Este 8-kor becsöngetett a kormányhivatal: így értesültek a szülők az iskolabezárásról

  • narancs.hu
  • 2024. augusztus 28.

Belpol

Ketten voltak, hivatalos levelet hoztak a 16 éves diáknak és gondviselőjének. Közölték, hogy az iskolát aznap este megszüntették.

Kedden este negyed hétkor tette közzé Budapest Főváros Kormányhivatala azt a közleményt, amely szerint törölte az egyházi és magán fenntartású köznevelési intézmények nyilvántartásából a Magyarországi Evangéliumi Testvérközösség intézményeit. A Wesley János Óvoda, Általános Iskola és Gimnázium, valamint a Wesley Kincsei Általános Iskola és Gimnázium  a hatóság álláspontja szerint nem tud működni törvényesen, emiatt fönntartása „veszélyezteti a gyermekek folyamatos és biztonságos nevelését”.

A közlemény arra is kitér, hogy a kormányhivatal gondoskodik az érintett gyerekek megfelelő elhelyezéséről. 

Azt, hogy ez hogyan valósul meg a közelgő iskolakezdés előtt néhány nappal, nehéz elképzelni.

Az intézmények megszüntetésének bejelentése és az érintettek értesítése viszont biztosan rövid idő alatt lezajlott. A szülők és a gyerekek a tanárokkal nagyjából egy időben értesülhettek arról, hogy az állam megszünteti az iskolájukat – ez derül ki abból a Facebook-bejegyzésből, amelyet egy érintett szülő tett közzé kedden este.

 „Ma este 20 órakor csengettek. Két férfi állt a kapu előtt. Lányomat, majd gondviselőjét keresték. Megállt bennem az ütő, mert mit akarhatnak ennyire hivatalos hangnemben este 8-kor a gyerekemtől. A két férfi kezembe adott egy lezárt borítékot, közölték, hogy a Főváros Kormányhivataltól jöttek, és írjam alá, hogy a levelet átvettem. Majd sajnálkozva, kedvesen elmondták, hogy gyerekem iskoláját (Wesley Kincsei Álalános Iskola és Gimnázium) a mai estén megszüntették. Mint kiderült, erről az iskola vezetősége és tanári kara is csak most szerzett tudomást, de azt a lehetőséget se kapták meg, hogy ők közöljék velünk a történteket. Augusztus 27-én SNI-s, 11. osztályt kezdő lányommal itt állunk úgy, hogy a Kormányhivatal csak a tanköteles gyerekeknek segít iskolát keresni, bár szerintem ők sincsenek ki a vízből. Mivel lányom a 16. életévét már betöltötte, oldjuk meg a beiskolázását, ahogy szeretnénk. Kaptunk egy listát, mely olyan gimnáziumokat tartalmaz, amelyek nem is fogadnak SNI-s tanulókat” – olvasható a bejegyzésben. 

Sára Botond ún. főispán az óvodások és iskolások biztonságos közneveléshez fűződő jogára hivatkozik a döntést indokolva:

 

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk

Az állatkert igazgatója nem fogadja el, hogy a vegánok szerint az intézmény kizsákmányolja az állatokat

Pénteken tartották az Állatkertek Éjszakáját, amivel egyidőben vegán aktivisták demonstráltak a fővárosi állatkert előtt. Egy évvel korábban is hasonló megmozdulás történt, ami mély nyomokat hagyott az intézmény igazgatójában. Az aktivisták szerint az állatkertek a fajmegőrzéssel védekeznek, valójában szórakoztatóipari egységeket működtetnek. 

Elhunyt Dobray György

  • narancs.hu
82 éves korában meghalt Dobray György Balázs Béla-díjas filmrendező, producer, operatőr, író, forgatókönyvíró.