akárhogyan toporzékol is Orbán, létre fog jönni. Persze, hogy velünk jön létre vagy nélkülünk, az csak rajtunk, magyarokon múlik.

Ez egy remek cikk a nyomtatott Magyar Narancsból, amely online is elérhető.
Ha szeretné elolvasni, kérjük, fizessen elő lapunk digitális kiadására, vagy ha már előfizető, lépjen be!
Támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Neked ajánljuk