Mégis megépülhet a balatonföldvári strand területén a kikötő

  • narancs.hu
  • 2022. november 17.

Belpol

A kormányhivatal teljesen figyelmen kívül hagyta a bíróság megállapítását, hogy a kikötő építése ellentétes a helyi építési szabályzattal.

A 175 hajós kikötő építési engedélyét szeptemberben hatályon kívül helyezte a bíróság, de a Veszprém Megyei Kormányhivatal néhány napja újra kiadta az engedélyt – derült ki az RTL Híradó riportjából. A Mosolygó Balatonföldvárért Egyesület elnöke szerint az eredetileg elektromos hajóknak szánt kikötőből csupán 15 hely lett volna az elektromos hajóké, több mint száz pedig vitorlásoké.

Az egyesület már korábban bíróságon támadta meg a Veszprém Megyei Kormányhivatal erre kiadott építési engedélyét. Ezt a Pécsi Közigazgatási Bíróság hatályon kívül is helyezte szeptemberben. A Kormányhivatal az egyesületet most mégis arról értesítette, hogy új engedélyezési eljárást indítottak.

Az egyesület elnöke, Herényi Károly szerint két nap alatt futtatták végig a saját rendszerükön az engedélyeztetést, és annak eredményeként egy 26 oldalas határozatban indokolják, miért lehet a kikötőt megépíteni. Teljesen figyelmen kívül hagyták a bíróság azon megállapítását, amire a megsemmisítés alapult: hogy ez ellentétes a helyi építési szabályzattal, amit az önkormányzat önmaga fogadott el 2006-ban. A strand ugyanis gyakorlatilag a kikötő megépítésével megszűnne, ami viszont ellentétes a helyi építési szabályokkal.

Az RTL kereste a balatonföldvári polgármestert, de nem akart nyilatkozni.

A Narancs.hu korábbi cikkei a témában:

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk