Esztergom és polgármestere - Büszkeség és bal ítélet

  • Matkovich Ilona
  • 2008. július 3.

Belpol

Az esztergomi polgármester az utóbbi időszakban negatív összefüggésben került az országos hírekbe: vagy szülők és diákok tüntettek ellene egy szerintük autokratikus és rossz döntés miatt, vagy autóját és épülő családi házát gyújtották föl. Esztergom fejlődik - de a polgármester személye a város közvéleményét élesen megosztja.
Az esztergomi polgármester az utóbbi időszakban negatív összefüggésben került az országos hírekbe: vagy szülők és diákok tüntettek ellene egy szerintük autokratikus és rossz döntés miatt, vagy autóját és épülő családi házát gyújtották föl. Esztergom fejlődik - de a polgármester személye a város közvéleményét élesen megosztja.

A Meggyes Tamás polgármester házának és autójának felgyújtásával gyanúsított személyeket a rendőrség megtalálta, de a képviselőtestület hangulatán ez nem változtatott. Jobb- és baloldalon is hallani a jelenlegi önkormányzat föloszlatását sürgető hangokat. A polgármester Esztergom honlapján közleményben jelentette ki, hogy a "támadások hátterében egy vállalkozói-politikai összefonódás áll", az ellene szervezett lejárató akció résztvevői "egy fideszes önkormányzati képviselőt kerestek meg több millió forinttal, hogy rávegyék a testület feloszlatásának elősegítésére". Meggyes arról is beszámolt, hogy az utóbbi időben heti rendszerességgel érik támadások, zsaroló telefonokat és fenyegetéseket kap, nemrég vagyonosodási vizsgálat is indult ellene.

Föl a csúcsra

A 41 éves Meggyes Tamás gimnáziumi tanulmányait Esztergomban végezte, de nem tanult tovább, vendéglátóegységek tulajdonosa lett. A rendszerváltás után a Fidesz színeiben bekerült az önkormányzatba. Néhány év kihagyás után az Orbán-kormány idején alpolgármesterként tért vissza, sőt még a ciklus közben átvette Esztergom irányítását. Az 1998-as önkormányzati választáson a 21 ezer szavazásra jogosult lakos közül 47 százalékos részvétel mellett mindössze 1881 szavazattal egy független polgármester győzött, akit azonban a fideszes és a szocialista képviselők öt hónap múltán rávettek a távozásra. Így lett 1999 novemberében ügyvezető elöljáró a polgármester-választáson amúgy nem indult, és a saját egyéni körzetében csupán 119 szavazatot (16,78 százalékot) szerzett, s csak a kompenzációs lista 2. helyéről az önkormányzati testületbe került Meggyes Tamás. 2000 márciusában az időközi polgármester-választáson aztán "rendesen" is befutott; azóta a harmadik ciklusát tölti. Polgármesteri teendői mellett a Komárom-Esztergom Megyei Közgyűlésben képviselőként, valamint az Ister-Granum Eurorégió elnökeként dolgozik. 2006-ban elindult az országgyűlési képviselő-választáson, ám végül csak megyei listán jutott az Országgyűlésbe. Időközben beiratkozott a székesfehérvári Kodolányi János Főiskola nemzetközi kapcsolattartás szakára.

Dinamikus vezető, diplomáciai érzék nélkül - így summázhatók a Meggyes Tamás polgármesterről hallott vélemények. Irányítása alatt Esztergom vitathatatlanul fejlődött, a költségvetés új forrásokkal bővült, s nevéhez fűződik a helyi babakötvény is (minden, a városban született babának félmillió forintot különít el az önkormányzat). Míg elődje 1999-ben 3,2 milliárddal gazdálkodott, a város idei költségvetése elérte a közel húszmilliárd forintot. Az egyre bővülő ipari park a szlovákiai környékbelieket is ellátja munkával, az egyházi városrész szépül, a helyi adóbefizetés eléri az ötmilliárd forintot. A város szállodafejlesztési programot alkotott a gyógy- és egészségturizmus megalapozására. Az épülő infrastruktúra több ezer embernek teremthet új munkahelyet. Kritikusai ugyanakkor diktatórikusnak mondott stílusát és ellenszenvvel kísért, számos városlakó által nehezményezett döntéseit állítják szembe az eredményekkel.

A polgármester több fórumon kijelentette, hogy az önkormányzati területen elért eredményei a Fideszt is erősítik, márpedig ez az ellenfeleinek nem jó - ezért akarják őt ellehetetleníteni. Ennek ellentmondani látszik, hogy a városi képviselők politikai pártállástól függetlenül gyakorta kerülnek konfliktusba a város első emberével, és mint egyikük fogalmaz, az ügyeket éppen a polgármester tereli azonnal pártpolitikai útra. Mindkét oldalról egyre erőteljesebben bírálják Meggyes Tamást amiatt is, hogy Esztergom főként botrányos ügyei miatt szerepel a médiában. A városi testület elé terjesztett évi közel ezer határozatot ugyan 90 százalékban kétharmad feletti támogatottsággal szavazzák meg, a maradék 10 százaléknyi, nagy értékű beruházásokról szóló előterjesztésekről azonban nincs konszenzus. Nyíri Attila helyi szocialista képviselő szerint az érdemleges munkavégzést gátolja a Meggyes Tamás polgármestersége alatt kialakult szokásrend: az, hogy a képviselők a zárt ülések előterjesztéseit csak az üléseken kapják kézhez, amit a napirend lezárását követően aztán vissza is szednek. A mérnök-közgazdász politikus annak a gyakorlatnak az ésszerűségét is vitatja több képviselőtársával együtt, hogy szinte minden, a várost érintő fontos ügyet zárt ülésen vitatnak meg. Ha szeretnének betekinteni valamibe, azt elvileg havonta egy alkalommal, meghatározott napon, előre bejelentett igény alapján tehetik meg. De ilyenkor is gyakran előfordul, hogy e lehetőséget az éppen hivatalban lévő jegyző valamilyen indokkal meghiúsítja, és későbbi időpontot jelöl meg.

Míg a korábbi évek vitatott nagyberuházásai, ha minimális többséggel is, de átmentek a szavazásokon, addig az utóbbi két évben korábbi támogatói közül többen is elfordultak Meggyestől. A közelmúltban látott nyilvánosságot a volt kampányfőnök, Horváth Mihály helyi fideszes politikus közleménye, akit Meggyes a maga nyilatkozataiban az ellene elkövetett gyújtogatás elkövetőivel hozott összefüggésbe. Horváth Mihály úgy fogalmaz, hogy mélységesen megrendítették őt az igaztalan vádak. Több mint tíz éve esztergomi vállalkozó, négyszáznál több alkalmazottja van; a Fidesz tagja, és soha semmilyen formában nem vett részt törvényellenes cselekményben.

Horváth Mihály és Meggyes Tamás között akkor kezdett megromlani a viszony, amikor Horváth többször szót emelt az ellen, hogy egy épülő magánszálloda mélygarázsában 350 parkolóhelyet (1,7 milliárd forintért - M. I.) vásároljon meg a város. Horváth ezt az esztergomiak érdekeivel ellentétesnek tartotta. "Nem lehet nem észrevenni az összefüggést a polgármester rágalmai és az elmúlt hónapok során képviselőként végzett munkám között" - mutatott rá Horváth Mihály, aki Meggyes Tamást állításainak visszavonására és bocsánatkérésre szólította fel.

"Nagyon sok emberben van tüske és sérelem" - állítja egy névtelenséget kérő helyi forrásunk. Ilyen például a két éve kivetett, majd visszavont telekadó, a maximált építményadó, a szakemberek megkérdezése nélküli direktívák, a város értékes területein bevezetett építési tilalom, a polgármester állítólagosan pazarul berendezett irodája, ahová földi halandó nem tette még be a lábát - és nem utolsósorban az, hogy a polgármesternek nem lehet ellentmondani. Jól jellemzi a hangulatot, hogy bár a városban megdöbbenést keltett a sérelmére elkövetett gyújtogatás, mégis elhangzottak olyan mondatok egyes szórakozóhelyeken, mint "Jó, hogy leégett a háza, végre megkapta a magáét", vagy "Legalább megtudja, mit érezhettek az elbocsátott kollégák gyerekei".

Építeni

Mert hullanak a fejek az önkormányzati fenntartású intézményekben. A Szeretgom portálon számtalan legenda kering több mint ötven hivatali alkalmazott elbocsátásának a körülményeiről. A hét év alatt menesztett öt jegyző közül a legutóbbi, Csomor Sándor ügye még mindig nem került nyugvópontra. Õ volt az egyetlen jegyző, aki nem fogadta el a felajánlott közös megegyezéssel történő felmondást, és beperelte munkáltatóját. Összesen 24 millió forint kártérítést és a hivatalába való visszahelyezést ítélte meg neki a Tatabányai Munkaügyi Bíróság. De hiába a jogerős bírósági ítélet, az élményfürdő építése körüli botrányok során kegyvesztetté vált jegyző nem szerezhet érvényt a hatósági döntésnek, szobáját ugyanis két őr vigyázza - előle. Csomor Sándor nemrég megjelent egy testületi ülésen, és törvényességi észrevételt kívánt tenni a már említett mélygarázsszerződésről; ezt írásban kiosztotta a képviselőknek. A jegyző háromszor próbált meg szót kérni, mindhárom alkalommal a biztonsági őr fojtotta belé a szót.

A város adósságállományát jelentősen megnövelte az élményfürdő megépítése. "Hogy Esztergom fürdőváros legyen, ez toposz volt, az emberek hihetetlen nagy többséggel támogatták" - nyilatkozta korábban Meggyes Tamás, aki kezdettől szívügyének tekintette az ügyet. Az építkezést eredetileg kétmilliárdosra tervezték. Mint megtudtuk, "akkor kétmilliárdra volt ideális megírni a beruházást, mert a Széchenyi-tervben ötven százalék volt az elnyerhető támogatás, és egymilliárd a maximális összeg". A cech végül 4,5 milliárd forint lett (a terveket a Finta építészstúdió készítette).

Még egy város sem költött enynyit fürdőfejlesztési célra. A harmincezres Esztergom a lehetőségeihez képest horribilis kivitelezői költségek fedezésére hitelt kényszerült felvenni, és tizenöt éves futamidejű, hitelnek minősülő kötvényeket bocsátott ki. Az ellenzéki képviselők hiába kértek a beruházás megkezdése előtt gazdasági és megtérülési elemzést, azt a választ kapták: a napnál világosabb, hogy megtérül a fürdő. Pedig a megtérülés szempontjából némi aggodalomra adhatott volna okot, hogy az előzetes mérések szerint az Esztergomban feltörő forrásvíz nem éri el a termálvíz előírt hőfokát, tehát melegíteni kell a vizet. A város hitelállományáról egyébként erősen megoszlanak a vélemények: a hivatalosan kommunikált másfél milliárddal szemben Nyíri Attila azt állítja, a városnak jelenleg 14 milliárdra rúg a hitelállománya, plusz a kamatok. Igaz, vannak pénzügyi befektetések is, valamint létrehoztak egy vagyongazdálkodási alapot, amelyet további ingatlanbefektetésre használhatnak.

Polgármesteri állásfoglalás szerint a nagy többséggel megszavazott egyes beruházások elfogadottsága a megvalósulás után már azért nem egyértelmű, mert a személyes érdekükben sértettek botrányokat kavartak. A helyi ellenzék viszont a pályázati pénzek nem előírásszerű felhasználásával indokolja az elégedetlenséget. A fürdőépítés egyébként a Kék fény című televíziós bűnügyi magazin egy korábbi adásába is bekerült, mivel a beruházás egyik alvállalkozója felszámolás iránti keresetet nyújtott be a Fővárosi Bíróságon a fővállalkozó ellen. Városi informátorunk szerint "több vállalkozó is bennmaradt egy-két millióval".

Dönteni

De ki is az ellenzék Esztergomban? A testületben mindössze két MSZP-s, egy SZDSZ-es és két MDF-es képviselő ül, a 2006-os önkormányzati választásokon valamennyi egyéni körzetben Fidesz- KDNP-győzelem született. A 23 fős testületnek 14 fideszes képviselője volt egészen addig, amíg tavaly ősszel Koditek Pál kilépett a Fidesz-frakcióból, miután Esztergom utcáinak egyirányúsítása miatt ellentmondott a polgármesternek. A többi képviselő függetlenként jutott mandátumhoz. Mint egyikük mondja, ebben a baloldali vezetésű megyében a szocializmusban megnyomorított Esztergom még sokáig nem választ baloldali polgármestert; de "városi viszonylatban a politikai hovatartozásnak nem is lenne szabad számítani, és Esztergomnak elege van a politikából". A civil összefogásért - főként helyi értelmiségiekből - szerveződött egyesületek folyamatosan fölemelik szavukat az átlátható városirányításért és a lakossággal közös döntések előkészítéséért. Az Egominfo nevű civil internetes oldalt megnyitó szörföző bőven talál információt a városi események hátteréről, az állítólagos "közpénzleszívásról" és az ennek nyomában járó nagymérvű eladósodásról. Egy, a város politikai vezetését kritizáló blogger azt írja: "Esztergom jobboldali város (...), de az önkormányzat nem egyenlő a Fidesszel; az önkormányzatnak a város egészét illene képviselnie", és arról is olvashatni, hogy "Orbán Viktor, az ország korábbi és egyben - várhatóan - a következő miniszterelnöke a sajtóban sorra megjelenő esztergomi botránysorozat miatt nem veszi át több mint 800 napja a díszpolgári kitüntetést".

Nem hozott pontot a polgármesternek a népszerűségi listán az sem, hogy tavaly egyik napról a másikra felmentette a Szent István Gimnázium mind a diákok, mind a szülők körében igen népszerű igazgatóját. A felmentési indítvány csupán 12-11 aránnyal ment át a szavazáson. Igennel csak a fideszes képviselők szavaztak. A testületi ülés előtt a diákok és szüleik petícióban kérték a város vezetőjét elhatározása megmásítására, a polgármester azonban még a szavazás előtt közölte: "Eldöntött tény a gimnázium igazgatójának menesztése." Ezt követően egy szülő tojással dobta meg Meggyes Tamást. (Õt azóta meg is büntették; így talán ő az egyetlen tojásdobáló ma az országban, akit tette miatt szankcionáltak.) Sitku Pál gimnáziumi igazgatónak az volt a vétke, hogy nem állt ki a fenntartója mellett. A költözés már két-három éve a levegőben lógott, mert az iskola olyan épületben működött, amelyet az egyház állami kárpótlásban visszakapott. Az igazgató a városvezetésnek felrótta: évek óta tudják, hogy négyszáz diák elhelyezését kell megoldaniuk, mégsem sikerült időben megfelelő körülményeket teremteni a tanuláshoz. A munkálatok elhúzódása miatt egy hetet késett a tanévkezdés, s emiatt a szülők és a diákok a főtéren tartottak a megyei lapnak demonstrálva osztályfőnöki órát; Meggyes ezt forradalomként értékelte.

A "szentistvános" szülők már májusban is az utcára mentek az iskolaépület védelmében. 2004 májusában ugyanis az önkormányzat megállapodott a Medgyessy-kormánnyal egy tíz évre elosztott egyházi kárpótlási csomagról, miszerint még abban az évben az önkormányzat számlájára utaltak 1,6 milliárd forintot, amelyből a Szent István Gimnázium elhelyezését is meg kellett volna oldani. A város tervpályázatot írt ki egy, a főtéren elhelyezendő épületre, a szakmai zsűri véleményét azonban sokan megkérdőjelezték, és civil mozgalom indult ellene. A városban annyit tudnak az ügyről, hogy az önkormányzat a Raiffeisen Banknak adta el a tízéves követelést. A számlájára került pénzt vélhetően a fürdőépítés nyelte el, hiszen akkoriban Esztergom folyamatos likviditási gondokkal küszködött.

A Szeretgom fórumoldalán mindenesetre bojkottot hirdettek a Sitku Pál eltávolítására szavazó tizenkét képviselő ellen, felszólítva az esztergomiakat, hogy sem e képviselők, sem a rokonaik érdekeltségi körébe tartozó boltokat, vendéglátóhelyeket és szolgáltatásokat ne vegyék igénybe, majd szimpátiatüntetésre és szentmisére hívták mindazokat, akik a nagy múltú gimnáziumért, a "bosszúálló városvezetés" viselkedése ellen fel akarták emelni a szavukat. A gimnázium jelenleg egy korábban üresen álló iskolaépületben működik, amelynek felújítására 220 millió forintot költött az önkormányzat.

Folytatni

Annak ellenére, hogy a tatabányai székhelyű megyei közigazgatási hivatalnál mindennaposak az esztergomi ügyek - a polgármester nyilatkozatai szerint "a szocialista irányítású megyei hatóságoknak a helyi szocialista frakció szállítja a feljelentéseket" -, és a közigazgatási határozatok rendre a Legfelsőbb Bíróságon landolnak, a város közönsége idén közvetve már két népszavazáson is megerősítette polgármesterét a pozíciójában.

A márciusi népszavazást Megygyes Tamás az igazság órájaként értékelte. Esztergomban ugyanis a három, országos népszavazásra feltett kérdést egy helyi érdekű negyedikkel is kiegészítették, és a válaszadók közel hetven százaléka támogatta a "Gyarapodás programja" folytatását, amelyben uszoda és sportcsarnok építése is szerepel. Az egyik ellenzéki városi képviselő szerint a válaszadók korántsem a polgármester személye, hanem a város gyarapodása mellett szavaztak.

De alig telt el három hónap, és Esztergomban újra urnákhoz szólították a lakosságot. Az eldöntendő ügy a "megtelt" belváros forgalmának megváltoztatása, valamint a sétatérré alakított Széchenyi tér forgalomkorlátozása, ami nemcsak a ház-, illetve lakástulajdonosokat, hanem a térre települt vállalkozókat is hátrányosan érintette. Noha a közlekedési rend megváltoztatása csont nélkül átment a képviselői szavazáson, kaotikus állapotokat eredményezett a belváros forgalmában. Nyíri Attila képviselő szerint a lakosság felháborodásának a képviselői mulasztás is oka volt, mert "a képviselők nem nézték át tisztességesen az anyagot, és nem tájékoztatták megfelelően a lakosságot" - mondja.

A Széchenyi tér átadása óta borzolja az itt lakók kedélyét a rájuk is kiterjedő behajtási tilalom, és egyes, a térre vezető magánutak kisajátítása. Nem növelte a lakók komfortérzetét az sem, hogy ki kell vinniük a szemetet a tér sarkán elhelyezett konténerbe, mert a szemetes autó sem hajthat rá a mexikói kőburkolatra. Mindössze egy villanyautó mehet be a térre, ez jócskán megnehezíti az itt működő üzletek életét. "A pénzes kazettát esténként gyalog viszik ki a tér szélére, és a halott elszállítását is gyalogosan kell megoldani" - panaszolják az érintettek, akik nem voltak restek összegyűjteni a népszavazáshoz szükséges aláírásokat. Ám a néhány hete megtartott népszavazás érdektelenségbe fulladt, és az alig tízszázalékos részvétel miatt érvénytelen lett.

Meggyes Tamás több fórumon is hangoztatta: rengeteg energiáját emésztik fel a nemtelen támadások és a felesleges magyarázgatások. Ezért is kérte fel az önkormányzat kommunikációs vezetése a Századvég Alapítvány egyik cégét egy tanulmány- és akcióterv elkészítésére, amely a város hivatalos honlapjának frissítése mellett a polgármester online megjelenését is javítaná, ugyanis az elavult hivatalos weboldal nem túl vonzó a helyiek számára, szemben a két másik, őt erőteljesen kritizáló közösségi oldallal. A polgármester, aki egyáltalán nem használ számítógépet, nem olvasta még a 2,4 millióért elkészült tanulmányt, de azt mondja, előbb-utóbb belefog a blogírásba, azt remélve, hogy így személyesebb hangot üthet meg az internetet használó esztergomiakkal - akik többek közt a polgármester bírósági ügyeiről is számos dokumentumot töltenek föl a hálóra. A választások idején úgy kampányoltak ellene a szocialisták a különböző választókerületekben, hogy "lehet, hogy már egy év múlva bilincsben viszik el a Meggyest". Az esztergomiak ezt annyira komolyan vették, hogy utána még sokáig mondogatták: "Meggyes azért nem volt látható napokig, mert elvitték a rendőrök." Arról, hogy Meggyes Tamás politikai célponttá vált volna, és politikai indíttatású lehetett-e az ellene elkövetett gyújtogatás, a gyanúsítottak elfogásáig különböző elméletek láttak napvilágot a városban.

"Én személyesen nem félek, és mindenre fel vagyok készülve. Esztergomban nincs olyan ember, akit olyan sérelem vagy hátrány ért volna, ami indokolná a gyújtogatást" - nyilatkozta korábban a polgármester, aki először egy szűk, brutális csoportot tett felelőssé, néhány nap múltán azonban azt sejtette, hogy a helyi MSZP-SZDSZ-ellenzék állhat a háttérben. Meggyes Tamás szerint "a város költségvetésére bűnözők és spekulánsok vetettek szemet, akik összekapcsolódtak bizonyos helyi ellenzékiekkel". A magát megszólítva érző Nyíri Attila a sajtóban akkor úgy válaszolt erre, hogy nem politikai irányultságú ügyről van szó, és nem az MSZP, valamint személy szerint nem az ő stílusa az efféle megfélemlítés.

A város jegyzőjének mindenesetre bőven lenne mit tennie a folyamatban lévő ügyek törvényességének betartatásában. Csupán az a kérdés, ki jelenleg Esztergom jegyzője: a bírósági határozattal állásába visszahelyezett Csomor Sándor, vagy a jelenleg a jegyzői feladatokat ellátó Marosi György.

Megvannak

Idén április nyolcadikára virradóra ismeretlen tettesek Molotov-koktélt dobtak a Meggyes Tamás lakótelepi lakása előtt parkoló autójára, és az Esztergom-Búbánat-völgyben épülő családi házát is felgyújtották. Eddig Magyarországon még nem követtek el ilyen erőszakos cselekedetet polgármester ellen.

A Nemzeti Nyomozó Iroda a háznál talált benzineskannák alapján a közelmúltban elfogta a felbujtót, a közvetítőt és az elkövetőket. A gyújtogatás hátterében az NNYI gyanúja szerint M. János esztergomi építési vállalkozó áll. A férfit a támadás előtt bírságolta meg az önkormányzat magas összegre. Információink szerint M. János lakóparkot kezdett építeni a város Dobogókő felé eső részén, ám építési engedélyét az önkormányzat visszavonta, és kétszázmillió forint bírságot is kiszabott rá.

Figyelmébe ajánljuk