„Ez bujkálás a problémák elől”

  • Zsidai Péter
  • 2012.05.18 14:50

Belpol

Szabó Gábor, a józsefvárosi Jófiúk közrendvédelmi csoportot felügyelő városüzemeltetési szolgálat lemondott főnöke osztja meg véleményét Kocsis Máté polgármesterről, a rendőrségről és arról, hogy szerinte mi a közrendvédelem. Interjú.

narancs.hu: Mi a baja Salgó László kerületi rendőrkapitánnyal?

Szabó Gábor: Leginkább az, hogy kettős játékot játszik. Mosolyogva biztosítja a kerület politikai vezetését, hogy mindenben együttműködik, közben pedig mindent megtesz azért, hogy az önkormányzat saját közrendvédelme ellehetetlenüljön. Az október óta eltelt időszak azt igazolta, hogy a kerületi rendőrök személyes jelenlétükkel nem segítették a munkánkat. Tizennégy éve irányítom, szervezem a józsefvárosi közrendvédelmi rendszert. Részben ezért is hívnak a kerületi politikában inkvizítornak. Mindkét korábbi kapitánnyal jó volt az együttműködés. Perlaki Attila, Práger Ferenc igazi zsaruk voltak, mindketten tudták, hogy csak együttműködésben lehet tartós eredményt elérni. (Práger Ferenc ellen épp büntetőeljárás folyik, amelyben azzal vádolják, hogy többször megszegte hivatali kötelességét, hogy  jogtalan előnyt szerezzen másoknak. A vád szerint például segített egy játékterem megnyitásában, amelynek tulajdonosa korábban hivatali úton nem kapott rendőrségi hozzájárulást – a szerk.) Működött is, se a prostik, se a drog nem volt komoly probléma a kerületben. Eddig. Megjött Salgó László, akinek csak egy állomás a nyolcadik kerület a karrierjében. Azért jött ide, hogy letöltse a két évet kapitányságvezetőként, aztán mehet a BRFK-ra, utána meg az Interpolhoz. Őt ez motiválja. Nem foglalkozik azzal, hogy az ő sokakat megosztó rendőrkapitányi tevékenységéért a kerületi politikát fogják számon kérni a választásokon. A mostani helyzetről nekem csak az a nyóckeres tanács jár a fejemben, hogy add a pénzt, és kuss. Salgó karriertaktikája egyszerű: inkább ne legyenek komolyabb intézkedések, mert ha bármelyiknél hiba van, akkor magyarázkodhat, amitől romlik a pedigréje. Így alig van rendőr az utcákon. Amikor a Város Mindenkiért csoport elfoglalta a polgármester irodáját, ott volt az épületben. Telefonon hívtam, hogy csináljon már valamit, harminc ember behatolt az irodába. Mit válaszolt? Díszegyenruhában éppen kitüntetéseket vesznek át, nem tud jönni. De nem is azt kértem, hogy jelenlétével emelje a demonstráció fényét, hanem azt, hogy intézkedjen kerületi kapitányhoz méltóan. Erre hívott a BRFK-ról rendbiztost, meg bevetésieket. Túsztárgyaló meg kommandó a bölcsészekre, bravó. Mire egy óra múlva megjöttek a rendőrök a BRFK-ról, addigra az egész magyar sajtó bent volt. Ez mindent elmond róla.

Másképp látja a szakértő

Megkértük Krémer Ferencet, a rendőrség működését és szereplőit jól ismerő szociológust, írja le, hogyan látja ő a Jófiúkat, illetve mindazt, amit Szabó Gábor a kerületi rendőrségről nyilatkozott.

Az elmúlt években egyre több önjelölt „rendcsináló” akarja átvenni a rendőrség szerepét. Gárdák és különféle félkatonai szervezetek, magukat polgárőröknek álcázó rohamosztagok hirdetik magukról, hogy birtokukban van a biztonság megteremtéséhez szükséges „bölcsek köve”. A VIII. kerületi városüzemeltetési szolgálat „Jófiúk” nevű csoportja is közéjük tartozik. Közös jellemzőjük ezeknek a szervezeteknek, hogy az emberi kapcsolatokat és a társadalmi problémákat néhány egyszerű és hamis állításra korlátozzák, és máris büszkén állítják, megtalálták a megoldást a prostitúcióra és a bűnözésre, csak sokkal több és sokkal nyíltabb erőszakot kell alkalmazni. A rendőrök között is vannak, akik elhiszik, hogy a félelem biztonságot teremt, de szerencsére sok képzett és művelt rendőr van, és ők tudják, hogy az erőszak csak bizonyos esetekben lehet törvényes, hatékony pedig még ritkábban. Nem csoda, hogy ezek a kapitányok és rendőrök nem szívesen működnének együtt olyanokkal, akik mint egy elefánt a porcelánboltban, tönkreteszik a munkájukat. Szabó Gábor ötletei az egyik legjobb és legeredményesebb hazai bűnmegelőzési kezdeményezést cserélték fel a nyílt erőszakkal. A Magdolna negyedbeli bűnmegelőzési program, amelyen belül a szomszédsági rendőrségi projekt is működött, 2010-ben az Európai Bűnmegelőzési Díj második helyezését nyerte el, és azon az úton indult el, amelyen az EU jól működő, sikeres rendőrségei is járnak: a fenyegetés és a zaklatás helyett a civilek és a rendőrök közötti együttműködést követte. A városüzemeltetési szolgálat akciói valószínűleg növelték a kerületben a bizalmatlanságot és a bizonytalanságot, és nagymértékben rontották a rendőrség munkájának feltételeit. Teljesen érthető, ha a kerületi rendőrkapitány nem akart együttműködni ezzel a társasággal. Ami pedig az önkormányzatot illeti, a közbiztonságért viselt felelőssége nem jelenti azt, hogy árnyékrendőrséget hozhat létre, a feladata egészen más, és sokkal, de sokkal összetettebb.

narancs.hu: Ön a városüzemeltetési szolgálat vezetőjeként felügyelte a Jófiúk nevű józsefvárosi közrendvédelmi csoportot. Áprilisban lemondott, arra hivatkozva, hogy nem jó az együttműködés a rendőrséggel. Októberben állították fel a szervezetet, úgy volt, hogy rendőrök is csatlakoznak a szolgálathoz, mégsem így történt. Miért?

SzG: Már az induláskor az terjedt el, hogy a rendőrök nem akarnak egy autóba ülni volt bűnözőkkel. Aki Magyarországon rég letöltötte a büntetését, tiszta lapot nyit. Az alaptörvény szerint is. Minden törvény szerint. Ő nem bűnöző többé, hanem olyan állampolgár, mint ön vagy én. A rendőrök egyébként arról mit se tudtak, hogy nem akarnak egy autóba ülni velünk. Kértem a kapitányt, kérdezzük meg együtt a beosztott rendőröket erről. Dehogy tette. Történt más is, egy alkalommal jó fülest kaptunk a Salgótarjáni úti MÁV-telepről. Az ottani biztonsági szolgálat kérte, hogy nézzünk már be. Találtunk egy remekbe szabott drogtanyát. Anyag, tűk, vatta, mécsesek és pár száz kiló lopott kábel. Meg a Fiumei Sírkert hónapok óta ellopott kapcsolótáblája. Plusz még egy tetten ért drogos. Mindent videokamerával rögzítettünk, és hívtuk a rendőröket. Nem jöttek. Mondtuk, hogy bármeddig várunk, ha kell, egész éjszaka. Mondták, sok a cím, biztos nem fognak kijönni. Jeleztük, hogy a családi perpatvarokhoz meg utcai vizeléshez mi is ki tudunk menni, szokás szerint van velünk közterület-felügyelő. Jöjjenek ide, nagy fogás van, videokamerás részletes vallomás, bizonyítéktömeg, klassz kis bűnszervezet. Nem. Mit tehettünk volna? Mindent megsemmisítettünk, a felvételekkel együtt, a fickót meg otthagytuk. Ezek után milyen együttműködésről lehet beszélni?

narancs.hu: Vetélytársakat látott a rendőrség a Jófiúkban?

SzG: Állítom, hogy a rendőrök nem, a kapitány úr igen. Nem fogja elhinni, de megtörtént: a Mátyás téri központunknál ránk voltak állítva a térfigyelő kamerák. A csoport biztonsági igazgatója, Radics Pista eldobott egy csikket, három perc múlva kint voltak a rendőrök, hogy intézkedjenek. Csak azt már nem láthatták a kamerában, hogy a csikk a lefolyóba esett, nem az úttestre. Civil autókkal figyeltek minket. Az egyiket le is füleltük, amikor besodródott az építési területre a Teleki téren. Hogy is van ez? Ki adott erre engedélyt? Mindhárom kocsi rendszámát leadtuk a polgármesternek. Kértem, járjon már utána, hiszen mégiscsak polgármester, a rendészeti bizottság elnöke. Vagy hívja össze a bizottságot. Hiszen egy önkormányzati szervezet alkalmazottait, közszolgákat figyelnek meg. Nem lépett, nem védett meg bennünket, és nem tudjuk, hogy miért nem. Olyannyira nem, hogy át akarta szervezni az egységet. Erre több kezdeményezés történt, volt személyes egyeztetés, készült képviselő-testületi előterjesztés. A rendőri felső vezetés jelentős része vetélytársat lát bennünk.  Az ő érdekeiket sérti bármilyen önkormányzati közrendvédelmi szervezet. Összeszorul a gyomruk, ha valaki az önkormányzati rendőrség felállításáról beszél. Akkor ugyanis nincs szükség olyan szintű központosításra, mint most, és az irdatlan bürokrácia, a „vízfej” fölöslegessé válik, és a díszes váll-lapok hullócsillagként repülnek. Olvasgathatnák kicsit az alaptörvényt, az ugyanis a közbiztonságot a rendőrség és az önkormányzatok közös feladataként jelöli meg.


Fotó: Németh Dániel

 

narancs.hu: A fekete terepjáró, az egyenruha miatt volt, aki a Jófiúkat a magyar gárdistákhoz hasonlította.

SzG: Ez szintén az ellenünk folyó kampány része. Ugyanonnan szerezzük be az egyenruhákat, ahonnan a terrorelhárítók vagy a biztonsági cégek. Alig lehet kapni más színűt. Terepszínű ruha nem engedélyezett, csak a honvédségnek. Mibe öltözzünk, fehérbe? A terepjárók elég jól beváltak. Sokan elmondták, megnyugodnak, amikor a sarkon meghallják a hangját, mert ez nekik a biztonságot jelenti. Amerikában már megértették, hogy olyan civil rendvédőkre van szükség, akik az ott élők közül valók. Ezért vettünk fel roma biztonsági őröket, akik ismerik a helyzetet.

narancs.hu: Kocsis Máté polgármestert elég sok mindennel megvádolta a lemondása után. Leginkább az fájt önnek, hogy kihátrált a Jófiúk mögül.

SzG: Ezt nem is tudom megbocsátani neki. Nem viselkedhet ilyen gyáván. Azok után, hogy valamit együtt eldöntöttünk, és megállapodtunk, hogy végigvisszük. De nemcsak a Jófiúk mögül hátrált ki, hanem az egész városüzemeltetési szolgálat mögül, száz emberről van szó. Fél év alatt egyszer se jött ki hozzánk terepre. Nem volt kíváncsi arra, kik tartják fenn a rendet valójában a kerületben. Mert a rendőrök a bűnmegelőzést nem tudják ellátni, másrészt vannak olyan helyek, ahová nem mernek bemenni, fegyverrel se. Nincs tekintélyük. Akinek az élete a bűnözéséről szól, nem igazán érdekli, ha megtámad egy rendőrt. Na és, még öt évre visszamegy a börtönbe. Neki ez nem ügy. A Jófiúknak viszont van tekintélyük, pedig nincs fegyverük. A fellépés a lényeg. A Jófiúk csak azt teszik meg, amit egy állampolgár megtehetne, csak nem mer. Vagy egy rendőr. Tisztelet a ritka kivételnek. A Jófiúkban a kerületben működő tucatnyi kis keresztapa megérezte az erőt. És ha megérzi, akkor az emberei előtt nem kockáztatja meg, hogy leszerepel, elveszíti a tekintélyét. Ők csak az erőből értenek. A Jófiúk ezért voltak sikeresek. A polgármesternek kötelessége lenne kiállni mellettük. Derék, becsületes, határozott emberek, akik tudják, milyen az élet Józsefvárosban, és értenek a bűnözők nyelvén is.

narancs.hu: Mit gondol, miért változott meg a polgármester hozzáállása?

SzG: Megijedt. A hajléktalanügyben annyi támadást kapott a sajtótól, civil szervezetektől, hogy szinte összeroppant. Nem tudja elviselni ezt a terhet. Nem kell neki újabb támadási front.

narancs.hu: A közterületi hajléktalanság elleni kampányt, ami a kukázás betiltása elleni demonstrációval indult, és egy eredménytelen népszavazással teljesedett ki, a netes közegekben önmaga vállalta fel. Gondolom, átbeszélték, mik lesznek a következményei, hiszen ön a tanácsadója volt.

SzG: A helyi népszavazás az én javaslatom volt. A kukázás betiltásáról szóló rendelet engem is olvasmányélményként ért, valahogy helyre kellett tenni annak negatív következményeit. A rögtönzések ritkán vezetnek jóra, és a polgármestert meglepetésként érte a tiltakozás. Rendszerbe kellett emelni egy önmagában semmire sem jó ötletet. Ki kellett tágítani a kérdések körét, és meg kellett tudnunk, hogy mekkora a problémakör lakossági támogatása. Mindaddig ugyanis, amíg 30 aktivista a nép nevében beszélhet, nehéz az ellenkommunikáció. Végigvittük a kérdést, kiderült, hogy annyian támogatják a tervezett szigorításokat, mint amennyivel Józsefvárosban bármikor polgármester-választást lehet nyerni. Egyértelmű siker volt Józsefvárosban, ahol az önkormányzati választásokat 30 százalékos részvételi arány jellemzi, az emberek 16 százaléka elment szavazni. Nyolcvan százalékuk a guberálás és az életvitelszerű közterületi jelenlét megtiltása mellett voksolt. Erre már lehetett építeni. A Jófiúk is ebből nőtt ki tulajdonképpen, az emberek rend és biztonság iránti vágyából. Ugyanis csak akkor van értelme egy tekintetben rendet tenni, ha azt minden további probléma esetén megtesszük. Drog, prostik, tisztaság, rendezettség. A polgármesternek elmondtam, hogy rengeteg támadás fogja érni. Úgy tűnt, bírni fogja, de sok volt neki, hosszabb távon már nem bírja a stresszt, nem képes konfliktushelyzetben lenni, pedig egy politikusnak, egy polgármesternek ezt el kell viselni. Nem csodálkozom, hogy hagyta, hogy a Jófiúkat morálisan kikezdjék.

narancs.hu: Olyan hírek jelentek meg a sajtóban, hogy priuszosok vannak közöttük, esetleg drogfogyasztók. Volt egy igazoltatás is a Népszínház utcában, aminek állítólag egy pozitív drogteszt is lett az eredménye.

SzG: Nincsenek drogosok a Jófiúkban. Aki ilyet állít, rágalmaz. Drogteszt pedig nem volt, így aztán pozitív minta se született. Egyébként kértem a polgármestert, a rendőrséget, mondják meg, ha nyilvántartásuk szerint bűnöző van közöttünk, mert azonnal elbocsátom. Annak természetesen nincs helye a Jófiúk között. Ami az igazoltatást illeti, vagy 40 rendőrt vetettek be ellenünk a készenléti rendőrségtől. Egy rozsdás, törött baltát találtak, amit egy üres hajléktalantanyáról vittünk el. Fegyvert, drogot nem találtak, pedig láthatóan nagyon szerettek volna. Arra volt jó az egész, hogy a terepjáróink szélvédőiről levetessék velünk a fekete fóliát. Ennyit vétettünk a törvény ellen.

narancs.hu: Mit csinálnak most a Jófiúk?

SzG: Járőrözni nem mennek, takarékra vannak állítva. Csak a szolgálat munkatársait kísérik, védik.

narancs.hu: A kertészeket meg az utcaseprőket?

SzG: Igen, őket is. A városüzemeltetési szolgálat egy komplex rendszer. Nálunk nincs alá-fölé rendeltségi viszony, itt mindenki egyformán fontos, és egyformán figyel. Úgy szoktam fogalmazni, száz mobil kamera működik Józsefvárosban.

narancs.hu: A kertésznek is feladata a megfigyelés és jelentés?

SzG: Nem feladata, de ha bűncselekményt lát, akkor jelenti a központnak, ez természetes neki. Összetartó, Józsefvárosért dolgozó csapatot alkotunk, amelyben mindenkinek személyesen is fontos, hogy rend legyen a kerületben.

narancs.hu: Ez elég bizarr, ha fűnyírás közben a bűnözőkre kell sandítani.

SzG: A lakossági visszajelzések mind azt igazolják, hogy működik és hatékony a rendszer. A józsefvárosiak megszerették. Vannak olyan felkéréseink, hogy vállaljuk el társasházak őrzését, felügyeletét. A Kálvária térre már le lehet járni babakocsival, eltűntek az injekciós tűk, kevesebb lett a prosti, radikálisan visszaesett a közterületi bűncselekmények száma. Most, a Jófiúk hiányában megindul majd szépen a visszarendeződés, ez meg előbb-utóbb beérkezik a polgármesteri irodába, akár tetszik, akár nem. Most persze látványintézkedések vannak a kerületben. A fél BRFK-t idevezényelték, a TEK-akciónak is inkább a PR volt a lényegi eleme. Pótcselekvések. Egy olyan kerületben, ahol felkészült, együttműködő rendőrkapitány van szolgálatban, és olyan polgármester dolgozik, aki a véleményét nem változtatja, adott esetben akár egyik napról a másikra, ott nincs szükség látványintézkedésekre a rend megtartásához.

narancs.hu: Hogyan akarja a polgármester átszervezni a Jófiúkat?

SzG: Mindig máshogy. Menjen a közterület-felügyelethez az egész, aztán csak egy része, vagy az egész városüzemeltetési szolgálat tagozódjon be a felügyeletbe. Vagy inkább mégsem. Vagy valami. Vagy bármi. Ez nem felelős politika. Ez bujkálás a problémák elől.

narancs.hu: És mi lesz az amerikai terepjárókkal?

SzG: Nem tudom. A Jófiúk, a városüzemeltetési szolgálat jövőjétől függ. Szükség van rájuk, pink Trabantokkal nem lehet tekintélyt szerezni a drogdílereknél. Ha nem mondok le, lehet, hogy már a bontóban lennének. Valaha a polgármester igencsak büszke volt rájuk. Még karácsonyi ajándékként is egy kicsinyített hasonmást kapott az ismerőseitől, amit azóta kiállítva tart az irodájában. Kíváncsi leszek, meddig.

narancs.hu: Mit tesz, ha a polgármester mégis végigviszi, és vége lesz a Jófiúknak?

SzG: Rossz döntés lenne. A lemondásom a lojalitás kötelékének elszakítása volt. Figyelmeztetés, hogy a polgármester túllépett a moralitás és az elvszerűség korlátain. Mindent meg fogok tenni azért, hogy a városüzemeltetési szolgálat, a Jófiúk megmaradjanak. Józsefváros ugyanis újra nyócker lesz a hiányukban. A kerület rendjét fenn kell tartani. Akár a polgármester ellenében is.

Neked ajánljuk