Élő egyenes adásban lehet követni, ahogy széthullik a vs.hu szerkesztősége

  • narancs.hu
  • 2016. április 25.

Belpol

Kis túlzással percenként érkeznek a hírek a felmondásokról, a főszerkesztő is távozik.

Pénteken robbant a hír, hogy a Matolcsy György érdekeltségébe tartozó jegybanki alapítványok több mint félmilliárddal támogatták a Matolcsy György unokatestvére érdekeltségébe tartozó VS.hu kiadóját. Ez a támogatás a többszöröse a vs.hu éves árbevételének, mégis mindkét fél titkolta idáig. A vs.hu Matolcsyhoz fűződő kapcsolata már korábban is ismert volt, de – ahogy azt a Mérték Médiaelemző Műhely írása megfogalmazta – „arra valószínűleg senki nem számított, hogy ilyen irdatlanul nagy összeget költöttek az MNB alapítványai a portál működésére. Lényegében egy kereskedelmi vállalkozásról néhány óra leforgása alatt kiderült, hogy de facto állami média”.

false

Hétfőn aztán egymást követték a bejelentések: a vs legismertebb újságírói közül egyre többen jelezték távozásukat. Így tett Rovó Attila és Puskár Krisztián rovatvezető, Joób Sándor, Munkácsy Márton és Szedlák Ádám szerkesztők, valamint Joó Hajnalka, Sztefan Dzindzisz, Bátorfy Attila, Kovács Áron, Kósa András, Bartha Máté és Szabó András újságírók (a névsort a cikk megjelenése óta frissítettük - a szerk.). Kora délután bejelentette lemondását Lebhardt Olivér főszerkesztő is. Ahogy az a lenti screenshoton látszik, ez azt jelenti, hogy jelen állás szerint a rovatvezetők és szerkesztők több mint fele távozik.

false

Lebhardt pénteken még azt magyarázta a Kreatívnak, hogy a jegybanki alapítványok támogatásával minden rendben volt, és az sem probléma, hogy ezt nem tüntették fel sehol, és az újságíróknak sem szóltak róla. Most azt írta a Facebookon: „Hibáztam, amikor hagytam, hogy a támogatott tartalmak a támogató feltüntetése nélkül jelenjenek meg, noha ebbe beleszólásom nem volt, de az is igaz, ez elegendő ok lehetett volna akkori felmondásomra. Ezért vállalom a felelősséget, és távozom a VS szerkesztőségének éléről. Ugyanakkor kijelentem, hogy a vezetésemmel a szerkesztőségben szabad, autonóm, független újságírói munka folyt, amire büszke vagyok. A folytatáshoz a maradó kollégáknak minden segítséget megadok.”

A Századvég-aktákat kiperlő kiváló újságíró, Joó Hajnalka karrierútja jól mutatja a magyar újságírás sírnivaló helyzetét. A felmondását bejelentő Facebook-posztban Joó azt írta: „tíz év alatt mindenesetre zsinórban ez a negyedik munkahelyem, ahonnan a politika közvetlen vagy közvetett beavatkozása miatt lépek le.”

A helyzet pedig csak egyre rosszabb lesz: a vs.hu kiadója nemrég megvette az Origót is, ahol azóta a Habony Árpádtól nem különösebben idegenkedő György Bence lett a főszerkesztő, szintén jó néhány felmondást generálva. Akinek ennyi jó is kevés, azt emlékeztetjük, hogy Matolcsy rokonának cége hamarosan a Figyelőt is megveheti.

Figyelmébe ajánljuk