Törölte a nyilvántartásból Iványiék iskoláit és óvodáját a kormányhivatal

  • narancs.hu
  • 2024. augusztus 27.

Belpol

Azért nem tudták fizetni a számlákat, mert nem kapták meg az államtól a nekik törvényesen járó juttatásokat – állítja a lelkész.

A Magyarországi Evangéliumi Testvérközösség (MET) mint fenntartó nem képes biztosítani a Wesley János Óvoda, Általános Iskola és Gimnázium, valamint a Wesley Kincsei Általános Iskola és Gimnázium törvényben előírt működési feltételeit – állapította meg eljárása során Budapest Főváros Kormányhivatala. A kedd esti közleményben, melyet a hvg.hu idéz,

azt írták:

A közműszolgáltatók értesítése és a Nemzeti Adó- és Vámhivatal jelzése szerint a fenntartó által felhalmozott jelentős köztartozás, illetve közüzemi díjtartozás veszélyezteti a gyermekek folyamatos és biztonságos nevelését”.

Egyúttal közölték azt is, hogy a gyerekek „biztonságos és megfelelő színvonalú nevelése érdekében a kormányhivatal a közelgő tanévkezdésre tekintettel gondoskodik a gyermekek elhelyezéséről, miután törölte a két intézményt az egyházi és a magán fenntartású köznevelési intézmények nyilvántartásából”.

A 26, óvodai jogviszonyban álló gyerek nevelése érdekében a kormányhivatal a lakóhelyük szerint illetékes és a törvény rendelkezései szerint intézkedni köteles önkormányzatokkal veszi fel a kapcsolatot.

A közlemény szerint mind a 156 tanköteles tanuló számára biztosított lesz a tanulmányok folytatása, ugyanis a kijelölték számukra azokat az intézményeket, amelyek a szabad férőhelyek erejéig kötelesek átvenni őket. Az érintett szülők tájékoztatást kapnak az elérhető intézményekről. A 89 nem tanköteles tanulót is tájékoztatják az őket fogadni képes intézményekről.

A lap azt írja, augusztus elején már 90 millió forint gyűlt össze az Oltalom Karitatív Egyesület gyűjtésén, amelyet azután indítottak, hogy az adóhatóság inkasszálni kezdte a mögöttük álló MET bankszámláit a felhalmozott köztartozások miatt. A szervezetet vezető Iványi Gábor lelkész akkor arról beszélt az RTL Híradójának: azért nem tudják fizetni a számlákat, mert nem kapják meg az államtól a nekik törvényesen járó juttatásokat. Ezt Iványi akkor elfogadhatatlan politikai gaztettnek nevezte.

A kormányhivatal néhány nappal korábban jelentette be, hogy vizsgálatot indít a MET intézményeiben az ellátottak érdekeire hivatkozva. Úgy vélték, ha a szervezet a pénzhiány miatt veszélyezteti a gondozottak és a gyerekek érdekeit, az ellátási kötelezettséget a VIII. kerületi és a fővárosi önkormányzatnak kell megoldania.

A főváros tavaly már 67 szociális munkást átvett, de Kiss Ambrus főpolgármester-helyettes akkori tájékoztatása szerint készek akár a fenntartói feladatok átvételére is.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk

200 fő elbocsátásától tartanak az Operában

A nyári leépítést öt-hatszor meghaladó mértékű elbocsátás híre kapott lábra az Operaházban, miután a főigazgató Ókovács Szilveszter a kultúráért és innovációért felelős miniszterrel, Hankó Balázzsal egyeztetett. A szakszervezet hetek óta nem kap tájékoztatást, mit tervez az Opera vezetése.

A költő kertje - megnéztük Berzsenyi Dániel felújítás alatt álló kúriáját Niklán (FOTÓK)

Ha kiment a kert végébe, fel a temetődombra (ahol később a sírja áll), és északnyugat felé nézett, tizenöt kilométerre a Balatont láthatta és a Keszthelyi-medencét. Ha tovább is látott volna, mintegy hetvenöt kilométernyire, ott a szülőfaluja. Osztályrészeként lett kies szőleje, arany kalásszal bíztató földje: szeretett Szabadság lakta hajlékát.