Épül a kikötő, de a Párbeszéd–Zöldek tovább küzd

  • narancs.hu
  • 2023. április 15.

Belpol

A balatonföldvári beruházás ügyében adatot igényel, jogi lépésekre készül a párt. 

Nem jó, hogy a Balaton egyre jobban beépül, mert azon túl, hogy olyan hatások érik a tavat, amelyek végleg megváltoztatják, a beruházások során a vagyonos kisebbség érdekei előtérbe kerülnek azokéval szemben, akik csak élvezni szeretnék a tavat a maga természetességében – ez a Párbeszéd–Zöldek kiindulópontja a balatonföldvári kikötőépítés ügyében.

Az ellenzéki párt országgyűlési képviselője, Szabó Rebeka ökológus szombati sajtótájékoztatóján fölidézte, a földvári projekt ellen tiltakoztak a civilek is, mert a nyugati strandon megjelenik egy hatalmas monstrum. Az egyik mólószár 381 méter, a másik 222 méter hosszú lesz, az építmény 42 ezer négyzetméter vízfelületet vesz el a Balatontól, kettévágva a strandot. A kikötő meg is változtatja a strand eredeti funkcióját, hiszen – emlékeztet Szabó Rebeka – egy BM-rendelet szerint kikötő közelében nem lehet fürdőzni, és  ha szabadna, akkor sem lehetne majd ott úszni a parttal párhuzamosan.

A Párbeszéd–Zöldek úgy ítéli meg, hogy a helyi önkormányzat által segített, az állam által támogatott projekt előkészítése és tervezése idején nem tartottak elég alapos társadalmi egyeztetést.

Szabó szerint jellemző, hogy a Veszprém Megyei Kormányhivatalnak az volt a véleménye, a beruházásnak nem lesz jelentős környezeti hatása, ezért nincs szükség  környezeti hatásvizsgálatra. A civilek bírósághoz fordultak, de közben az építkezés már zajlik: hordják be a köveket a Balatonba. Szabó tud egy korábbi tanulmányról, amelyet a Közép-Dunántúli Vízügyi Igazgatóság készített. Abban az áll, hogy a vitorláskikötők építése is hat a Balatonra: változik az üledékvándorlás, az áramlatok útja, eliszapolódik a tó. Amikor ez ügyben interpellált az Országgyűlésben a képviselő, Lázár János építési és közlekedési miniszter azt mondta, nincs tudomása ilyen tartalmú tanulmányról. Szabó most ezt a dokumemtumot el fogja küldeni a miniszternek, a civilek levelével együtt.

Szabó Rebeka úgy tudja, a strand felújítására korábban 170 millió forintnyi forrást nyert az önkormányzat, részben uniós pályázaton. Feltételezi, nem korrekt az az eljárás, hogy előbb pénzt szerzünk egy strand fejlesztésére, aztán azt a strandot tönkretesszük egy vitorláskikötővel.

Annak érdekében, hogy kiderüljön, milyen feltételeket vállalt az önkormányzat a strand felújításáról szóló pályázatokban, és tényleg ellentmondás van-e a két beruházás célja között, a képviselő adatigényléssel fordul a helyi önkormányzathoz, elkérve a pályázati dokumentációkat. Ezek ismeretében dönt a párt a következő lépésről, ami jogi út is lehet.

Szabó hangsúlyozta, fontos a turizmus a Balaton életében, de még fontosabb szempont, hogy a tóval fenntartható módon bánjunk. A földvári strandot évente mintegy negyvenezren használják, a vitorláskikötő pedig 175 hajónak biztosít helyet. Az nem mehet, hogy a vagyonos emberek érdekei érvényesüljenek azokéval szemben, akiknek nincs pénzük vitorlásra, csak élvezni szeretnék a napot, a vizet és a partot.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk

Lefotózta a Kígyó-sziget egyik védőjét, aki visszaszólt az oroszoknak

Emeric Lhuisset fotográfus fényképein valódi harctereket és igazi katonákat látunk, még akkor is, ha a kompozíció klasszikus festményeket idéz. Mi a viszonya valóságnak és beállításnak, hogyan nyerhetik vissza hangjukat a történelem tényleges főszereplői, és hogyan sikerült lefotózni a Kígyó-sziget védőjét, aki rádión szólt be az orosz hadihajónak? Budapesti kiállítása apropóján beszélgettünk.