Első fokon győzött a védelem az OPNI-kilakoltatások ügyében

  • narancs.hu
  • 2022. december 1.

Belpol

Egy törvénymódosítással az állam átadná tulajdonát a Közép-európai Oktatási Alapítványnak, így a szolgálati lakások sorsáról is a szervezet vezetése döntene.

Mint arról lapunk is korábban beszámolt, az Országos Pszichiátriai és Neurológiai Intézet (OPNI) területén ma is élnek szolgálati laká­sok­ban az intézmény korábbi dolgozói. Bérlői státuszukat 13 éve nem sikerült rendezni, 2021 óta kilakoltatás fenyegeti őket. Az OPNI működése idején a Lipótmezei út 1–3. alatti két ingatlan az intézmény tulajdonában állt, szolgálati lakásként hasznosították saját egészségügyi dolgozóik és azok családjainak részére.

A kilakoltatással a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. (MNV) fenyegette meg a lakókat, miután kiderült, hogy a 2007 óta üresen álló Lipótmező-épületegyüttest, mely a Külügyminisztérium tulajdonában áll, a kormány a Közép-európai Oktatási Alapítvány vezetésére bízná.

A Magyar Közlönyben 2022. április 19-én jelent meg az a kormányrendelet, mely szerint kiemelt beruházásnak nyilvánították az egykori OPNI helyén megvalósuló iskolafejlesztést. Továbbá a rendelet meghatározza, hogy a 11186/6 helyrajzi számú ingatlan alrészletén és az ebből telekalakítással létrejövő ingatlanon oktatási, köznevelési, kereskedelmi, iroda-, szálláshely-, sport- és közlekedési célú építmények és azok kiszolgáló építményei helyezhetők el. 

Az ott élők ügyét figyelemmel kísérő Tordai Bence videóüzenetben számolt be ma arról, hogy első fokon győzött a védelem az OPNI-kilakoltatások ügyében. Kiderült, az ügy vonatkozó idején hatályos jogszabályok szerint csak akkor lehetne kilakoltatni a bérlőket, ha a szolgálati lakások helyett cserelakásokat ajánlanának számukra, ám ilyesmiről szó sincs. Ez a siker azonban egyelőre még csak egy ügyre, arra is elsőfokon érvényes. Egyelőre nem tudni, az állam fellebbez-e. 

Tegnap nyújtotta be a kormány azt a törvénymódosítást, mely indítvány szerint az állam, mint tulajdonos a Külügyminisztérium személyében átadná tulajdonát a Közép-európai Oktatási Alapítványnak, amely jelenleg is vagyonkezelőként van jelen, amely a területen egy magániskolát akar létrehozni.  Tordai és Őrsi Gergely, a II. kerület polgármestere azt szorgalmazza, hogy a szóban forgó ingatlanok hagy kerüljenek át kerület tulajdonába, hogy azok a továbbiakban is szolgálati lakások lehessenek, és ne egy beruházás részei, így biztosítanák az ott élők további lakhatását.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Neked ajánljuk