Évek óta úgy alakítják a szabályokat, hogy Rogán feltalálótársainak cége legyen nyeregben

  • narancs.hu
  • 2023. szeptember 21.

Belpol

Már egy jóideje egyetlen cég végzi el a pénzügyi intézmények kiberbiztonsági rendszereinek tanúsítását, mert a szabályok szerint mindig csak nekik van erre lehetősége. 

Nyolcadik éve a Rogán Antal kabinetminiszterhez köthető Hunguard Kft. jogosult kizárólagosan arra, hogy megvizsgálja a pénzügyi intézmények kiberbiztonsági rendszerét, és tanúsítsa, hogy azok megfelelnek az előírt biztonsági követelményeknek – számolt be a Telex. A lap szerint az ezt előíró pénzügyi rendszerek védelméről szóló 2016-os rendeletben is olyan feltételeket szabtak, aminek értelmében más cég nem tudott megfelelni, csak a Hunguard Kft. 

A cég tulajdonosai Rogán „feltalálótársai”, vagyis Csík Balázs és Lengyel Csaba, akikkel közösen egy digitális aláírási eljárást dolgoztak ki, a szabadalom 2017 óta 1,1 milliárd forintot hozott a miniszter számára. 

A cégre szabott jogszabályalkotás már korábban is feltűnt, a jegybank informatikai felügyeletének akkori vezetője, Gaidosch Tamás irányította erre rá a figyelmet, de az ügy hamar elült. Később megjelent egy másik cég a területen, de nem tudott dolgozni, mert egy rendeletmódosítással olyan feltételeket szabtak, hogy a Hunguard Kft. tudott csak továbbra is megfelelni. 

Idén nyáron tovább szigorították a szabályokat, így egy másik szereplőt is hamarosan kiírhatnak, aminek az lesz az eredménye, hogy a későbbiekben is a Hunguard Kft. jöhet majd szóba a pénzügyi szektor tanúsítása területén, számolt be a portál. 

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk